Evcil Hayvan Sahiplenmeden Önce Kendinize Sormanız Gereken Sorular

Katılım
3 yıl 6 ay 11 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Çocuklar gibi evcil hayvanlar da zaman, para ve sevgi taahhüdü gerektirir. Ne yazık ki, birçok insan evcil hayvanlarla birlikte hayatlarında nelerin değişeceğini, sorumluluk alma kapasitelerini ölçüp biçmeden evcil hayvan sahiplenip sonrasında bu yeni hayatın altından kalkamayabiliyorlar. Bu durum neden barınakların terkedilmiş kedi ve köpeklerle dolu olduğunu daha iyi açıklıyor. Kendiniz ve aileniz için evcil hayvan sahiplenme kararının doğru bir karar olup olmadığını anlamanız için evcil hayvan sahiplenmeden önce kendinize sormanız gereken soruları bir araya getirdik.

Evcil Hayvan Sahiplenmeden Önce Mutlaka Bu Soruları Sorun​

Hayvan sahiplenmek çoğu zaman hem çok heyecan verici hem de bir o kadar endişe barındıran bir süreçtir. Hayatınıza bir kedi, köpek ya da kuş almak konusunda büyük bir istek duyuyor olabilirsiniz. Fakat bu çoğu zaman bir çocuk sahibi olmak kadar zor ve sorumluluk isteyen bir karar haline gelebilir. Özellikle çok fazla ilgi ve bakım gerektiren bir hayvan türünden bahsediyorsak. Siz de benzer endişeleri taşıyorsanız kendinize bu soruları sorarak doğru bir seçim yapabilirsiniz. Eğer bir kedi ya da köpek sahiplenmeye karar verirseniz barınaktan hayvan nasıl sahiplenilir yazımızı mutlaka okuyun.

Her gün ne kadar boş vaktiniz var?​

Hayvanların bazıları çok az zamana ihtiyaç duyarken bazıları tıpkı bir çocuk gibi gününüzün büyük bir kısmında ilgi ve bakım gereksinimiyle yaşarlar. Bazı hayvanlar, diğerlerinden daha fazla zamanınızı ister. Evcil hayvan sahiplenmeden önce günlük rutininizi gözden geçirin.


Yaşam şekliniz size hangi hayvanı tercih etmenin en doğrusu olduğunu gösterir. Balıkların ve kuşların fazla bakım ve ilgi saatine ihtiyacı olmaz. Kediler, köpeklere nazaran evde daha uzun saatler tek başlarına vakit geçirebilirler. Bir kedi yerine iki kedi sahiplenmeyi düşünürseniz bu hem onlar hem sizin için daha kolay olacaktır. Fakat köpekler, ev eğitimi, tuvalet ve hareket ihtiyacı, sosyalleşme gereksinimi sebebiyle daha fazla vakte ihtiyaç duyarlar.


Ne kadar alanınız var?​

Evcil hayvan sahiplenmeden önce ona evinizde ne kadar bir alan ayırabileceğinizi gözden geçirin. Kediler, evde özgür olmak isterler. Sürekli tüm kapıların kapalı tutulduğu yasaklı bölgelerin olduğu bir evde kediniz çok mutsuz olabilir. Kedi ve köpekler için olabildiğince hareket alanı bırakmalısınız. Eğer bir köpek sahiplenmek istiyorsanız evinizin büyüklüğü, konumu ve tipi de önemlidir. Bir apartman dairesinde yaşıyorsanız, apartmanda besleyebileceğiniz köpek cinslerine göz atmanızı öneririz.

İkametiniz evcil hayvanlar için uygun mu?​

Bazı site ve apartmanlarda ortak alınmış evcil hayvan besleme sınırları vardır. Bir hayvan sahiplenmeden önce apartman yöneticinizle görüşebilir ya da apartman yönetim planını inceleyebilirsiniz. Kat maliklerinin oy birliği ile açıkça belirtilmiş evcil hayvan yasağı yoksa rahatlıkla bir hayvan sahiplenebilirsiniz. Aksi takdirde komşularınızla sorun yaşayabilir, hukuki açıdan dezavantajlı bir duruma düşebilirsiniz.

Ne kadar para harcayabilirsin?​

Mamaları, taşıma kapları, tuvaletleri, oyuncakları ve sağlık hizmetlerini hesaba kattığınızda evcil hayvan sahiplenmek göz ardı edilemeyecek bir maliyetle gelir. Sahiplenme kararı vermeden önce aylık masrafları karşılayabilecek olsanız bile beklenmedik durumları da göz önünde bulundurmalısınız. Ülkemizde hayvanlar için sağlık sigortası kavramı gelişmiş değil. Düşme, yaralanma, hastalık gibi ön görülemeyen olaylarda yüklü ödemeler yapmanız gerekebilir.

Hayvanı ilk sahiplendiğinizde gerekli eşyaların tümünü tek seferde almak zorunda olduğunuz için ilk maliyet yüksektir. Daha sonra harcayacağınız aylık tutar hayvanın cinsine, ırkına, kullandığınız mama ve kum markasına, beslenme şekline, veteriner seçimine göre farklılık gösterir.

Evde kalma süren ne kadar?​

Günün çoğunda evde misiniz yoksa işyerinde mi? Çoğunlukla evdeyseniz ya da evde daha fazla vakit geçiren biri varsa istediğiniz evcil hayvanı sahiplenebilirsiniz. Ancak daha uzun saatler ev dışındaysanız, bir köpek yavrusu sahiplenmek iyi bir seçim olmayabilir. Çünkü köpekler sık sık tuvalet molalarına ihtiyaç duyarlar. Bazı temel eğitimlerinin verilebilmesi için ona daha fazla vakit ayırmanız gerekir.

Evde daha az bulunuyorsanız kedi, balık ya da bazı kuş türleri en ideal seçeneklerdir. Kediler günün büyük çoğunluğunu tek başlarına geçirebilirler. Bir yerine iki kedi sahiplenmek işinizi daha da kolaylaştırır. Siz gün içinde evde olmasanız da birlikte rahatlıkla vakit geçirebilirler. Kedileri serbest beslenme zamanlarına alıştırdığınızda ihtiyaçları kadar yeme eğilimi gösterirler. Mama ve sularını bıraktığınızda uzun saatler idare edebilirler. Ama köpekler için serbest beslenme yerine günde belirli saatlerinde kontrollü mama verilmesi gerekir.

Ne sıklıkla seyahat ediyorsun?​

Seyahat alışkanlıklarınız seçtiğiniz evcil hayvanı türünü etkileyebilir. Evcil hayvan sahiplenmeden önce iş seyahati ve tatil alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Yetişkin kediler sağlıklı oldukları sürece, bol miktarda yiyecek, su ve geniş bir tuvalet kabı ile 72 saate kadar tek başlarına idare edebilirler. Fakat yavru, hafta ya da engelli bir kediniz varsa uzun saatler yalnız kalmamaları gerekir. Böyle durumlarda çevrenizde hayvanınıza refakat edebilecek ya da gün aşırı ziyaret edebilecek birilerinin olması gerekir. Kediyi Evde Nasıl Yalnız Bırakırsınız?

Köpeklerin kontrollü beslenmesi, yürümesi ve birkaç saatte bir dışarı çıkarılması gerektiği için iyi planlama ile seyahatlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sık seyahat ediyorsanız köpeğinizle ilgilenecek profesyonel bakıcı ya da bu işi gönüllü yapabilecek bir yakınınız olması gerekir. Tatillerinizde size eşlik etmesini istiyorsanız kedi yerine köpek sahiplenmeyi düşünün. Çünkü kediler, ev ortamından ayrılmaktan pek hoşlanmazlar.

Ne kadar aktifsin?​

Hemen hemen her hayvanın egzersiz yapması gerekir. Fakat köpeklerin günlük rutini içinde hareket çok önemlidir. Sık tuvalet molaları ve günlük yürüyüşler için vaktiniz ve enerjini varsa rahatlıkla bir köpek sahiplenebilirsiniz. Ancak aktif bir hayatınız yoksa ya da yürüyüş imkânı olmayan bir yerde ikamet ediyorsanız kedi, kuş, balık, tavşan ya da yaşlı bir köpek sahiplenmeyi düşünün.



Aile bireyleri ne düşünüyor?​

Evcil hayvan sahiplenmeden önce birlikte yaşadığınız aile bireylerinin hepsinin onayı gerekir. Eşinizle ya da ebeveynlerinizle bu konu hakkında konuşun. Bazı insanlar bir hayvan eve geldikten sonra diğer bireylerin de onları seveceği ya da ikna olacağı düşüncesiyle hareket ediyor. Fakat bu durum beklenmediği şekilde gerçekleştiğinde büyük sorunlara neden oluyor. Herkesin hemfikir olması hem ev huzuru hem de hayvanın mutluluğu için oldukça önemli.

Çocuğunuz olursa ne yapacaksınız?​

Çocuklar için evcil hayvanla birlikte büyümek mükemmel bir şeydir. Fakat bunun tam tersini düşünüyor ya da ilerde çocuk sahibi olduğunuzda ne yapacağınız konusunda tereddütler yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda evcil hayvan sahiplenme işini rafa kaldırın. Bir hayvan evlat edindiğinizde artık evinizin onun da yuvası olduğunu unutmayın.

Alerjiniz var mı?​

Maalesef birçok insan bir hayvanla birlikte yaşayana kadar alerjisi olup olmadığını bilmiyor. Sahiplendikten sonra yaşayacağınız sağlık problemleri yüzünden evcil hayvanınızdan vazgeçmek zorunda kalmaksa oldukça acı verici olacağı için bununla ilgili mutlaka bilgi sahibi olmaya çalışın. Bir gün boyunca barınaklarda ya da evcil hayvanı olan bir arkadaşınızın evinde vakit geçirebilirsiniz. Kedi ve köpeklere kıyasla alerjiyi daha az tetikleme eğilimi gösterirler. Alerji durumunuzdan emin olamıyorsanız evcil hayvan sahiplenmeden önce alerji testi de yaptırabilirsiniz.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt