Espresso Nedir? Yeni Başlayanlar için Evde Nasıl Yapılır ve İçilir?
Espresso nedir?
1800’lü yıllarda cafe espress( ekspres kahve) olarak anılan, kahve çekirdeklerinin demleme öncesi çekildiği, taze ve hızlı şekilde hazırlanan kahvenin yerini 1900’lü yılların başından itibaren geliştirilen makineler tarafından yapılan Espresso’ya bırakmıştır. Espresso bir kahve çeşidi ya da bir kavrulma yöntemi değildir. Suyun kahve içinden yüksek basınçla en kısa sürede geçmesiyle hazırlanan İtalya’ya özgü kahve demleme yöntemidir.
Evde espresso nasıl yapılır?
Ülkemize kahve zincirlerinin girmesiyle daha çok tanınır ve sevilir hale gelen espressoyu evinizde de hazırlamanız mümkün. Bunun için kaliteli bir espresso makinesine taze ve ince çekilmiş kahve ve içme suyuna ihtiyacınız var. Espresso makinesi yerine espresso cezvelerini kullanarak evde espresso yapabilirsiniz.
Öncelikle kaliteli içme suyunu espresso makinesinin su haznesine taze olarak doldurun. Çok sık kahve hazırlamıyorsanız makine içinde beklemiş su kullanmayın.
Kahvenizi evde öğütme imkanınız varsa çekirdek olarak satın alabilirsiniz. Zincir kahve mağazalarında kaliteli kahve bulmanız mümkündür. Bu dükkanlardan az miktarda çekirdek alarak sizin için çekilmesini isteyin. İyi bir espresso için ince çekilmiş kahveye ihtiyacınız var. Espresso için alacağınız kahve Türk kahvesinden biraz daha kalın olmalıdır.
Suyu makineye koyduktan sonra, makineyi açın ve özellikle metal kahve haznesinin iyice ısındığından emin olun. Metal hazne kaynar suyla yıkanarak ya da kahve koymadan önce birkaç kez çalıştırılıp içinden sıcak su geçirilerek de ısıtılabilir. Aynı şekilde espresso fincanları da fincan koyma yüzeyinde ya da kaynar suyla ısıtılmalıdır. Aksi durumda, miktar olarak az olduğu için çok hızlı soğuyacaktır.
Hazne ve fincan hazır olduktan sonra 6-8 gr kahve hazneye sıkıştırılarak konur ve makine çalıştırılır. Kahve hazneleri espresso için gerekli olan gramaja uygun şekilde tasarlanmıştır. Ölçmenize gerek olamayacaktır.
İyi bir esprosso 6-8 gram kahve içinden 9 bar basınç ile 90-94 Santigrat suyun 22-30 saniye süre geçmesiyle hazırlanır. Bu süreden kısa zamanda kahvenin içinden geçen su; kahvenin aromasının yeterince suya geçmemesine, daha uzun sürede de yanmasına sebep olur.
Bu ölçülerle hazırlanması gereken espresso 30 ml olacaktır. Bu ölçüye solo denmektedir. Bu yüzden küçük espresso fincanları ya da shot bardaklarında sunulur.
Espresso kullanılan kahve çekirdeklerine göre krema oluşturur. Ama iyi bir espresso kalın krema tabakası barındırmak zorunda değildir.
İyi bir espressonun üzerinde açık kahve rengi, yoğun ve kalıcı bir köpük tabakası oluşur.
Espresso cezvesiyle espresso nasıl yapılır?
Espresso cezvesini açın. Alt kısmına emniyet valfini açmayacak şekilde su doldurun.
Suyu koyduğunuz bölümün üzerine filtreyi koyun. Filtrenin içine kahveyi koyarak kaşıkla bastırın ve düz bir hal almasını sağlayın.
Cezvenin üst kısmını filtrenin üzerinde döndürerek iyice yerleştirin.
Hazırladığınız cezveyi ocağın üstüne koyun ve fokurdama sesi gelene kadar kahveyi pişirin.
Daha sonra pişen kahveyi espresso fincanına dökün.
Espresso Nasıl İçilir?
Espresso’dan birçok farklı kahve çeşidi hazırlanabilir. Fakat espresso sade olarak içilir.
Espresso yoğun, kıvamlı ve etkili bir kahvedir. Fakat acı değildir. Yanlış demleme yöntemleriyle hazırlanmış espressolar birçok kişinin kafasında acı algısı bırakmıştır.
Espresso genelde şekersiz içilir. Ama şeker atılmaz diye bir kural da yoktur. Arzu ederseniz yanında gelen küçük kaşıkla toz şeker ilave edebilirsiniz.
Espresso küçük fincanlarda ya da shot bardaklarında içilir.
Espresso, Türk kahvesi gibi yudum yudum içilmez. Soğutmadan hızlı şekilde ya da tek seferde içilir.
Yoğun kremalı espressonun kremasını görmek için çoğu zaman cam bardak ya da fincanlar tercih edilir.
Espresso’yu sert bulanlar için alternatif: Americano
Eğer espresso size sert geliyorsa ve daha yumuşak bir için arıyorsanız espressonun sıcak su katılıp seyreltilerek yapılan çeşidi americano tam size göre. Okumak için Americano nedir nasıl içilir linkine tıklayınız.
Espresso nedir?
1800’lü yıllarda cafe espress( ekspres kahve) olarak anılan, kahve çekirdeklerinin demleme öncesi çekildiği, taze ve hızlı şekilde hazırlanan kahvenin yerini 1900’lü yılların başından itibaren geliştirilen makineler tarafından yapılan Espresso’ya bırakmıştır. Espresso bir kahve çeşidi ya da bir kavrulma yöntemi değildir. Suyun kahve içinden yüksek basınçla en kısa sürede geçmesiyle hazırlanan İtalya’ya özgü kahve demleme yöntemidir.
Evde espresso nasıl yapılır?
Ülkemize kahve zincirlerinin girmesiyle daha çok tanınır ve sevilir hale gelen espressoyu evinizde de hazırlamanız mümkün. Bunun için kaliteli bir espresso makinesine taze ve ince çekilmiş kahve ve içme suyuna ihtiyacınız var. Espresso makinesi yerine espresso cezvelerini kullanarak evde espresso yapabilirsiniz.
Öncelikle kaliteli içme suyunu espresso makinesinin su haznesine taze olarak doldurun. Çok sık kahve hazırlamıyorsanız makine içinde beklemiş su kullanmayın.
Kahvenizi evde öğütme imkanınız varsa çekirdek olarak satın alabilirsiniz. Zincir kahve mağazalarında kaliteli kahve bulmanız mümkündür. Bu dükkanlardan az miktarda çekirdek alarak sizin için çekilmesini isteyin. İyi bir espresso için ince çekilmiş kahveye ihtiyacınız var. Espresso için alacağınız kahve Türk kahvesinden biraz daha kalın olmalıdır.
Suyu makineye koyduktan sonra, makineyi açın ve özellikle metal kahve haznesinin iyice ısındığından emin olun. Metal hazne kaynar suyla yıkanarak ya da kahve koymadan önce birkaç kez çalıştırılıp içinden sıcak su geçirilerek de ısıtılabilir. Aynı şekilde espresso fincanları da fincan koyma yüzeyinde ya da kaynar suyla ısıtılmalıdır. Aksi durumda, miktar olarak az olduğu için çok hızlı soğuyacaktır.
Hazne ve fincan hazır olduktan sonra 6-8 gr kahve hazneye sıkıştırılarak konur ve makine çalıştırılır. Kahve hazneleri espresso için gerekli olan gramaja uygun şekilde tasarlanmıştır. Ölçmenize gerek olamayacaktır.
İyi bir esprosso 6-8 gram kahve içinden 9 bar basınç ile 90-94 Santigrat suyun 22-30 saniye süre geçmesiyle hazırlanır. Bu süreden kısa zamanda kahvenin içinden geçen su; kahvenin aromasının yeterince suya geçmemesine, daha uzun sürede de yanmasına sebep olur.
Bu ölçülerle hazırlanması gereken espresso 30 ml olacaktır. Bu ölçüye solo denmektedir. Bu yüzden küçük espresso fincanları ya da shot bardaklarında sunulur.
Espresso kullanılan kahve çekirdeklerine göre krema oluşturur. Ama iyi bir espresso kalın krema tabakası barındırmak zorunda değildir.
İyi bir espressonun üzerinde açık kahve rengi, yoğun ve kalıcı bir köpük tabakası oluşur.
Espresso cezvesiyle espresso nasıl yapılır?
Espresso cezvesini açın. Alt kısmına emniyet valfini açmayacak şekilde su doldurun.
Suyu koyduğunuz bölümün üzerine filtreyi koyun. Filtrenin içine kahveyi koyarak kaşıkla bastırın ve düz bir hal almasını sağlayın.
Cezvenin üst kısmını filtrenin üzerinde döndürerek iyice yerleştirin.
Hazırladığınız cezveyi ocağın üstüne koyun ve fokurdama sesi gelene kadar kahveyi pişirin.
Daha sonra pişen kahveyi espresso fincanına dökün.
Espresso Nasıl İçilir?
Espresso’dan birçok farklı kahve çeşidi hazırlanabilir. Fakat espresso sade olarak içilir.
Espresso yoğun, kıvamlı ve etkili bir kahvedir. Fakat acı değildir. Yanlış demleme yöntemleriyle hazırlanmış espressolar birçok kişinin kafasında acı algısı bırakmıştır.
Espresso genelde şekersiz içilir. Ama şeker atılmaz diye bir kural da yoktur. Arzu ederseniz yanında gelen küçük kaşıkla toz şeker ilave edebilirsiniz.
Espresso küçük fincanlarda ya da shot bardaklarında içilir.
Espresso, Türk kahvesi gibi yudum yudum içilmez. Soğutmadan hızlı şekilde ya da tek seferde içilir.
Yoğun kremalı espressonun kremasını görmek için çoğu zaman cam bardak ya da fincanlar tercih edilir.
Espresso’yu sert bulanlar için alternatif: Americano
Eğer espresso size sert geliyorsa ve daha yumuşak bir için arıyorsanız espressonun sıcak su katılıp seyreltilerek yapılan çeşidi americano tam size göre. Okumak için Americano nedir nasıl içilir linkine tıklayınız.