- Katılım
- 2 yıl 9 ay 4 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Ağır darbeler, trafik kazaları, düşme, doğal afetlerde sıklıkla görülen kafa travmaları ciddi sağlık sorunudur. Kalıcı beyinsel hasara neden olan kafa travması son günlerde ülkemizde yaşanan büyük deprem felaketiyle sık sık duyulan bir sorun oldu. Enkazdan çıkarılan hastalarda oluşan bu durum için uzmanlar uyarılarda bulundu.
Çünkü enkaz başında sağlık görevlilerinden ziyade arama kurtarma ekipleri var. İlk yardım eğitimi bilmelerine rağmen kurtarma sevinciyle fark edilmeyen sağlık sorunları olabilir. Örneğin boyun rahatsızlığı olmamasına rağmen arama kurtarma ekipleri hemen boyunlukla kafayı sabitler.
PEKİ KAFA TRAVMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kafa travmasının en sık belirtisi kişinin kendini ifade etmede zorlanmasıyla ortaya çıkar. Enkaz sırasında beyne aldığı darbe ve uzun süre aynı yerde kalma nedeniyle yaşadıkları şokla bu travma tetiklenir. Ancak nörolojik bir durum olduğundan direk fark edilmez. Bu yüzden kişinin baş kısmının daha fazla hasar almaması için boyundan kafa sabitlenir.Kişinin bilincinin olmaması ilk belirti sayılırken akabinde konuşma zorluğu çeker. Işık ve ses hassasiyeti artar.
Donuk bakışları ve yüz renginse sararma meydana gelir. Gözle görülür bir yara olmasa bile baş kısmı dikkatle takip edilmeli. Darbenin olduğu yeri tespit etmek için önemlidir.
Baş dönmesi, baş ağrısı ve bulantı ardı sıra gelişir. En ayrıntılı hali ise tomografi sonrası tespit edilir. Enkaz etrafındaki kişilerin bu süreçte hassas davranılması beklenilir.