Duvardaki çivi delikleri nasıl kapatılır?

Katılım
3 yıl 7 ay 2 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Evin duvarlarına bazen saat, süs, tablo gibi objeler asmak için çivi çakmak halinde kalınır. Lakin bu objelerin yerlerini değiştirmek veyahut artık kullanmamak istendiği zaman duvardaki çivi delikleri göze güzel gelmeyen görünüm yaratır. Bazen da badana sonrası tazelenmiş bir ev görmek isteyen kullanıcı duvarda boyanın kapatmadığı çivi deliklerini görüp hayal kırıklığı yaşayabilir.

Daha önce duvara çakılmış ve artık kullanılmayan çivilerin geriye bıraktığı duvar deliklerini saten alçı vasıtasıyla kolay bir biçimde onarabilmek mümkündür. Bunu yapmak için gereken malzemeler çivi deliğini kapatabilecek kadar saten alçı, alçıyı karıştırıp hazırlamak için bir kap, bir zımpara, mala ve alçı spatulasıdır. Malzemelerin temiz olduğundan muhakkak emin olunmalıdır. Alçının karıştırılması için her şeyden önce münasip ölçüde alçı kaba alınmalıdır. Sonrasında karışımı münasip kıvama getirecek kadar su eklenmelidir. Alçının ambalajında yazan ölçüye göre karışıma su eklenmesi gerekmektedir. Eğer karışım çok sulu olursa duvardaki deliği kapatmayacak ve alçı akacaktır Eğer çok sert olur ise de kurur kurumaz dökülecek ve alçı işe yaramayacaktır.

3 saat kadar sonra saten alçı sürüldüğü bölümde sertleşecektir. Bu bölümde zımparayla dairesel ve yumuşak hareketler yaparak alçı ve duvar arasında oluşmuş yüzey farklılıkları giderilmelidir. Yüzey farklılıkları çok küçük çizikler olarak kadar kalana kadar bu işleme devam edilmelidir. Gerekli olan biçimde bir yüzey görünümü sağlanması sonra bir nebze ıslatılmış sünger ile dairesel hareketler yaparak son kalan ufak çizikler de giderilmelidir. Duvar yüzeyiyle onarılan bölüm arasında hiçbir yüzey farkı kalmadığına emin olunduğunda duvara boya sürme ve kurumaya bırakma işlemine geçilebilir.



Hazırlanan alçı duvara sürülmeden önce, duvardaki fazlalıklar ve kabarmalar spatula kullanılarak kazınmalıdır. Duvarda düzeltme işlemi yapılmış olması devamında bir fırça ile tozu alınmalıdır. Sonrasında ıslak bir süngerle onarılacak bölüm bir nebze nemlendirilmelidir. Duvarda oluşan nemlilik alçının daha iyi yapışmasına ve sağlam olmasına imkan vermektedir. Küçük spatulayla duvardaki çivi deliğine münasip ölçüde alçı koyulmalıdır ve bu yapılırken spatulanın tek yönde hareket etmesi gerekir. Bu alçının gerekli olan yer dışında başka yerlere bulaşmasına engel olabilecektir
 
Geri
Üst Alt