Duvar boyası ne zaman kurur?

Katılım
3 yıl 7 ay 8 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Kişilerin merak ettiği konuların arasında duvarlar boyandıktan sonra ne kadar zamanda kuruma işleminin tamamlanacağı gelir. Genelde kullanılan boya türüne ve duvarların bulunmuş olduğu odanın ortam koşullarına göre kuruma süreleri farklıklıklar göstermektedir. Ama eski zamanlar düşünüldüğü zaman kuruma süresi yeni boyalar ile beraber hayli kısalmış bulunur. Eskiden boyaların kokusu çok keskin olduğundan boya yapıldıktan sonra günlerce bu koku hissedilirdi. Lakin şu an değişik boya türlerinde değişik zamanlar olmasına karşın bu süreler saatler ile ifade edilmektedir.

Duvar boyası ne zaman kurur?​

Yağlı boyaların yani sentetik boyaların kuruma süresi ise 4-5 saat kadar sürmektedir.

Duvarları boyamak için eğer su bazlı boyalar kullanılmışsa kuruma süresi 2 saat ile 4 saat arasında değişir

Eğer tiner bazlı boyalar kullanılıyorsa kuruma süresi 8 saat ile 12 saat arasında farklılık göstermektedir.

Selülozik boyaların kuruma süresi ise hayli hızlıdır. Takriben yarım saat içinde duvarlara yapılmış olan boya kurumuş olur. Bu tür boyalar kuruma işleminde çok koku yaydığı için genel olarak açık alanlarda tercih edilir.

Kullanılan boyanın yanında boya yapılmış olan duvarın durumu, duvarın bulunmuş olduğu ortam boyanın kuruma süresine etkileyen faktörler arasında yer alır. Boya yapılmış olan duvarın kirli, yağlı veya nemli olması, ortamın havalandırılmasının sağlıklı biçimde olmaması, ortam bulunan oksijen miktarının terli düzeyde olmaması, ortam sıcaklığının düşük olması, boyanın yapısına yanlış incelticilerin katılması boyanın kuruma süresini uzatan faktörlerin arasında yer alır. Ek olarak yanlış incelticilerin kullanılması kuruma işlemini uzatmasının peşi sıra daha değişik sorunlara de yol açabilmektedir. O yüzden boyanın ne kadar zamanda kuruyacağı hesap edilirken bu haller da değerlendirmeye alınmalıdır. Aksi durumunda yanlış değerlendirmeler yapılmış olunur.



Eğer kuruma işlemi geç olacaksa yapılması gerekli olan bazı şeyler bulunur. Kuruma tamamlanana kadar duvara bir işlem yapılmamalıdır. Ek olarak kuruma işlemi gerçekleşene kadar duvar üstünde biriken toz veyahut kirlerin zımpara işlemi yapılarak düzeltilmesi önemli olur
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt