Dünyanın En İyi 9 Mitolojik Hikâye ve Efsanesi

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 29 gün
Mesajlar
25,264
Tepkime puanı
8,712
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Gerçek herkesin gerçeğidir. Gerçek tehlikeli olduğu kadar kurgusaldır ve kimsenin gerçeği değildir. Efsane, birinin gerçeğidir, anlatıcılarla taşınır asırlar sonrasına.

Elbette efsanenin takipçileri kendi gerçeklerinin gerçek olduğuna inanırlar. Yabancılar aynı fikirde değil. Bu, tüm kabile, din ve ulus-devlet savaşlarının sebebidir. Farklı insanların dünyayı nasıl anlamlandırmaya çalıştıklarını anlamak için dünyanın dört bir yanından 9 mitolojik hikâye, efsaneye bakalım...

1. İskandinav Mitolojisi

1. İskandinav Mitolojisi

Odin, Aesir kabilesinin kralıydı, aynı anda hem savaş hem de toprak tanrısı, ayrıca gökyüzü, bilgelik, şiir ve sihir tanrısıydı. Şamanikti ve çoğu zaman bir Viking olmasına rağmen 'kadınsıydı', erkeksi tarafını tercih eden Viking savaşçıları bu durumdan utanıyordu. Görünüşünün en çarpıcı özelliklerinden biri, tek delici gözüdür.

Bir zamanlar sağlam olan tek gözünü verişi Odin’in fedakârlığıydı; Midgard yani Orta Dünya’nın yaşayanlarına ya da “onlardan fayda sağlayacaklara” rünik alfabenin bilgeliğini sunmak; Odin’in bir armağanı oldu.” Runik alfabe; Rün(rune)ler, cadılık ve paganizm yolunda karşımıza çok sık çıkan alfabelerden biridir.

Odin, genellikle, kış aylarında gökyüzünde ölülerin hayalet görünümlü bir yansıması olan Vahşi Av'ın lideri olarak görünürdü. Sekiz bacaklı bir ata biner ve kuzgunu bir de kurdu ile dünyanın her köşesinde olup bitenlerle ilgili bilgi verirdi. Odin'in başka bir adı olan Wotan, eril Mars ile dişil Venüs arasında bir yerde bulunan katı-sıvı belirsiz Merkür'e astrolojik olarak bağlanan 'Çarşamba' adını alıyor.

Önemli bir not düşmeliyim; Orhun alfabesine olan bu inanılmaz benzerlikler, İskandinavların bu yazıyı Eski Türklerden öğrenmiş olabileceği sorusunu aklımıza getirmekte. İlginç olan da şudur; Orhun alfabesinin geçmişi Nors Rune’lerinden çok daha eskiye gider.

2. Batı Afrika Mitolojisi
Neil Gaiman Anansi Çocukları adlı fantezi romanında örümcek Anansi’yi farklı bir şekilde yazar. Ve şöyle de bir not düşer; ’“Dünya hep aynı dünya olabilir, ama duvar kağıdı değişir. Öyle değil mi? İnsanların öyküsü hala aynıdır; doğarlar, bir şeyler yaparlar ve ölürler, ama artık öykünün eskisinden farklı bir anlamı vardır.”
Örümcek hileci, madrabaz, kurnaz Anansi Batı Afrika mitolojisinde masalsı bir kahraman, hikaye anlatıcısı…
Anansi ağ örebilen sekiz ayaklı bir örümcekti. Tavşan, tilki ve insan şekline girebilen ve sihir kabiliyetini çıkarları için kullanmaktan çekinmeyen düzenbaz, hilekâr bir masal kahramanı olan Anansi, tüm dünyanın bilgeliğini kendisi için bir çömlek içinde saklamaya karar verdi. Çömleği kimsenin bulamayacağı bir ağacın tepesine saklamak için önüne bağlar ve ağaca tırmanmaya çalışır. Çömlekle ağaca tırmanmayı başaramaz, tutunamayıp kaymaya başlar. Onu takip eden oğlu, daha kolay tırmanabilmesi için çömleği bu sefer bir de sırtına bağlamasını önerir. Anansi oğlunun önerisini dinler ve uygular. Maalesef bu seferde çömlek kayıp sert bir şeklide yere düşer. Kırılan çömlekten bilgelik dökülür. Ani bir yağmur fırtınası onu nehre ve oradan da okyanusun sularına sürükler. Böylece dünyadaki herkes artık Anansi’nin bilgeliğine biraz olsun sahip olur.
3. Yunan Mitolojisi

3. Yunan Mitolojisi

Uyuşmazlık tanrıçası Eris dışında tüm Olimpos tanrıları Peleus ve Thetis'in düğününe davet edildi. Kızgın olan Eris, toplanan Olimpiyatçılara bir ders vermeye karar verdi. Aralarına, üzerinde 'En güzeli için' yazılı altın bir elma attı. Üç tanrıça “ev tanrıçası Hera, beceri tanrıçası Athena ve güzellik tanrıçası Afrodit” elmayı ele geçirir ve onun için savaşır. Hiçbir tanrı, hatta Zeus bile, üç tanrıçadan hangisinin en güzel elmaya layık olduğuna karar vermeye cesaret edemedi. Sonunda tanrıçalara, kadın güzelliğini anlaması ve adil yargıları ile tanınan Truva prensi Paris'e gitmeleri söylendi. Üç tanrıça kendilerini Paris'e sundular ve güzellikleriyle onu etkilemeye çalıştılar. Karar veremeyince, her biri ona gizlice rüşvet vermeye çalışır. Hera, onu dünyanın en büyük krallığının hükümdarı yapacağına söz verir. Athena, onu dünyanın en beğenilen savaşçısı yapma sözü verdi ve Afrodit ona dünyanın en güzel kadını olan Helen'in elini vaat eder.

4. Sümer Mitolojisi
Aslında çete savaşları sandığımızdan daha eskiye dayanıyormuş. Birbirinden nefret eden iki kız kardeş vardı: Dünyayı yöneten İnanna, yaşayanlar diyarı ve yeraltı dünyasını yöneten Ereşkigal, ölüler diyarı. Inanna yeraltı dünyasını ziyaret etmeye karar verdi. Yeraltı dünyasının bekçisine, kayınbiraderinin cenaze törenlerine katılmak istediğini
söyledi. Ama belki de yeraltı dünyasını fethetmek istedi. Ayrılmadan önce Inanna, bakanı Ninshubur'a, bir terslik olursa onu kurtarmak için tanrıları Enlil, Nanna ve Enki'ye yalvarması talimatını verdi ve ziyaret için özenle giyinmişti. Cenazeye uygun olmayan giysileri, kibirli davranışları ile birlikte yeraltı kraliçesini şüphelendiriyordu.
Ereshkigal’in talimatlarını izleyen bekçi, Inanna’ya yeraltı dünyasının ilk kapısına girebileceğini ama bir parça kıyafet vermek zorunda olduğunu söyledi. Nedenini sordu ve ona "Bu, Yeraltı Dünyasının bir yolu" denildi. Buna mecburdu, çaresiz Inanna, yolculuğunun başında giydiği bir parça kıyafeti ve mücevheri her seferinde çıkarıp vererek toplam yedi kapıdan geçti. Kız kardeşinin önüne geldiğinde, tamamen çıplak ve savunmasızdı. Ereshkigal, Inanna'yı bir cesede çevirdi ve onu bir kancaya astı.
Üç gün üç gece geçti ve Ninshubur talimatları izleyerek Enlil, Nanna ve Enki'nin tapınaklarına gitti ve yaşam, aşk ve yaşam tanrıçasını kurtarmalarını istedi. İlk iki tanrı bunun kendi karmaşası olduğunu söyleyerek reddetti, ama Enki derinden rahatsızdı ve yardım etmeyi kabul etti. İki cinsiyetsiz figür yarattı (ne erkek ne de kadın). Onlara Ereshkigal'i yatıştırmaları talimatını verdi ve ne istediklerini sorduğunda İnanna'nın cesedini isteyerek ona yiyecek ve yaşam suyunu sundu.
İşler Enki'nin dediği gibi gitti ve iki cinsiyetsiz varlık Inanna'yı yeniden canlandırabildi. Ancak Ereshkigal’in iblisleri, Inanna’yı yeraltı dünyasından çıkardı ve biri onun yerini alana kadar gitmekte özgür olmadığını söyledi. Önce Ninshubur'a geldiler ve ondan Inanna'nın yerini almasını istediler. Inanna, istediği gibi ona yardım ettiğini söyleyerek reddetti. Sonra Inanna’nın kocası Dumuzi ile karşılaştılar. Karısının yeraltı dünyasında hâlâ kayıp olduğu söylense de eğleniyordu. Inanna mutlu değildi ve iblislerin onu alabileceğini söyledi. Dumuzi kaderinden kaçmaya çalıştı ama bir sinek Inanna'ya ve iblislere nerede olduğunu söyledi. Daha sonra Dumuzi'nin yılın yarısını Ereshkigal ile yeraltı dünyasında ve yılın geri kalanını Inanna ile geçireceği kararlaştırıldı.
5. İbrahimi Mitoloji

5. İbrahimi Mitoloji

Tanrı dünyayı altı günde yoktan yarattı ve yedinci gün dinlendi. İlk adam Adem'i kendi suretinde ve ilk kadın Havva'yı Adem'in kaburgasından yarattı. Adem ve Havva'ya harika Aden bahçesinin tadını çıkarmalarını, ama Bilgi Ağacı'nın meyvesini yememelerini söyledi. Bu Yasak Meyve'ydi! Adem ve Havva Tanrı'ya itaat ettiler, ancak Şeytan bir yılan biçiminde Havva'yı büyüledi ve ona Yasak Meyve'den bir ısırık aldırdı. Daha sonra Adam'ı da yemeye ikna etti. Birden masumiyet gitti. İnsanlar çıplaklıklarının farkına vardılar ve kendilerini örtmeye çalıştılar. Tanrı yarattıklarıyla hayal kırıklığına uğradı ve onları bu ilk itaatsizlik eylemi olan bu orijinal günah için Cennetten kovdu.

Arap folklorunda Bilgi Ağacı'nın meyvesi elma değil muzdur. Araplar, Hindistan'ı ipekleri ve baharatlarıyla Cennet ülkesi olarak eşitlediler.

Çeşitli Yahudi, Hristiyan ve İslami düşünce okulları bu hikayenin ayrıntıları konusunda aynı fikirde değil. Yahudi folkloru meyveyi nar olarak tanımlar. Hristiyan folkloru onu bir elma olarak tanımlar. Arap folklorunda, Hindistan'ı ipekleri ve baharatlarıyla Cennet ülkesi olarak eşleştirdikleri için muzdur.

Orijinal Günah, Hristiyan mitolojisinde kilit bir tema iken, İslam mitolojisinde Allah, Adem ve Havva'yı affeder ve orijinal günah veya günahları bir sonraki nesle taşıma kavramı yoktur.

6. Polinezya Mitolojisi
Neden ağabey her zaman haklıdır?
Maui, Taranga'nın beşinci çocuğuydu. Bazıları ölü doğduğunu söylüyor, diğerleri erken doğduğu için kötü şans taşıyıcısı olduğu söyleniyor. Bu yüzden annesi onu, düğümünden bir saç buklesine sarıp denize attı.
Okyanus ruhları çocuğu buldu, onu canlandırdı, deniz otuna sardı ve çocuğu göksel alemlere götüren ve onu ergenliğe kadar besleyen gök babası Rangi'nin bakımına verdi.
Bir gün Maui annesinin saçını buldu ve onu tanıyarak, üvey babasının göksel dünyasından inmeye ve onu insan dünyasında aramaya karar verdi. Ama hem annesi Taranga'nın dünyasında hem de üvey babası Rangi'nin dünyasında her zaman yerinde değildi. Maui, dünyadaki zamanın işi bitirmek için çok kısa olduğunu fark etti. Kardeşlerinin yardımıyla güneşi bir ilmikle yakaladı ve gelecekte daha yavaş gideceğine söz verene kadar çene kemiği sopasıyla onu şiddetli bir şekilde dövdü.
Maui daha sonra burnundaki kanı yem olarak kullanarak bir balık şeklinde denizin altında gizlenmiş büyük bir adayı çekti. Maui, sudan çıktığında, uygun törenleri ve duaları yapmak için bir rahip bulmaya gitti ve kardeşlerini balıklardan sorumlu bıraktı. Maui'nin geri dönmesini beklemediler ve balıkları kesmeye başladılar, bu da hemen acı içinde kıvranmaya başlayarak dağlara, kayalıklara ve vadilere ayrılmasına neden oldu. Kardeşler Maui'yi dinleseydi, ada düz bir ova olurdu ve insanlar kolaylıkla seyahat edebilirlerdi.
7. Mısır Mitolojisi

7. Mısır Mitolojisi

Kardeş kıskançlığı ve ihanetin eski bir hikayesidir:

Başlangıçta, tıpkı Nil'in suları çekildiğinde ortaya çıkan toprak gibi, ilk piramit benzeri tümseğin ortaya çıktığı dünyadaki Nu sularından başka bir şey yoktu. Bu höyüğün üzerinde hava tanrısı Shu ve nem tanrıçası Tefnut'u yaratan Atum duruyordu; o da yeryüzü tanrısı Geb'i ve İsis ile ilk kraliçe ve kral Osiris'i üreten gökyüzü tanrıçası Nut'u üretti. insan uygarlığı. Atum, erkek ve kız çocuklarını yaratmak için mastürbasyon yaptığı için bazen erkeksi olarak tanımlanır. Ama aynı zamanda, iki cinsiyetin gelmesinden önce yaşamın çift cinsiyetli doğasını kabul ettiği için "Yüce Kadın" olarak da anılır.

Osiris Nil vadisinin ilk kralı oldu ve büyük bir krallık kurdu, ancak çölün efendisi olan kardeşi onu kıskanarak yemeğe davet etti ve sonra ona bir kutu gösterdi. "Kutu senden daha küçük mü büyük mü?" diye sordu Seth masumca… Osiris emin değildi, bu yüzden Seth ondan kutuya uzanıp kontrol etmesini istedi. Osiris hiçbir şeyden şüphelenmeden kutuya girdi. Seth kutuyu hemen mühürledi ve Osiris'i diri diri gömdü. Daha sonra vücudunu küçük parçalara ayırıp Nil'e attı. Paris'teki Louvre müzesindeki Osiris'in ailesi. Ortada bir lapis lazuli sütunu üzerinde Osiris, solda Horus ve sağda Isis ile çevrili.

İsis, kocasının çeşitli yerlerini arayıp bir araya getirdi. Daha sonra kocasını, ona bir çocuk verecek kadar uzun süre diriltmek için büyü güçlerini kullandı ve bu çocuğa Osiris'in gerçek varisi olan Horus adı verildi. Ancak Horus, Seth üzerindeki üstünlüğünü kurmak için savaşmak zorunda kaldı.

8. Eskimo Mitolojisi
Okyanuslarda yaşamın nasıl yaratıldığına dair kanlı hikaye…
Güzel bir genç kadın olan Sedna, dul olan babası tarafından sürekli evlendirmeye çalışırmış. Sedna babasının bulduğu bir çok talibi reddedermiş. Bir gün, bir deniz kuşu onu "konforlu, lüks" evine götürmeye ikna etmiş. Kuşun büyüsüne kapılan Sedna kuşla kaçmış. Kısa bir süre sonra "rahat, lüks" ev pis kokulu bir yuvaya dönüşmüş. Gün geçtikçe yeni kocası ona köle gibi davranıp eziyet etmiş. Sedna, babasına gelip onu eve götürmesi için yalvarmış. Babası Sedna’yı alıp eve götürmek için yola çıkmış. Ama suların karşısına geçerlerken, bir sürü deniz kuşu tekneyi kuşatmış. Sürekli kanat çırpmaları büyük bir fırtınaya neden olmuş ve küçük gemileri bir yandan diğer yana savrulmuş. Sedna’nın babası, kendi güvenliğinden korkarak kızgın kuşları yatıştırmak için Sedna’yı okyanusa
atmış. Sedna tekneye geri dönmeye çalıştığında parmaklarını kesmiş. Tekrar denemek için parçalanmış ellerini kullanmakta zorlanırken, bu sefer de ellerini kesmiş ve onu tekrar suya atmış. Okyanusun dibine battığında, parçalanmış uzuvları balıklara, foklara, balinalara ve diğer tüm deniz memelilerine dönüşmüş.
9. Babil Mitolojisi

9. Babil Mitolojisi

Tiamat tüm tanrıların büyük annesiydi; vücudunda bütün çocukları yaşıyordu. Çocuklar problem çıkarmaya başlayıncaya kadar her şey yolundaydı. Eski tanrılar yeni tanrıların yok edilmesini talep ettiler. Bu ilk kez gerçekleştiğinde Tiamat çocuklarını uyardı. Bu ikinci kez gerçekleştiğinde, Tiamat eşine yeni tanrıları yok etmesini emretti. Yeni tanrılar, şiddetli bir kavgadan sonra Tiamat ve eşini ve onlarla birlikte olan tüm eski tanrıları mağlup eden Marduk'un etrafında topladı. Marduk, Tiamat'ın bedeninden dünyayı ve gökyüzünü yarattı. Tiamat’ın gözyaşları Dicle ve Fırat nehirleri oldu. Eşinin kanı kırmızı toprakla karıştı ve bundan insanlık yaratıldı. Eski tanrıların doğuşu olarak, insanlık yeni tanrılara sonsuza dek hizmet etmek zorunda kaldı. Yeni tanrılara hizmet edilmediğinden dolayı sel ve fırtınalar ortaya çıktı.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt