Dua çiçeği nasıl yetiştirilir?

Katılım
3 yıl 7 ay 2 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Botanikte ‘’ maranta ‘’ olarak geçen dua çiçeğine, yapraklarının şeklinden dolayı bu isim verilmiştir. Yaprakları gündüz yatay, gece ise dik bir şekil alan dua çiçeğinin doğal ortamı tropikal iklimlerdir. Kökleri toprak altında ilerleyen uzun yumrulu yapıya sahiptir.

Güneş ve ısı ihtiyacı
Güneşe ihtiyaç duymakla beraber, güneş seviyesinin iyi ayarlanması gerekmektedir. Güneş almaması halinde yaprak renkleri solar. Aşırı güneş de benzer halde yaprakların canlılığını azaltır. Kış ayları boyunca direkt güneş ışığı, havaların ısınmasından başlayarak sabah yahut ikindiden sonra güneş alması idealdir. Yakıcı öğle güneşinden korunmalı, gerekirse perde ile ışık filtrelenmelidir. Tropikal iklim bitkisi olduğundan derecenin altındaki soğuklara karşı sağlam

Hastalıklar ve zararlılar
Dua çiçeğinde en fazla görülebilen problem, kırmızı örümceklerdir ( bitki biti). Yaprakların haftalık olarak nemli bezle silinmesi, bitlere karşı koruma sağlamaktadır. Klorlu su ve hava kuruluğu da çiçeğe zarar verebilir. Çoğunlukla yaprak uçlarının kuruması ile meydana gelen sorunlar;

Kışın aşırı sıcaktan ve havadar olmayan ortamlarda bulundurulmaması

Koyu gölge ya da aşırı güneşten korunması

Sulama suyunun havalandırılarak klordan arındırılması

Münasip büyüklükte, çok büyük olmayan saksıların seçilmesi ile önlenebilir.


Su ve besin takviyesi ihtiyacı
Dua çiçeğini sulamak için kesinlikle klorsuz su kullanılması gerekmektedir. Klor, bitkinin yapraklarına zarar vermektedir Toprak hafifçe kuruduğunda, bolca su ile toprak ve kökler yıkanacak halde sulama yapılmaktadır. Hastalıklardan korumak için suyun bütünüyle akıp gitmesi ve saksı tabağında su birikmemesi önemlidir. Takriben 3-4 sulamada bir verilecek besin takviyesi bitki gelişimi için yararlıdır. Ama gelişimin durduğu kış mevsiminin etkili olduğu aylarda besin verilmemesi sulamanın da azaltılması gerekmektedir.

Toprak ve saksı ihtiyacı
Dua çiçeğinin kökleri sıcak ve havadar toprağı sever. O nedenden dolayı büyük saksılar yerine, çok derin olmayan, yayvan ve kökleriyle eşit büyüklükte saksılara dikilmesi gerekmektedir. 2-3 senede bir yapılacak saksı değişimi, bitkinin gelişmesi için idealdir. Toprak ihtiyacı hayli sığ olduğundan (averaj 10 cm), bir karışıma gerek kalmadan hazır satılan poşet topraklarda kolay bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Doğal toprakta yetiştirmek için, toprağın ¼ oranında kum ile karıştırılması, toprağın geçirgenliğini artırmak için yeterlidir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt