Domates Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Katılım
3 yıl 6 ay 12 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Kışın domatesin hem lezzetsiz olması hem de pahalı olması sebebiyle yaz sonu kışlık sebze hazırlıkları içinde domates de yerini alır. Kışlık domates hazırlığı için en uygun zaman Ağustos ayının sonudur. Yaz aylarının sonlarına doğru bollaşan, iyice olgunlaşan ve ucuzlayan domates derin dondurucuda dondurularak ya da konserve yapılarak kış boyunca kullanılabilir.

Konserve yapımı zahmetli ve vakit isteyen bir işlem olduğu için dondurarak domates saklama yöntemi iyi bir alternatif. Ayrıca uzmanların sık sık uyarılarda bulunduğu; konservenin sağlık açısından teşkil ettiği riskler de göz önüne alındığında dondurarak saklamanın daha risksiz ve sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz.

Domates derin dondurucuda nasıl saklanır?​

Domates yemeklerde iki farklı şekilde kullanılır, biri küp şeklinde doğrayarak diğeri de rendeleyerek. Bunun için biz de dondurucuya koyacağımız domatesi iki farklı şekilde keserek hazırlayacağız.


Domatesi dondurucuda saklamak için sıklıkla iki yöntem kullanılır. Bunlar şoklayarak ve çiğden saklama yöntemleridir. Bunun dışında daha az kullanılan közleyerek saklama yöntemi ve bütün halde dondurma yöntemi de vardır. Közlenmiş domates özellikle meze ve salatalarda kullanılacağı gibi daha lezzetli çorbalar yapmanızı da sağlar.

Derin dondurucu için kışlık domates nasıl hazırlanır?​

İlk iş; iri etli domatesleri iyice yıkamak olacak. Yıkadığınız domatesleri süzülmesi için bir kenara alın.


Şoklama yapmak isterseniz​

büyük bir tencerede su kaynatın. Kaynayan suyun içine domatesleri atıp 2-3 dakika bekletin. Domateslerin pişmemesi gerekiyor. Bu sebeple süreye mutlaka dikkat edin. Ardından domatesleri kevgir yardımıyla başka bir kaba alıp soğuk suyun altına tutun. Şoklama yapmak için buzlu su da kullanabilirsiniz. Hazırladığınız buzlu su içine haşladığınız domatesleri atıp çıkarabilirsiniz

Şoklanan domateslerin kabuklarını soyun. İki farklı şekilde domates hazırlayacağımız söylemiştik. Bir kısmını rondodan geçirebilir ya da rendeleyebilirsiniz. Kalan kısmını da küp küp doğrayın.

Ardından farklı ebatlardaki kilitli poşet ya da buzdolabı poşeti içinde yerleştirin. Küçüklü büyüklü farklı poşetler kullanmak yemek yaparken işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin çorba yapmak için büyük poşetlerde rendelenmiş domates, yemekler için 2 adet kesilmiş domates alacak kadar küçük poşetler kullanabilirsiniz.
Son olarak domates poşetlerinin ağız kısmına pipet yerleştirip içindeki havayı pipetle içinize çekin. Havası tamamen alınmış poşetlerin ağzını sıkıca bağlayın.

Dondurucuda çiğ domates saklamak için​

domatesleri yıkayıp süzün. Domatesleri kullanım amacınıza göre iki parçaya ayırın. Bir kısmını rendeleyin ya da rondo kıyın. Diğer kısmını ister kabuklu ister kabuksuz küp şeklinde doğrayın.

Yine ihtiyacınız doğrultusunda farklı ebatlardaki poşetlere domatesleri doldurun. Dondurmak için hazırlık yaparken kullanacağınız poşetlerin büyüklükleri çok önemlidir. Çünkü ihtiyacınızdan fazla çözdürdüğünüz domatesi tekrar donduramayacağınız için israf etmiş olursunuz.

Poşetin içine pipet yerleştirip içindeki havayı tamamen çekin. Son olarak da poşetlerin ağzını hava almayacak şekilde sıkıca bağlayın ya da kilitleyin.

Domatesi közleyerek saklamak isterseniz;​

fırın ya da közmatik kullanabilirsiniz. Közlediğiniz domateslerin kabuklarını soyup süzdürün. Soğuyan domatesleri poşetlere koyup havasını alın.

Bütün halde domates dondurma​

Evinizde buzdolabının haricinde derin dondurucu varsa domates saklamanın en kolay yöntemi de kabuklu haliyle şoklama yapıp, bütün halde poşetlere yerleştirmektir. Bütün domatesi şoklamak için keskin bir bıçak yardımıyla sap kısmını çıkaracak kadar oyun. Ardından oyduğunuz kısma çarpı şeklinde iki kesik atın. Kaynar suyun içine daldırıp 3 dakika bekletin. Sıcak sudan çıkarıp buzlu suyun içine atın. Soğumuş domatesleri süzüp poşetlere doldurun. Ama bu şekilde çok yer kapladığı için standart buzdolabına koyulmasını pek tavsiye etmiyoruz.

Domateslerin derin dondurucuda saklama süresi 12 aydır. Dondurucuya koymadan önce poşetlerin üzerine etiket yapıştırıp, yaptığınız tarihi yazabilirsiniz.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt