Doğum Stresini Yenmek İçin 15 Uzman Önerisi

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 29 gün
Mesajlar
25,264
Tepkime puanı
8,712
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Doğum, kırk haftalık gebelik serüveninin bir ödülüdür.

Doğum Stresini Yenmek İçin 15 Uzman Önerisi

Rahat Bir Doğum İçin 15 Uzman Önerisi​

Doğum, anne adayı ve bebek için kırk hafta süren gebelik serüveninin bir ödülüdür. Özellikle ilk doğumda rahat olmak anne adayı için çok önemlidir. Bunun en önemli nedeni ise, bazı kadınların ilk doğumunda yaşadıkları olumsuz bir doğum deneyiminden sonra, ikinci bebek için cesaretlerini kaybetmeleridir. Söz konusu durumun oluşmaması ve anne adayının rahat bir doğum yapması için aynı zamanda psikolojik olarak da hazır olması gerekir. Doğum öncesi gebeler genel olarak kaygılıdırlar ve doğum heyecanı yaşarlar. Peki, doğum stresi nasıl yenilir? Yazımızda anne adaylarının doğum korkusunu yenmeleri ve rahat bir doğum süreci yaşamaları için doğum öncesinde yapmaları gereken 15 uzman önerisine yer verdik.

1- Doğum için bir hastane seçin​

doğum için hastane

Doğum zamanınız yaklaştığında doğum yapacağınız hastaneyi önceden belirlemeniz doğum sancılarınız başladığında daha planlı hareket etmenizi sağlar. Bilmediğimiz yerler, doğum öncesinde kaygılarımızı artırabilir bu nedenle önceden hastaneyi görmeniz rahat bir doğum için fayda sağlayacaktır. Bu şekilde doğum için duyduğunuz kaygınız daha azalacaktır. Doğum yapacağınız hastanenin evinize olan yakınlığı sizin bu süreçte daha da rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

2- Rahat bir doğum için doğumla ilgili kurslara gidin​

doğuma hazırlık kursları

Rahat bir doğum yapmanın diğer bir yolu da doğum öncesi ve sonrası ile bebek bakımı hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayan doğuma hazırlık kurslarına gitmektir. Pek çok hastane tarafından anne adaylarına ücretsiz olarak verilen kurslar / gebe okulları ile belli bir miktar karşılığında verilen doğuma hazırlık kurslarına gitmek bir nevi prova yapmanızı da sağlayacaktır. Kurslara gitmek doğumla ilgili duyduğunuz endişenin azalmasına neden olacaktır.

3- Eşinizin doğuma katılmasını sağlayın​

eşin doğuma girmesi

Günümüzde artık eşler de doğumhaneye sizinle birlikte girebiliyor.Eşinizle bu konuyu önceden konuşup doğuma girmesini kararlaştırabilirsiniz. Günümüzde birçok hastane bu konuda çok hassas davranmaktadır. Doğumla ilgili kaygınız fazla ise, eşinizin sizin yanınızda olması psikolojik açıdan kendinizi daha rahat ve güvende hissetmenizi sağlayacaktır.

4- Doğumla ilgili kitaplar okuyun​

doğum öncesi kitaplar

Rahat bir doğum için anne adaylarına uzmanlar tarafından önerilen diğer bir konuda doğumla ilgili yazılan kitapları okumak olduğudur. Teknolojinin gelişmesi ile anne adayları artık her konuda merak ettikleri soruların cevaplarını internetten kolaylıkla bulabiliyorlar. Buna karşın uzmanlar internette pek çok bilgilendirici içerik olmasına rağmen bazı içeriklerin doğru bilgiyi vermediğini belirtiyorlar. Bu nedenle doğum ile ilgili uzmanlar tarafından yazılmış kitapların okunması anne adaylarının yaşadıkları kaygı ve korkulardan uzaklaşmalarına neden olacaktır.

5- Annenizle kendi doğumunuz hakkında konuşun​

doğum korkusunu yenme

Anneniz her konuda olduğu gibi doğum endişeleriniz konusunda da danışabileceğiniz en güvendiğiniz kişidir. Anneler, doğum konusundaki deneyimlerinden dolayı anne adayları için bir nevi rahatlatıcı görevi görürler. Annenizle kendi doğumunuzu konuşarak sizi endişelendiren konularda bilgiler alabilirsiniz. Bu arada sizin doğumunuzla ilgili bilmediğiniz pek çok bilgiyi de öğrenmek size iyi gelecektir.

6- Doğumla ilgili kaygılarınızı doktorunuzla paylaşın​

doğum korkusunu yenme

Çoğu zaman doğumla ilgili doktorunuzla konuşmak için yeterli zamanınız olmaz. Buna rağmen doğumunuzun yaklaşmasıyla sıklaşan doktor kontrollerinizde aklınıza takılan soruları ve kaygılarınızı konuşmak için zaman yaratabilirsiniz. Bu şekilde doktorunuzun sizin kaygı düzeyinizi anlaması daha kolay olacaktır.

7- Doğumdan sonra kucağınıza alacağınız bebeğinizin hayalini kurun​

doğum heycanı

Doğum için kaygılandığınız zaman yapacağınız en iyi şeylerden birisi de doğum sonrasında 9 aydır kucağınıza almak için beklediğiniz bebeğinizle kavuşacak olduğunuzu düşünmenizdir. Onun minik ellerini, içinize işleyen kendine özel kokusunu hissedeceğinizi düşünmek doğum endişelerinizi azalmanın en iyi yollarından birisidir. İmajinasyon adı da verilen bebeğinizle ilk tanışacağınız anın hayalini kurma, aynı zamanda pek çok sıkıntınızda da işinize yarayacaktır.

8- Gebelik döneminde gevşeme egzersizleri yapın​

gebelik egzersizleri

Gebelik dönemi boyunca, doktor tarafından tavsiye edildiğinde ve eğer imkanınız varsa doğum öncesi egzersizleri sizi oldukça rahatlatacaktır. Doğum egzersizleri yanında yapacağınız nefes egzersizleri sıkıntılı durumlarla başa çıkmanızı kolaylaştıracaktır. Fakat bunlara mümkünse gebeliğin erken dönemlerinde başlamalısınız. Böylece bu egzersizleri uygulamanız ve deneyiminizin fazla olmasından dolayı daha kolay olacaktır.

9- Gebeliğin ve doğumun sağlıklı bir dönem olduğunu unutmayın​

doğum doğal bir olay

Günümüzde bilgi akışının kolaylaşması anne adaylarının eskiye nazaran doğum korkularının azalmasına neden olmaktadır.Oysa ki insanlığın ilk çağlarından bu yana kadınlar doğum yapmaktadırlar. Bu kadının doğasında olan bir durumdur ve herhangi profesyonel yardım almadan bile doğum kolaylıkla gerçekleşir. Bu nedenle endişe ve korkularınızı bir kenara bırakın ve bebeğinize kavuşacağınız o muhteşem anın hayalini kurun.

10- Gebelik döneminde bol bol yürüyüş yapın​

doğuma hazırlık

Doğum öncesinde egzersiz yapmak sizi ve vücudunuzu doğuma hazırlamanın en geçerli yoludur. Gebelik dönemi süresince doktorunuzun önerdiği hareketleri yapmanın yanında açık havada bol bol yürüyüş yapmak sizi mutlu edecek ve hormonlarınızın salgılanmasını arttıracaktır.

11- Doğum hikayelerini asla dinlemeyin​

doğum hikayeleri

Doğumunuz yaklaştığında çevrenizde olan ve daha önce başından doğum geçmiş kişiler size kendi doğum hikayelerini anlatmaya başlayacaklardır. Eğer ilk defa anne oluyorsanız bu hikayeler sizi olumsuz etkileyip doğumunuz hakkındaki endişelerinizi arttırabilir. Bu nedenle etrafınızdaki kişilerin doğum hikayelerini kesinlikle dinlemeyin. Karşı taraf iyi niyetli olsa bile sizin gebelik döneminde yaşadığınız hassaslıktan dolayı bu durum keyfinizi kaçırabilir.

12- Doğum öncesi normal hayatınıza devam edin​

doğum öncesi normal hayat

Gebelik her kadının yaşadığı normal durumlardan birisidir. Bir hastalık değildir ve dünyanın en güzel varlığını dünyaya getirmek için bir süreçtir. Bu süreci normal hayatınıza devam eder gibi geçirmeniz sizin rahat bir gebelik süreci ve doğum geçirmenize fayda sağlayacaktır. Gebeliğinizde herhangi bir sağlık sorunu oluşmamışsa ya da doktorunuz size özel bir öneride bulunmamışsa, normal yaşantınızı doğuma kadar devam ettirin. Kendinizi aşırı sakınmaya çalışmayın bu, doğal bir durum olan doğumu zihninizde daha çok büyütmenize neden olur. Alışkanlıklarınızı doğum süreci boyunca da devam ettirin.

13- Doğumdan önce maddi konularda eşinizle konuşun​

doğumla ilgili maddi konular

Doğumla ilgili süreç içerisinde doğum maliyeti sizi endişelendirebilir. Bunun önüne geçmek için, doğum öncesinde hem hastane masrafları hem de bir süre çalışmayacağınızdan dolayı yapmış olduğunuz birikimleri eşinizle değerlendirmek sizi rahatlatacaktır. Doğum masrafları konusunda hastaneden ve doktorunuzdan bilgi almanız, doğum sürecinde bir de bu konuları düşünmenizin önüne geçecektir.

14- Doğum yapma korkusu (Tokofobi) varsa, ihmal etmeyin​

doğum korkusu ile baş etme

Doğum yapmaktan korkma olarak adlandırılan tokofobi, her 9 – 10 gebe kadından birinde görülmektedir. Kişinin doğum yapmakla ilgili aşırı bir kaygı duyması şeklinde tanımlanır. Tokofobi tedavi edilebilir bir durumdur. Tedavide psikoterapi ve hipnoz yöntemi uygulanır. Kendinizde bu şekilde bir korku olduğunu hissediyorsanız mutlaka bir doktora başvurmanız önerilir.

15- Psikolojik ya da psikiyatrik bir durumunuz varsa, bu durumu doktorunuzla paylaşın​

Rahat bir doğum için

Rahat bir doğum yapmak için kendinizde psikiyatrik bir durum hissediyorsanız ya da daha önce geçirdiğiniz bir rahatsızlığınız bulunuyorsa gebelik döneminde mutlaka bir psikiyatrist – psikologdan yardım almanız önerilir. Doğum öncesinde hormonlarınızdan dolayı bu tip sorunların artabilme olasılığından dolayı riske girmeden mutlaka doktorunuzla bu konuları paylaşın.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt