Doğru Beslen Kanserden Korun

Katılım
1 yıl 3 ay 9 gün
Mesajlar
2,162
Tepkime puanı
571
Cinsiyet
bPg20e
Beslenmeye dikkat ederek ve sigaradan uzak durarak kanserin oluşumu engellenebiliyor. Çünkü mide, kolon ve rektum, karaciğer, pankreas, böbrek, prostat gibi birçok kanserin oluşma nedenlerinin başında da beslenme geliyor.
Öğünlerinizde her besin grubundan besinleri tüketmeye çalışınız. (Et, yumurta ve kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, sebze ve meyve grubu, yağ grubu). Besin seçiminizde çeşitlilik yapın.
Beslenmenizde günlük tükettiğiniz yağ miktarını azaltın. Yemeklerinizi sıvı yağlarla pişirin ve az yağ kullanın. Kaymak, krema, mayonez, kızartılmış besinler vb. çok yağ içeren besinlerin tüketimlerini ve tüketim sıklıklarını azaltın. Trans yağ asitleri içeren margarinleri, cipsleri, kızartılmış besinleri tüketmeyin.
Yemeklerinizi pişirirken yağı yakmadan besine katın. Yağda kızartma ve doğrudan ateşte ve mangalda pişirme yöntemlerini kullanmayın. Böyle pişirilen besinlerde hem besin öğesi ve vitamin kayıpları olmakta hem de bazı kanserojen maddeler oluşmaktadır. Bu nedenle yemeklerinizi haşlama, fırında pişirme ve buğulama gibi yöntemler ile pişirin.
Fazla şeker ve tatlı tüketmek bazı kanser risklerini arttırıyor. Tatlı seçiminde meyveli veya sütlü tatlıları tercih edin. Taze meyveler veya kuru meyveleri de tatlı yerine tüketmeniz sağlıklı bir seçimdir. Hamur işi tatlıları, kızartılmış ve şerbetli tatlıların tüketim sıklığını ve porsiyon miktarını azaltın. Böylelikle günlük aldığınız şeker, yağ ve enerji miktarını düşürebilirsiniz.
Çok tuz kullanımı ve tuzlu besinlerin tüketimi mide kanseri riskini artırıyor. Çok tuzlu besinler, salamuralar, turşular vb. çok tuz içeren besinlerin sık ve çok tüketimlerinden kaçının. Yemeklerinizi çok tuzlu yapmayın ve sofrada tuz kullanmayın. Yemeklerinizi pişirirken kekik, kimyon, nane, kırmızı biber, soğan, sarımsak ve maydanoz gibi aromatik besinleri kullanarak tuz kullanımını azaltabilirsiniz. Besin maddelerini tuzlayıp saklamak yerine dondurarak saklama yöntemini tercih edin.
Düzenli fiziksel aktivite yapın. Günde en az 30 dakika olmak üzere haftada en az 3–4 gün yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi aerobik egzersizleri düzenli olarak yapın. Bol oksijenli açık havada yürüyüş yapmayı tercih edin.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt