- Katılım
- 4 yıl 1 ay 27 gün
- Mesajlar
- 5,542
- Tepkime puanı
- 1,102
- Yaş
- 28
- Konum
- İzmir/35
- Memleket
- İzmir
- Meslek
- Grafiker
- Cinsiyet
- Medeni Hal
Geçmiş yıllardan bu yana dünya mutfaklarının vazgeçilmezi olarak yemeklere lezzet veren, binlerce yıldır da ilaç olarak kullanılan ve halk ortasında "doğal antibiyotik” olarak bilinen sarımsak hakkında Beykent Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Kısmı Arş. Gör. Eda Balcı, sıhhate birçok yararı bulunduğunu tabir etti. Eda Balcı ayrıyeten sarımsağın bilhassa yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarında tesirli bir besin olduğunu ve antibakteriyel özelliği sayesinde bedeni enfeksiyonlara karşı koruduğunu belirtti.
"Bağışıklığınızı güçlendirir”
Balcı, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan besinlerden biri olan sarımsağın bilhassa içinde bulunduğumuz pandemi devrinde bağışıklık sistemini güçlendirmenin ne kadar değerli olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirici besinlerin herkes tarafından tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Sarımsağın sıhhate öbür yararları ise; kolesterol düzeylerini düşürür. Yaraları düzgünleştirir. Diyabet hastalarında kan şekeri düzeylerini düzenler. Sindirim sisteminin tertipli çalışmasına yardımcı olur. Kanserden gözetici tesiri vardır.” dedi.
"Kokusunu azaltmak için süt ile tüketin”
Sarımsağın nasıl tüketildiğinin de değerli bir husus olduğunu tabir eden Balcı, "Sarımsak çiğ olarak tüketilebileceği üzere pişirilerek de tüketilebilir. Ancak çiğ tüketildiğinde bedenimiz için daha tesirli olmaktadır. Ayrıyeten sarımsak yutularak ya da ezilerek tüketilebilir. Şayet ezilerek tüketilecekse ezdikten yahut kestikten sonra 2-3 dakika bekleyip sonra tüketilmesi, sarımsaktan daha fazla faydalanılabilmesi açısından kıymetlidir. Sarımsak uzun vadeli pişirilmemesi gereklidir. Pişirildiğinde içeriğindeki besin öğelerinde azalma olmaktadır. Yemeklere, yemek piştikten sonra eklenerek besin öğesi kaybı önlenebilir. Şayet makûs kokusundan dolayı tüketilemiyorsa süt ile tüketilmesi önerilmektedir. Yapılan bir çalışmaya nazaran sarımsağın sütle tüketiminin ağız kokusunu azalttığı tespit edilmiştir.” biçiminde konuştu.
"Ülser hastalığı olan hastalar uzak durmalı”
Sarımsağın birçok farklı formda kullanıldığını belirten Balcı, "Taze sarımsak, zeytinyağı ve kekik ile birlikte kırmızı ve beyaz etleri marine etmek için kullanılabilir. Kıyılmış sarımsak, salata soslarına eklenebilir. Çorbalara lezzet vermesi gayesiyle kullanılabilir. Kimi durumlarda ise sarımsak tüketiminden uzak durulması gerekmektedir. Bilhassa ülser hastalığı olan şahıslar çiğ sarımsak tüketmemelidir. Düşük tansiyon yahut tiroid sıkıntıları olanlar da sarımsağı dikkatli tüketmelidir. Hamilelikte ve emzirme devrinde sarımsak tüketimi için ise tabibe danışılmalıdır.” ikazında bulundu.
"Bağışıklığınızı güçlendirir”
Balcı, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan besinlerden biri olan sarımsağın bilhassa içinde bulunduğumuz pandemi devrinde bağışıklık sistemini güçlendirmenin ne kadar değerli olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirici besinlerin herkes tarafından tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Sarımsağın sıhhate öbür yararları ise; kolesterol düzeylerini düşürür. Yaraları düzgünleştirir. Diyabet hastalarında kan şekeri düzeylerini düzenler. Sindirim sisteminin tertipli çalışmasına yardımcı olur. Kanserden gözetici tesiri vardır.” dedi.
"Kokusunu azaltmak için süt ile tüketin”
Sarımsağın nasıl tüketildiğinin de değerli bir husus olduğunu tabir eden Balcı, "Sarımsak çiğ olarak tüketilebileceği üzere pişirilerek de tüketilebilir. Ancak çiğ tüketildiğinde bedenimiz için daha tesirli olmaktadır. Ayrıyeten sarımsak yutularak ya da ezilerek tüketilebilir. Şayet ezilerek tüketilecekse ezdikten yahut kestikten sonra 2-3 dakika bekleyip sonra tüketilmesi, sarımsaktan daha fazla faydalanılabilmesi açısından kıymetlidir. Sarımsak uzun vadeli pişirilmemesi gereklidir. Pişirildiğinde içeriğindeki besin öğelerinde azalma olmaktadır. Yemeklere, yemek piştikten sonra eklenerek besin öğesi kaybı önlenebilir. Şayet makûs kokusundan dolayı tüketilemiyorsa süt ile tüketilmesi önerilmektedir. Yapılan bir çalışmaya nazaran sarımsağın sütle tüketiminin ağız kokusunu azalttığı tespit edilmiştir.” biçiminde konuştu.
"Ülser hastalığı olan hastalar uzak durmalı”
Sarımsağın birçok farklı formda kullanıldığını belirten Balcı, "Taze sarımsak, zeytinyağı ve kekik ile birlikte kırmızı ve beyaz etleri marine etmek için kullanılabilir. Kıyılmış sarımsak, salata soslarına eklenebilir. Çorbalara lezzet vermesi gayesiyle kullanılabilir. Kimi durumlarda ise sarımsak tüketiminden uzak durulması gerekmektedir. Bilhassa ülser hastalığı olan şahıslar çiğ sarımsak tüketmemelidir. Düşük tansiyon yahut tiroid sıkıntıları olanlar da sarımsağı dikkatli tüketmelidir. Hamilelikte ve emzirme devrinde sarımsak tüketimi için ise tabibe danışılmalıdır.” ikazında bulundu.