Dizüstü Bilgisayarımızı Neden Kucağımıza Koymamalıyız?

Katılım
1 yıl 3 ay 13 gün
Mesajlar
2,163
Tepkime puanı
571
Cinsiyet
bPg20e
Cildimizin uzun süre ve /veya sık sık düşük sıcaklığa maruz kalması, ciddi cilt hastalıklarından biri olan Erythema ab igne’ye yol açabilir. Bu sorun geçmişte, demir ve gümüş işleme ustalarına özgü bir meslek rahatsızlığı olarak görülürmüş. Doğal gazın yemek pişirme amacıyla kullanılmaya başlanması ile aşçıların da meslek hastalıkları arasına girmiş. Ancak şimdi transistorların ve mikroişlemcilerin keşfinden sonra Erythema ab igne yani kısaca EAI, hepimiz için potansiyel bir risk haline gelmiştir.

Dizüstü bilgisayarlar sağladığı kolaylıklar yanı sıra daha önce varlığından haberdar olmadığımız halk arasında laptop yanığı da denilen cilt sendromu ile karşılaşmamıza yol açabiliyor. Bu makalede; “laptop yanığı nasıl oluşur?”, “ne gibi riskler taşır?” ve “nasıl tedavi edilir” sorularının yanıtını bulabilirsiniz.


Araştırmalar



EAI’nın görülme sıklığı artınca araştırmacıların da konuya ilgisi artmıştır ancak buna rağmen konu hakkında halen bilinmeyen pek çok şey vardır. Bununla birlikte ortaya çıkma nedeni konusunda kesin bir uzlaşma sağlanmıştır. Sebep: Uzun süre termal radyasyona maruz kalmaktır. İlk defa 1990’ların başında Abraham Buschke tarafından ısıya bağlı melanosis olarak tanımlanmıştır. En sık bacaklarda görülür. Elektrik sobaları, sıcak su şişeleri, elektrikli battaniyeler ve dizüstü bilgisayar gibi pek çok ısı kaynağı lezyonun gelişmesine neden olabilir.



Dizüstü bilgisayarın uzun süre kucakta tutulması, uyluk bölgesinin elektromanyetik radyasyona ve ısı dalgalanmalarına maruz kalmasına neden olur. Söz konusu durum, uzun bir süre devam ettiğinde ya da sıklıkla tekrarlanan bir döngü haline geldiğinde, EAI sendromu ortaya çıkabilir. Sendrom başlangıçta hafif bir kızarıklıktan ibarettir ve bu aşamada insanların çoğu, sorunu ısıya maruz kalmakla ilişkilendirmez. Sorun ciddileştiğinde, kızarıklık artar, kaşıntı, acı ve döküntü görülür.



Tedavi

  • İlk yapılması gereken, lezyona neden olan ısı kaynağına maruz kalmaya son vermektir.
  • Eğer cilt yüzeyindeki değişim hafifse herhangi bir tedavi uygulanmadan kendiliğinden iyileşebilir.
  • Daha yoğun kızarıklarda, etkilenen bölgeye anti-inflamatuar merhem uygulanır.
  • Uzmanlar, cilt kanseri olasılığını dışarıda bırakmak için biyopsi yapılmasını önerebilirler. Bu ihtimal ortadan kalktığında, A vitamini veya retinol içeren merhemler kullanılır. Merhemlerle uygulanan tedaviler sonuç vermezse lazer tedavisi uygulanır.
Kuşkusuz en iyisi, sorun ortaya çıkmadan ya da çıkar çıkmaz önlem almaktır. Kızıl ötesi ısı kaynaklarından uzak durmak önemlidir. Kısa süreli kullanımlar söz konusu olduğunda cildi nemlendirmek faydalıdır.
 
Katılım
2 yıl 2 ay 13 gün
Mesajlar
17,913
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
Ben de koymuyorum
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt