Dizüstü Bilgisayar Alma Tavsiyeleri

Katılım
3 yıl 8 ay 5 gün
Mesajlar
23
Tepkime puanı
113
Dizüstü Bilgisayar Alma Tavsiyeleri
Dizüstü Bilgisayar Alma Tavsiyeleri

1. Laptop‘u ne için kullanacaksınız?

Notebook‘u internette surf yapmak veya sadece iş için kullanacaksanız ( uzak masaüstü bağlantısı, ofis programları vs.) size orta halli ucuz bir laptop yetebilir. Bunun için son teknoloji yüksek fiyatlı bir laptop almanın anlamı yok.

Ayrıca Laptop sınıfından olan Netbooklar sizin için ideal olabilir. Netbooklar 11-12-13 inç olarak değişir ve güçleride yukarıda söylediğim işler için yeterlidir. Netbook’lar zaten bu özellik için yapılmıştır. Yani iş kullanımı içindir taşıması küçük olduğu için kolaydır.


5a53d68463812.png


Ancak işiniz gereği grafik ve mühendislik programları ( AutoCad, SolidWord, ProEngineer vs) kullancaksanız netbooklar işinizi görmez. Bunların Yerine Yeni Nesil işlemciler i3 , i5 , i7 gibi işlemci‘ye sahip bir laptop seçmelisiniz. Ancak i7 işlemciler yinede sizin için fazla olabilir. Bakmanız gereken bir diğer özellik ise : Dosya Aktarımı ve Ekran Büyüklüğü ; çizim programları için ekran büyüklüğü önemlidir ki bunu bende kullandığım için biliyorum. Özellikle Solid’de çizim yaparken arka plandaki çizgiye tıklamak o kadar çizgi içersinde büyük ekranda zorken küçük ekranda dahada zor olacaktır. Ekran Kartının Harici Olmasına Dikkat Edin! Sitelerde genelde temel özellikleri yazarlar örneğin: işlemci modeli, işlemci hızı, önbellek, ram ama ekran kartıda bu temel özelliklere dahil olmasına rağmen genelde harici olarak sunulurlar. Fiyatı iyi diye bakarsınız ancak dikkat ettiğinizde onboard ekran kartı çıkar yani dahilidir bu da aslında ekran kartınız yok ekran kartı için oluşan işlerede ram’in gücünden kullanım alanı bırakılır. Oyun oynamanız imkansıza yakındır.

2. Kararınıızı Verdiniz

İşlemci:
İşlemci önceliğini unutmayın ve özellikle yeni nesil işlemcileri tercih edin. Çünkü her gün gelişen oyun ve grafik programları güçlü bir işlemci ister. Bunun için işlemci üreticisi olan 2 büyük şirket arasında seçim yapmanız gerekir bunlar : Intel ve AMD‘dir. Amd, intel’e göre ucuzdur ama intel kadar performans vermez özellikle de oyunlarda. Onun için tercihiniz intel i3 , i5 , i7 işlemcilerden herhangi biri olmalıdır.

İşlemci Hızı: İşlemci hızı 2 üzeri olması kullanım açısından iyidir.

Ekran Kartı: Ekran Kartına Gelince nVidia veya onun yan markası olan Palit olabilir. Ekran kartı olarak şuan 1 gb ekran kartı bütün oyunlar için yeterlidir. Ancak veri arktarma hızınada dikkat ediniz 128 bit ve üzeri tercih ediniz.

Sabit Disk Kapasitesi: Sabit disk kapasitesi, benim için pek önemli değildir. Ancak "ben arşivci adamın izlediğim filmi kayıt ederim, oyun koleksiyonu yaparım" derseniz. 500 gb ve üzerini öneririm.

Ekstralar: Ekstralarda olamazsa olmaz video kameradır. Çünkü laptop’da harici bir video kamera görüntü kirliliğinden başka birşey değildir.

HDMI: Eğer HDMI çıkışlı bir televizyonunuz var ise bu port şarttır ki resimlerize videolarına daha büyük bir ekranda daha sağlıklı bir görüntü ile bakabilesiniz.

Kart Okuyucular: 5-in-1 (SD , MMC , MS , XD , MS PRO) (Cep telefonu, dijital fotoğraf makinası gibi cihazların hafıza kartlarının okunmasını sağlayan kısımdır. Oldukça gereklidir.)

3. Son Olarak Fiyat ve Performans İlişkisi

Açıkcası ne kadar performans hedefliyorsanız o kadar çok para ödemeniz gerekir. Ancak biz size gereksiz özelliklere ekstra para ödememeniz için yardımcı olmaya çalıştık. Yine size bir uyarı yapmayı kendime borç bildim; kesinlikle almadan önce internetten beğendiğiniz laptop için araştırma yapınız; gerek ısınma sorunu olsun, gerekse de kısa zamanda işlevsizleşen parça olsun, fake ram (tanıtımda olan ve asıl ram in uyuşmaması) olaylarına dikkat edin.

Dipnot:
Anlatım Alıntıdır
 
  • Beğen
Tepkiler: LsR
Geri
Üst Alt