Diyaliz nedir ve nasıl uygulanır ?

Katılım
3 yıl 7 ay 8 gün
Mesajlar
23
Tepkime puanı
113
Diyaliz nedir ve nasıl uygulanır ?
[Translate to Turkey:] Patient on kidney dialysis


Diyaliz nedir ?
Diyaliz, kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda böbrek fonksiyonlarını büyük ölçüde yerine getirir. Hemodiyaliz ve periton diyalizi, atık maddeleri, toksinleri, fazla tuz ve sıvıları vücuttan uzaklaştırıp böbreklerin temel görevlerini üstlenir.
Diyaliz tedavisi böbreklerin tüm işlevlerinin yerini almaz, bu da hastaların belirli ilaçları düzenli olarak almaları gerektiği anlamına gelir. Bunlara antihipertansif tedaviler, kandaki fosfat seviyelerini düşüren ilaçlar, vitaminler ve anemiyi önlemek için kırmızı kan hücrelerinin üretimini artıran ilaçlar dahildir.



Diyaliz nasıl uygulanır ?

Hemodiyalizde diyalizerler
Bir diyalizer, ince elyaf içeren yapay bir filtredir. Lifler, yarı geçirgen diyaliz zarı olarak da bilinen, duvardaki mikroskobik gözeneklerle oyuktur. Hemodiyaliz sırasında toksinleri uzaklaştırmak için, özel bir diyaliz sıvısı filtreden akar ve kan içi boş fiberden akarken lifleri dışarıdan yıkar. Yarı geçirgen diyaliz membranı nedeniyle, toksinler, üre ve diğer küçük parçacıklar membrandan geçebilir.



Diyaliz atıkları ve toksinlerı vücuttan nasıl uzaklaştırır?
Metabolik toksinlerin membrandan diyaliz sıvısına aktarılması doğal işlemlere dayanır. Bu işlem difüzyon olarak bilinir. Farklı molekül konsantrasyonlarına sahip kan ve diyaliz sıvısı, yarı geçirgen bir zar ile ayrıldığında, moleküller zardan daha düşük konsantrasyona hareket eder. Bununla birlikte, büyük proteinler ve kan hücreleri, küçük zar gözeneklerinden geçemeyecek kadar büyüktür, bu nedenle kanda kalırlar.
Hemodiyalizde yapay bir zar (bir diyalizör) kullanılır. Buna karşılık, periton diyalizinde (karın duvarlarını çevreleyen periton) doğal yarı geçirgen bir diyaliz zarı olarak kullanılır.
[Translate to Turkey:] Diffusion process in dialysis


Diyalizde fazla su vücuttan nasıl atılır?
Kronik böbrek yetmezliği olan hastalar genellikle aşırı sıvı ile ilgili problemlere sahiptir, çünkü idrara çıkmakla ilgili problemleri vardır.
Periton diyalizi sırasında vücuttan fazla su almak için, diyaliz sıvısına şeker ilave edilir. Şeker molekülleri periton zarından kolayca geçemediğinden, vücut suyu, sıvı konsantrasyonundaki farkı dengelemek için peritondan diyaliz sıvısına geçer. Bu işlem osmoz olarak bilinir. Sürekli olarak taze diyaliz sıvısı getirerek, böbreklerin çıkaramadığı (ve vücutta toplanacakları) fazla su kandan alınabilir.
Hemodiyalizde, içi boş elyafın dışındaki basınç içeriden daha düşükse, içi boş elyafın içinden akan kandan vücut suyu alınır. Bu işleme ultrafiltrasyon adı verilir ve fazla suyu vücuttan uzaklaştırır.
[Translate to Turkey:] Osmosis process in dialysis


Hemodiyaliz yapmanın etkili bir yolu olarak konveksiyon
Hemodiyalizde kullanılabilecek bir diğer işlem konveksiyondur. Konveksiyon, özellikle etkili bir hemodiyaliz türü olan hemodiyafiltrasyonda önemli bir rol oynar. Konveksiyonda, hidrostatik basınç kullanılarak su membrandan itilir. Suyla birlikte bu basınç, yarı geçirgen membrandan toksinleri ve atık molekülleri sürükler
 
Katılım
3 yıl 3 ay 14 gün
Mesajlar
297
Tepkime puanı
149
Cinsiyet
bPg20e
Bunu ancak ben bilirim diyaliz hastası olarak ?diyalizin ne olduğunu canlı örneği olarak karsinizdayim
 
Geri
Üst Alt