Diyabetli insanlar için egzersiz yapmak tehlikelidir. Ancak egzersiz yapmanın faydaları tehlikelerinden daha fazladır. Kumpaslı egzersiz kan şekerini düşürür ve bu da şeker hastalığının hakimiyetinde çok ehemmiyetlidir.
BariatrikLab Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi kurucusu Prof. Dr. Halil Coşkun, egzersizin diyabete nasıl bir verimi olduğu mevzusunda şu bilgileri verdi:
“Egzersiz, kilonuzu hakimiyet etmenize ve kan şekeri seviyenizi düşürmenize takviyeci olabilir. Aynı zamanda, şeker hastalığı olan insanlarda sık görülen bir vaziyet olan kalp rahatsızlığı tehlikenizi eksiltir. Egzersiz kendinizi daha iyi sezmenize ve genel olarak sıhhatinizi iyileştirmenize takviyeci olabilir.”
Ne cins bir egzersiz yapılmalı
Size uygun olan egzersiz çeşitlerini tanımlamak için hekiminize müracaat etin. Yapabileceğiniz egzersiz cinsi esasen başka sağlık meseleleriniz olup olmadığına bağlıdır. Çoğu hekim, daha derin soluk alabilmek ve kalbinizi daha güçlü hale getirmek için aerobik egzersiz yapmanızı önerir. Aerobik egzersizlerine yürüyüş, koşma, aerobik dansı veya bisiklet sürmek misal verilebilir.Ayaklarınızdaki veya bacaklardaki asaplarda rastgele bir mesele varsa, hekiminiz sizden ayaklarınızı çok zorlamayacağınız bir egzersiz yapmanızı isteyebilir. Bu egzersizler arasında yüzme, bisiklet sürme, kürek sürükleme veya sandalye egzersizleri bulunmaktadır.
Ne yaparsanız yapın, egzersize başlamadan evvel ısınmalı ve egzersizi tamamladıktan sonra soğumalısınız. Isınma için, yürüme gibi düşük yoğunluklu bir egzersizi 5-10 dakika gibi bir vakit için yapabilirsiniz. Ardından 5 ila 10 dakika süresince usulca esneyebilirsiniz. Soğumak için ise bu adımları yineleyebilirsiniz.
Bir egzersiz programına başladığınızda, usulca hareket edin. Hareketlere alıştığınızda, egzersizinizin yoğunluğunu ve uzunluğunu usulca artırın. Özel öneriler için hekiminizle konuşun.
Kan şekeri seviyeleri egzersizden sonra düşebilir
Egzersiz, bedeninizin insüline tepki verme şeklini değiştirir. Kumpaslı egzersiz, bedeninizi insüline daha fazla duyarlı yapar ve kan şekeri seviyeleri egzersizden sonra düşebilir bu vaziyet hipoglisemi olarak da öğrenilir. Egzersiz evveli ve sonrasındaki kan şekeri seviyelerini hakimiyet etkeniz gerekebilir. Hekiminiz, size egzersiz evveli ve sonrası kan şekeri seviyenizin ne olduğunu söyleyebilir.Egzersiz yapmadan evvel kan şekeri seviyeniz çok düşük veya çok yüksekse iyileşene kadar beklemek daha iyi olur. Çok sıcak veya soğuk şartlarda egzersiz yapıyorsanız, kan şekeri seviyenizi takip etmek özellikle ehemmiyetlidir, zira sıcaklık, bedeniniz insülin emilimini değiştirir.
Egzersiz yaparken kan şekerimin düşük olup olmadığını nasıl öğrenilir
Hipoglisemi genellikle yavaş yavaş oluşur, bu sebeple egzersiz sırasında nasıl sezdiğinize dikkat etkeniz gerekir. Kalp atışınızda bir farklılık sezebilir, titreyebilir, evhamlı sezebilir veya banalden daha fazla terlemeye başlayabilirsiniz. Bu biçimde sezdiğinizde, egzersiz yapmayı vazgeçmeli ve hipoglisemiyi nasıl rehabilitasyon edeceğiniz mevzusunda hekiminizin önerilerini takip etmelisiniz.Egzersiz sırasında daha fazla akışkan harcanmalı mı
Evet. Egzersiz yaparken bedeniniz sizi daha iyi soğutmak için daha fazla akışkan kullanır. Susadığınız zaman, dehidrate olmuşsunuzdur. Dehidrasyon bedeninizde yeterli akışkan olmaması vaziyeti kan şekeri seviyenizi etkileyebilir. Egzersiz evvelinde, egzersiz esnasında ve sonrasında bol ölçüde akışkan için.Diyabetli şahıslar için egzersiz hakimiyet listesi
– Sizin için doğru ve yaralı olan egzersiz hakkında hekiminizle konuşun.– Egzersiz evveli ve sonrası kan şekeri seviyenizi hakimiyet edin.
– Egzersiz evveli ve sonrası ayaklarınızda kabarcıklar veya yaralar olup olmadığını hakimiyet edin.
– Uygun pabuçları ve çorapları giyin.
– Egzersiz evveli, esnasında ve sonrasında bol ölçüde akışkan harcayın.
– Egzersiz yapmadan evvel kesinlikle ısının ve daha sonrasında ise soğuyun.
– Kan şekeri seviyeniz çok düştüğünde ağzınıza atıştırmalık bir şeyler atın.