Diş Tohumu Nedir?

Katılım
3 yıl 6 ay 12 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Süt dişleri, ana dişler derken onlar da gittiğinde diş protezlerine sıra gelir. Fakat yeni gelişen tıbbi teknolojiler ile 3. kez dişlerin çıkabileceği görüldü.

Köpekbalığı, timsah ve kemirgenlerde dişler zarar gördüğü zaman yenileri büyüyor, hatta yetişkinlikte bile. Oysa insanın dişleri düştüğünde implant veya diş protezi şart oluyor.

Bazı istisnalar dışında insanda yetişkinlik döneminde dökülen dişlerin yerine yenileri gelmez. Fakat ender de olsa bazı insanlarda yetişkinlik döneminde bile yeni diş veya dişler çıkabiliyor. Berlin Teknik Üniversitesi’nden Roland Lauster, bunun niçin böyle olduğunun henüz bilinmediğini ancak insan çenesinin, ömür boyu yeni dişlerin büyümesi için gerekli bilgilere sahip olduğunu düşünüyor. Lauster’e göre bunlar sadece uyarılmıyorlar. İkinci dişlerimiz oluştuğunda, çenemizin dış cilt tabakasında belli başlı öncü hücreler birikiyor. Bu hücreler yoğunlaşarak bir tür diş tohumu oluşturuyorlar. Bu diş tohumu uyarı maddeler sayesinde çeneyle etkileşime
geçiyor ve diş gelişmeye başlıyor. Bu şekilde oluşan diş tomurcuğuyla, hücre türleri farklılaşarak diş minesi organına, diş kabarcığı ve diş kemerine dönüşür.

Bu dokular zaman içinde değişerek tüm bir diş olarak gelişiyorlar. Hangi dişin kesici diş veya azıcı diş olacağı bilgisiyse çene dokusundan geliyor. Süt dişlerinin düşmesinden sonra bu diş gelişimi insanda sadece bir kez yaşanıyor.

Bilim insanları insanlarda üçüncü kez diş gelişimi sağlayabilmek için çene üzerinde çalışmalar yaptılar. Bu amaçta çekilen yirmilik dişin içindeki pulpa hücrelerini ayrıştırdılar. Ve özel bir yetiştirme yöntemiyle bu hücreleri, kök hücre evresine geri dönüştürdüler. Bu şekilde bir hidrojel besleyici madde içinde yoğunlaşan öncü hücreler oluştu. Bunlara bir tür diş tohumu denebilir.

Bu hücre tohumu yirmi dört saat içinde 200-500 mikrometre büyüklüğünde bir diş kümesi olarak büyüdü. Sonuç olarak hücrelerin tıpkı normal diş oluşumunda olduğu gibi çeneyle etkileştiği ve diş gelişimini tetiklediği görüldü. “Yani insan dişi en azında laboratuvarda yeniden büyüyebiliyor” diyor uzmanlar. Tüm bu işlemin çenede de gerçeğe dönüştüğünü diğer araştırma grupları, hayvan deneyleriyle kanıtladılar.



Araştırmacılar çeneye aktarılan diş tohumunun gerçekten de tüm bir diş olarak büyüdüğünü söylüyorlar. Ancak diş tohumları embriyonik kök hücreleriyle oluşmuş.
 
Katılım
3 yıl 5 ay 29 gün
Mesajlar
3,002
Tepkime puanı
1,099
Konum
Gezegen
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Sonuç olarak bir başarı var ama tam olarak verim yok
 
Geri
Üst Alt