Diş Taşı Temizliği Zararlı Mıdır?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 3 gün
Mesajlar
25,264
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal

Diş Taşı Temizliği Zararlı mıdır?​

Diş Taşı Temizliği Zararlı mıdır?

Diş taşı nasıl oluşur?

Hayatta kalabilmemiz için yemek yememiz ve gıda tüketmemiz gerekmektedir. Bu gıdaların da mideye gitmeden önceki öğütülme işlemi de, bildiğimiz gibi dişler tarafından yapılmaktadır. Tükettiğimiz bu yiyeceklerin, mikronluk da olsa küçük bir parçalarının dişlere yapışması ve bunların taşlaşması bir süre sonra; ağız kokusu, diş renklenmeleri ve diş çürüklerine kadar birçok soruna sebep olabilmektedir. Diş yüzeyinde biriken plaklar ise zamanla diş taşına doğru evrilecektir.

Diş taşı temizliği nedir?

Diş taşı, bakteri plağının zamanla sertleşmesi neticesinde diş taşına dönüşmesidir. Diş taşı temizliği ise; tartar temizliği, diş plağı temizliği gibi farklı isimlerde karşımıza çıkmaktadır. Taşı olan dişler; rengi sarıdan koyu kahverengiye kadar, geniş yelpazede renk skalasına sahiptir. Dişlerdeki renkleşmelerin yanı sıra, diş plakları ağız kokusu ve diş çürüklerine de neden olmaktadır. Bu noktada diş plaklarının temizlenmesi önem arz etmektedir. Diş taşı temizliği öncelikle, diş hekimleri tarafından yapılmalıdır. Diş hekimleri temizliği yaparken dişte kalan artıkları, plakları, taşları içler diş araları ve dış yüzeyleri diş eti çerçevesinde temizleyerek, dişi taşlar ve pisliklerden arındırır. Diş taşı temizleme işlemleri, düzenli olarak yapılması gereken işlemlerdir. Diş hekimlerinin önerisi genellikle, diş taşlarının 6 ayda bir temizlenmesi gerektiğidir. Daha sık yapılan uygulamalar dişlere zarar verebilir. Diş taşlarının temizlenmesinin ardından hastaların dikkat etmesi gereken şeyler vardır. Bunlar öncelikle; doğru diş fırçası, doğru diş macunu ve doğru fırçalama yöntemi ile dişlerimizi fırçalamamız gerektiğidir. Sonrasındaki süreçte ise olabildiğince diş ipi kullanımına dikkat etmeliyiz, ağız duşu ve gargara ile de bu yaptığımız işlemleri desteklemeliyiz. Diş taşı temizliği, diş eti bakımıyla kombine olarak yapılması gereken işlemlerdir.

Diş taşı temizletmek zararlı mıdır?

Diş taşı temizletmek, zararlı değildir. Bahsettiğimiz gibi dişlerde oluşan bu taşlar, bakterilerin plaklar halinde bir süre sonra taşlaşması neticesinde oluşmaktadır. Bu ve bunun gibi oluşumlar asla yararlı oluşumlar değildir. Diş taşları; ağız kokusu, diş renklenmeleri, diş eti rahatsızlıkları, çürükler vb. birçok sorun ile ağız ve diş sağlığımıza zarar vermektedirler. İlerleyen dönemde diş kaybına yol açabilecek durumlara sebebiyet vermemek adına diş taşlarını temizletmek en doğru olan davranıştır.
 
Geri
Üst Alt