- Katılım
- 4 yıl 2 ay 25 gün
- Mesajlar
- 25,600
- Tepkime puanı
- 8,841
- Yaş
- 35
- Konum
- Memed' Home
- Web sitesi
- forummeskeni.com
- İsim
- CHRS
- Memleket
- Neresi?
- Meslek
- IzdırapÇI
- Cinsiyet
- Medeni Hal
Diş hekimi korkusunun nedenleri nelerdir?
Dentafobi, diğer adı ile diş hekimi korkusu; henüz çocukluk dönemindeyken yaşanan olumsuz deneyim ve izlenimlerden kaynaklanmaktadır. Genellikle bu korkunun nedenleri ise şu şekildedir;
- İğneyi görmeye dayanamama
- Kan görme korkusu
- Ağrı hissedebileceğinin korkusu
- Kullanılan materyallerin steril olmama endişesi
- Bulaşıcı hastalıkları kapma korkusu
- Üçüncü kişilerden duyulan olumsuz deneyimlenen diş hekimi hikayeleri
- Diş hekimi korkusunun duyulması oldukça normaldir. Buna; çocukluk döneminde yaşanan olumsuz bir diş çekimi ya da dolgu uygulaması gibi bazı anılar neden olmuş olabilir. Bu nedenle kişinin, korkuları hakkında diş hekimine her şeyi açık açık anlatması gerekmektedir.
- Alanında deneyimli ve güvenilir bir diş hekimi bulmanız; tedavinizde kendinizi rahat hissetmeniz açısından oldukça faydalı olacaktır. Mümkünse eğer; tanıdık bir diş hekimi ile görüşmek, duyulan endişeyi azaltacaktır.
- Aşırı derecede korkunuz varsa psikolojik yönde destek alabilirsiniz.
- Genel anestezi ile tam uyutma sağlanabilir; bu anestezi yöntemini tercih edebilirsiniz. Oral ya da damar yolu ile sakinleştirici ilaçlar almayı kabul ederseniz; bu şekilde rahatlamanız da sağlanabilir.
- Diş hekiminizden tedavi süresi boyunca yapacağı işlemleri adım adım anlatmasını ve küçük de olsa duyacağınız bir ağrı ile tedaviyi sonlandıracağının garantisini vermesi isteyebilirsiniz. Böylece içinizdeki korku biraz da olsa hafifleyecektir.
- Tedavi işlemlerinin tek seansta bitirilmesi şart değildir. Yapılacak işlemler, belirli zaman dilimlerine yayılarak devam ettirilebilir. Diş hekiminizden bunu yapmasını isteyebilirsiniz.
- Muayenelerinize; diş hekimi korkusu olmayan, size güven veren bir tanıdığınız ile gidebilir, bekleme esnasında sohbet ederek kendinizi rahat hissedebilirsiniz. Düşünce ve kaygıları zihninizden uzak tutmanız gerektiğini unutmayın.
- Tedavi esnasında kullanılan ekipmanlardan çıkacak seslerden rahatsızlık duyacak olursanız, walkman kullanabilirsiniz. Böylece odağınız başka bir noktada olacaktır.
- Yavaş bir şekilde alıp vereceğiniz nefesler sizi rahatlatacaktır. Nefesinizi çok olmamak ile birlikte kısa bir süre tutup, yavaşça bırakın ve bu egzersizi tekrar edin.
- En önemlisi; ne kazanacağınızı bir düşünün! Ağrılarınızdan kurtulacak, sağlıklı dişler ve güzel gülüşler elde edeceksiniz.