Dal Turşusu

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 4 gün
Mesajlar
25,266
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Dal Turşusu

Dal Turşusu​


Dal turşusu, Sivas yöresine ait bir turşu çeşididir. Yapılışı da oldukça zahmetlidir. Dal turşusunu her zaman yapmak mümkün değildir. Pancarın yetişip toplandığı zamanlarda yapılıyor. Sonbahar ayları Sivas için dal turşusu yapma aylarıdır. Bizim şimdi yapacağımız gibi, tencerede değil de koca koca kazanlarda yapılır. Hemen hemen her evde mutlaka olur. Pezik turşusu olarak da bilinir.

Dal turşusu için gerekli malzemeler:
  • Yarım kilo dallarıyla beraber toplanan pancar
  • Haşlamak için yeterli su
  • 1 çay bardağı sirke
  • 10 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Su
  • Yarım limon suyu
Dal turşusunun hazırlanışı:
Pancarlar şeker pancarı olmayacak. Pancarın yapraklarını ve kök kısımları bütünlüğü bozulmayacak şekilde ucundan kesin. Tencerede kaynatılmış suyun içerisine pancarları koyun. Yarım limonun suyunu da sıkıp, yumuşayana kadar pişirin. Çok fazla erimemesine dikkat edin. Haşlandıktan sonra, tencereden çıkarıp, başka bir kaba koyduğunuz soğuk suya koyun. Daha sonra soğuk sudan çıkarıp süzün. Bir kavanoza alın ve üzerine kaya tuzu, sarımsak ve sirkeyi ekleyin. Üzerini geçecek kadar su koyup, ağzını sıkıca kapatın. Bir hafta kadar sonra yemeğe hazır olacaktır. Serin yerde saklamak şartıyla, uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt