Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir?

Katılım
3 yıl 6 ay 11 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Çörek otu

  • Analjezik (ağrı kesici)
  • Antibakteriyel
  • Antienflamatuar
  • Anti ülser
  • Anti kolinerjik
  • Anti fungal (mantarı önleyici)
  • Antiviral
  • Anti hipertansif
  • Anti oksidan
  • Antipazmodik
  • Bronkodilatör
  • Anti diyabetik
  • Hepatoprotective (karaciğeri koruyan)
  • Hipotensive (tansiyon düşürücü)
  • İnsülin sentezlenmesine yardımcı
  • İnterferon üretilmesine yardımcı
  • Renoprotective (böbrekleri koruyan)
Bir besindir.


Çörek otu ve çörek otu yağı kan basıncını düşürmede, karaciğeri temizlemede ve güçlendirmede, ödem oluşumunu azaltmada, sağlıklı bir sindirim sistemini desteklemede, ishali tedavide, iştahı arttırmada, ağrıları azaltmada ve deri bozukluklarının tedavisinde çok kullanılan bir besindir. Çalışmalar, çörek otunun ve çörek otu yağının pek çok farmakolojik faydasının olduğunu belirtmektedirler. Çörek otu aynı zamanda siyah kimyon olarak da bilinmektedir. Bu tohumlar, anti-diyabetik ve anti-kanserojen özellikler barındırmaktadırlar. Bağışıklık sistemini düzenlemede, ağrıları azaltmada, zararlı mikroorganizmaları öldürmede, enfeksiyonları azaltmada, kasılmaları engellemede ve akciğerdeki küçük hava yollarını açmada kullanılabilirler. Çörek otu yağı karaciğeri, böbrekleri, mideyi ve sindirim sistemini korur. Güçlü bir antioksidandır.

Son yıllarda Suudi Arabistan’da yapılan bilimsel araştırmalar, çörek otunun bitkisel bir ilaç olarak kullanımındaki faydalı gün yüzüne çıkardı. Bu çalışmalarda çörek otunun mucizevi iyileştirme gücü tartışıldı ve bitkisel ilaçlar arasındaki öncelikli yeri vurgulandı. Bu öncelikli yer, bilimsel çalışmalarla kanıtlandı. Çörek otunun iyileştirici özelliklerinden pek çoğu thymoquinone denilen ve çörek otu yağının ve tohumunun temek biyoaktif bileşeni olan maddeyle ilişkilendirildi.

Çörek otu binyıllardır yiyecek ve baharatların saklanmasında kullanılmıştır. Yine bu besinlerin geleneksel tıbbın pek çok tedavisinde faydalanılmıştır. Bilimsel araştırmalar bu yağın ve etkin maddesi thymoquinone’in antioksidan etkisinin bulunduğuna dair kesin kanıtları ortaya koymuşlardır. Yine yağ ve etken maddesi thymoquinone pek çok iltihaplanmanın da tedavisinde kullanılır. Beyin ve omurilik iltihaplanmaları, kalın bağırsak iltihaplanmaları, karın zarı iltihaplanmaları, ödem ve kireçlenme, çörek otu ve yağının faydalı olduğu bazı rahatsızlıklardır.

Bağışıklık sistemini düzenlemesi bu bitkinin bir diğer faydasıdır. T hücrelerini desteklerler. Antimikrobial ve antikasnerojendirler.

Obezite, kardiovasküler rahatsızlıklara, kansere, insülin direncine ve bağışıklık bozukluklarına neden olabilecek bir rahatsızlıktır. Bu nedenle obezite tedavileri, kilo kaybı yanında bu ikincil rahatsızlıkların da hafifletilmesini göz önünde bulundurma zorundadır. Son çalışmalar çörek otunun kardiovasküler bozukluklara iyi geldiğini, antikansorejen, olduğunu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini kanıtlamaktadır. Çalışmalar, yeşil çay ve siyah çin çayı ile beraber çörek otunun obezitenin yan etkilerini tedavide çok önemli bir bitkisel ilaç olduğunu göstermiştir.


İranlı araştırmacıların yaptığı bir araştırmada çörek otunun kilo kaybına etkileri incelenmiştir. Bu çalışmada çok kilolu iki kadın grubu kullanılmıştır. Her iki gurup da sekiz hafta boyunca aerobik yapmış ancak yalnız bir guruba çörek otu verilirken diğer guruba çörek otu yerine plasebo verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre aerobikle beraber çörek ot tüketen kadınların toplam kolesterol, trigliserit, düşük yoğunluklu lipoprotein ve vücut kitle endeksinde azalmalar gözlemlenmiştir. Kadınlar yağ kaybetmiş ve kaslarını geliştirmişlerdir. Yani aerobikle beraber çörek otu tüketmek daha sağlıklı bir sonucu elde etmede ilişkilidir.

Türk araştırmacılar yaşlılığa dayalı burun kuruması ve burunla ilgili rahatsızlıklara karşı çörek otu yağının faydalarını analiz etmişlerdir. Buna göre hastalarda çörek otu yağı tedavisi, tuzlu su tedavisine göre özellikle kuruluk, tıkanıklık ve kabuklanma gibi rahatsızlıklarda daha başarılı olmuştur. Bununla beraber burun yanması ve kaşıntısına çörek otu yağının etkisi ve tuzlu suyun etkisi arasında kayda değer bir farklılık gözlemlenmemiştir. Böylece yaşlılığa bağlı burun rahatsızlıklarında çörek otu yağının tuzlu suya göre daha iyi bir alternatif olduğu söylenebilir.

Bugün çörek otu, gaz, karın ağrısı, ishal, dizanteri, kabızlık ve basur için önerilen bir besindir. Yine astım, alerji, öksürük, bronşit, amfizem, soğuk algınlığı, domuz gribi ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklarda da önerilmektedir.
Diğer kullanımları kan basıncının azaltılması, kolesterol seviyesinin azaltılması, kanser tedavisi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gibi tedaviler içindir. Kadınlar doğum kontrolünde, menstrüasyon döngüsünü başlatmada ve süt akışını arttırmada kullanabilirler.

Hz.Muhammet (Sav)’in bir hadisinde, çörek otunun ölüm dışında her derde deva olduğunu söylediği rivayet edilir.
Mısır Firavun’u Tutankamon’un da mezarında çörek otları bulunmuştur. Cleopatra güzellik için çörek otu kullanırken, Nefertiti saçlarına ve tırnaklarına parlaklık getirmek için çörek otu kullanırdı. Hipokrat, sindirim ile ilgili bozukluklarda metabolizma rahatsızlıklarının tedavisinde çörek otundan faydalandı.

1964’den beri insanlar ve fareler üzerinde yapılan ve yayınlanan 468 çalışmaya göre:

  • Tümör büyümesini yüzde elli oranında azalttığı
  • Sağlıklı kemik iliği hücrelerinin çoğalmasını yüzde iki yüz elli oranında arttırdığı
  • Virüsler üzerinde etkili olan ve interferon denilen doğal bir proteinin üretimine yardımcı olduğu
  • Güçlü bir anti bakteriyel ve antienflamatuar olduğu
  • Kemoterapi ve radyasyon sırasında alınan hasarı tedavi edici olduğu
  • Belli çeşit kanser hücrelerinin etkinliğini durdurduğu veya bu hücreleri öldürdüğü
Bilinmektedir. Çörek otları yüzden fazla kimyasal bileşene sahiptirler ve bu bileşenlerden bazıları hala hala keşfedilip tanımlanmamışlardır.

  1. Tip 2 diyabetleri: Alınan günde iki gram çörek otu glikoz açlığını giderir, insülin direncini düşürür, beta hücrelerinin fonksiyonunu arttırır, glikozillenmiş hemoglobini azaltır.
  2. Helikobakter plöri: Çörek otları midede oluşabilecek helikobakter plöri kaynaklı rahatsızlıkların giderilmesinde kullanılır.
  3. Epilepsi: 2007 yılında yapılan bir çalışma, tedavilere yanıt vermeyen epilepsi rahatsızlığına sahip çocuk hastalarda çörek otunun epilepsi nöbetlerinde iyileşmeler sağladığını göstermiştir.
  4. Yüksek Tansiyon: Orta düzeyde hipertansiyonu olan hastalarda günde 100-200 miligram çörek otu özütü, günde iki kere ve iki ay boyunca alınınca, tansiyonu azaltıcı bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
  5. Astım: Kaynamış suyla açığa çıkabilecek çörek otu özünün özellikle thymoquinone maddesi sayesinde astım hastalarına iyi geldiği bilinmektedir.
  6. Kimyasal Silah Yaralanmaları: Yine kaynamış suda açığa çıkan çörek otu özütünün kimyasal silah yaralanmalarında özellikle solunumla ve akciğerle ilgili problemlere iyi geldiği ve ilaç tedavisine ihtiyacı azalttığı bilinmektedir.
  7. Bağırsak Kanseri: Farelerde yapılan deneylerde, çörek otunun bağırsak kanserine iyi geldiği ve gözle görünür bir yan etkisinin de olmadığı gözlemlenmiştir.
  8. MRSA: anti bakteriyel özelliği sayesinde methicillin resistant Staphylococcus aureus hastalığının tedavisinde kullanılır.
  9. Uyuşturucu bağımlılığı: 35 uyuşturucu bağımlısı üzerinde yapılan bir çalışma uyuşturucu bağımlılarının uzun dönemli tedavilerinde çörek otunun etkisini vurgulamıştır.
 
Geri
Üst Alt