Genel Forumlar'ın en şahanesine hoş'geldiniz.. Genel Forum - Genel Forum Sitesi'🌼

Kayıt olarak genel forum sitemizin içeriklerine ulaşa'bilirsiniz.. Yenilikci bir forum anlayışını benimseyen forummeskeni sitemiz.. Sizleri eğlendirmekten, bilgilendirmekten çok mutluluk duyacaktır..

Çoklu besin alerjisi olan bebeklerin anneleri nasıl beslenmeli?

Katılım
4 yıl 1 ay 28 gün
Mesajlar
5,542
Tepkime puanı
1,102
Yaş
28
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Pek çok kişinin ortak problemi olan gıda alerjisi ile ilgili merak ettiğiniz tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Gıda alerjisi nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir, ne zaman geçer gibi soruların yanıtlarını öğrenerek besin maddelerinin vücuttaki olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olabilirsiniz. Bağışıklık sisteminin besinlere karşı anormal cevabı olarak ifade edilen bu durum dikkat edilmediği takdirde tekrarlayan bir yapıdadır.

Gıda Alerjisi Nedir?

Gıda alerjisi, bağışıklık sisteminin bir besinin içinde bulunan maddeye karşı verdiği cevaptır. Genellikle bu madde proteindir. Savunma mekanizması harekete geçer ve IgE adı verilen bir antikor oluşur. Alerjiye yol açan besin tekrar tüketildiğinde bu antikor histamin isimli kimyasalı açığa çıkarır ve bu sebeple o besine karşı vücutta aşırı duyarlılık ortaya çıkar. Özellikle ceviz, badem, çilek, süt, yumurta, soya ürünleri, buğday gıda alerjisine sebep olan besinler olarak bilinir. Gıda alerjisi her yaşta görülebilir. Mercimek, inek sütü, buğday, soya, yumurta akı gibi alerjiler 1 yaşının öncesinde daha sık yaşanır. Bu alerji hali gıda intoleransı ile sıklıkla karıştırılır. Ancak ikisi birbirinden farklı kavramlar olup gıdanın içindeki maddenin sindirilememesi veya enzim eksikliği sebebiyle görülür. Örneğin laktoz intoleransı olan kişilerde laktoz enzimi eksikliği vardır. Bu enzim sütün içinde bulunan laktoz karbonhidratının sindirilmesini sağlar.

Gıda Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Alerji sebebi kişiden kişiye farklılık gösterse de en sık görülen gıda alerjisi belirtileri şu şekildedir:

  • Ağızda karıncalanma,
  • Göz, yüz ve dudak şişmesi,
  • Kurdeşen ya da vücutta kızarıklık,
  • Karın ağrısı, ishal, kusma,
  • Boğazda şişlik veya gerginlik,
  • Hırıltılı ya da zor nefes alıp verme,
  • Bilinç kaybı,
  • Ses kısıklığı ya da konuşmada güçlük,
  • Dil şişmesi,
  • Çocuklarda deride sarılık ve solgunluk
Bu belirtiler gıdayı tükettikten sonraki yarım saatin ardından kendini belli etmeye başlar. Alerji olup olmadığının anlaşılabilmesi için ikinci kez tüketilmesi gerekir. İlk etapta hafif belirtiler çıkar ve zamanla daha şiddetli hale dönüşür.

Besin Alerjisine Neden Olan Besinler

Bebeklerde besin alerjisine neden olan besinler arasında ilk sırada inek sütü gelir. Fakat bu alerji çocuk üç yaşlarına geldiğinde geçer. Bunu önlemek adına bebeklere 1 yaşından önce inek sütü verilmemesi tavsiye edilir.

Yetişkinlerde ise bakliyatlar, susam, balık, kabuklu deniz ürünleri, yer fıstığı, tahin, portakal, muz, çilek, çavdar, arpa, yulaf gibi besinler alerjiye sebep olabilir.


Hangi Yiyecekler Alerji Kaşıntı Yapar?

Alerjiye en fazla sebep olan besinler oldukça fazladır. Bunlar arasında çikolata, ketçap, bal, mayonez, margarin, tahıllar, yengeç, ıstakoz, karides, domates, kabuklu kuruyemişler yer alır. Tahıllarım içinde bulunan gluten proteini özellikle işlenmiş gıdalarda sıklıkla vardır ve alerjiye yol açar.

Besin Alerjisi Olunca Ne Yapmalı?

Gıda alerjisi oluşumunu önlemek için besinlerin içerisinde bulunan katkı maddeleri araştırılmalıdır. Belirtiler ortaya çıktığında bunları azaltmak için ilaç tedavisi uygulanabilir. Doğrudan alerjiye yönelik uygulanan bir tedavi yoktur. En etkili tedavi yöntemi alerjiye sebep olan besini tüketmemektir. Besin alerjisi olunca ne yapmalı diye araştırıldığında verilen ilk öneri bu olur.

Besin Alerjisi Kaç Günde Geçer?


Besin alerjisinin ne zaman normale döneceği alerjiye sebep olan besinin türüne göre değişir. Örneğin bebeklerde inek sütü alerjisi bebeğin 24 ayına geldiği dönemlerde kendiliğinden geçer. Yumurta ve süt alerjisi de çocukluk döneminde son bulur. Fakat kuruyemiş alerjisi olan kişiler bu durumu bir ömür boyunca yaşayabilirler. Alerjinin belirtileri ortaya çıktığında bunların geçme süresi de belirtinin şiddetine ve çeşidine göre farklılık gösterir. Karın ağrısı, kusma ve ishal gibi belirtiler genellikle daha kısa süre içerisinde son bulur.

Çoklu Besin Alerjisi Olan Bebekleri Anneleri Nasıl Beslenmeli?

Anne adayları çoklu besin alerjisi olan bebekler için beslenmelerine çok dikkat etmeli, alerjiye sebep olan besinleri tüketmemelidir. Paketli gıdaların tüketiminde etiket incelenmeli, alerjiye yol açacak maddelerin varlığı kontrol edilmelidir. Anne için uzman tarafından bir beslenme listesi hazırlanmalıdır. Bu sayede çoklu besin alerjisinin yönetimi hem anne hem de bebek açısından daha sağlıklı olacaktır.

Gıda Alerjisi Testi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde ve yetişkinlerde gıda alerjisi testi için uygulamanın cilt üzerinden yapılması önem taşır. Bunun nedeni ise kandan uygulanan testlerde cihaz kalitesinin test sonuçları üzerinde etkili olmasıdır. Ciltten yapılan testlerin daha net sonuçlar verdiği ifade edilir.


Alerjinin tespit edilebilmesi için uygulanan testler ciltten ve kandan gıda testi, besin yükleme testleri, alerjiye sebep olabilecek besinlerin alımına ara verilmesi şeklinde ifade edilir. Ciltten yapılan testlerde sonuç 15 – 20 dakika içerisinde çıkar. Bu testler her yaşta yapılabilir. Bazı kişiler alerji testlerinin 3 yaşından önce yapılamayacağı gibi yanlış bir düşünceye sahiptir. Oysa iki aylık çocuklarda bile alerji tespit edilebilir. Erken teşhis hastalığın kısa sür içerisinde kontrol altına alınabilmesi açısından son derece önemlidir.

Kandan alerji testi yapılırken kan dolaşımındaki IgE miktarına bakılır. Bu oran çocuğun bağışıklık sisteminin gıdalara olan reaksiyonunu gösterir. Alınan kan örneği laboratuvar ortamında incelenir ve içindeki antikorlar ölçülür.

Gıda Alerjisi Tedavisi

Her yaşta görülebilen gıda alerjisi tedavisi için başlıca yöntem alerjiye yol açan gıdaları ortadan kaldırmaktır. Bunun yanı sıra diyetisyen desteği alınmalıdır. Hastanın ve ailesinin yaşam kalitesinin düşmemesi adına hastaya nasıl yemek yemesi gerektiği ile ilgili yol gösterilir. Yapılacak olan planlama kişiye özgü olduğundan daha verimli sonuçlar alınır. Diyetisyen ilgili besinden alınacak vitamin, mineral ve protein değerlerini alternatif besinlerle dengeleyerek programa başka besinler dahil eder. Bu sayede bağışıklık sistemi diyetten olumsuz etkilenmez.

Bazı kişilerde alerji şok tedavisi uygulanır. Fakat bu uygulama hastanede yapılır ve hastada alerjik reaksiyonların ölümcül olabileceği boyutlarda öne çıkar. Bunun için hastaya adrenalin otoenjektörü verilir. Eğer belirtiler sürekliyse hastaya bunu nasıl kullanacağı gösterilir ve hangi durumlarda kullanması gerektiği anlatılır. Hafif belirtilerin olması ilerleyen dönemdeki alerji reaksiyonlarının öngörücüsü olarak değerlendirilemez. Bu nedenle hastaların hazırlıklı olmaları her zaman etkili sonuçlar verir. Alerji uzmanı, birinci basamak sağlık hizmeti ve duyarlı bir aile ile tedavi süreci hız kazanır.
 
24,451Konular
87,827Mesajlar
1,162Kullanıcılar
denzeLSon üye
Üst Alt