Çocuklarda Bit Neden Oluşur, Bitten Tamamen Kurtulma Yolları Nelerdir?

Katılım
3 yıl 7 ay 8 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Bit özellikle okul dönemindeki çocuklarda sıklıkla karşı karşıya kalınan oldukça rahatsızlık verici ve bulaşıcı bir durumdur. Çocuklarda bit oluşumu belirli nedenlerden kaynaklanırken bu durumdan kurtulmak için bazı çözüm yollarını kullanmak mümkündür. Bu yazımızda Çocuklarda Bit Neden Oluşur? Bitten Tamamen Kurtulma Yolları Nelerdir? Sorusuna cevap vereceğiz.

Bit insanların kılları arasında yaşayan ve kanla beslenen kanatsız küçük bir böcek türüdür. Yumurtlayarak çoğalan bitler, özellikle okul çağındaki çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Bulaşıcı olan bitler, bu sorun bulunan çocuğa yaklaşan herkese kısa sürede geçebilmektedir.


ÇOCUKLARDA BİT NEDEN OLUŞUR?
Çocuklarda bit nasıl oluşur? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; bitler çok küçük olmalarına karşılık gözle görülebilecek büyüklüğe sahiptir. Çok hızlı hareket etme özelliğine sahip olan bitler, sirke denilen yumurtalarını saçın her kısmına bırakarak kısa sürede çoğalabilmektedir. Bir çocukta bir olduğunu anlamak için saçını ve saç dersini kontrol etmek yeterli olmaktadır. Saç derisinde bulunan ve saça yapışık olan küçük beyazlıklar bit yumurtasıdır.

Bitler saç derisine yumurta yerleştirdikten sonra 1 – 2 hafta içerisinde sirkeler yumurtadan çıkarak kafa derisinde hareket etmeye başlarlar. Saçlarda bit oluşması durumunda kafa derisinde kaşıntı meydana gelmektedir.


ÇOCUKLARDA BİT NASIL BULAŞIR?
Çocuklarda bit nasıl bulaşır? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; bitler çocukların kafasına dokunduktan sonra ya da şapka, kıyafeti tarak, fırça, saç bandı ya da toka paylaşımlarında çok kolay bir şekilde bulaşabilmektedir. Bitler hiç beslenmeden 2 gün saç derisinde yaşayabilmektedir.

Bitin temizlik ile hiçbir ilgisi yoktur. Çocuk ne kadar temiz olursa olsun bitin bulaşması mümkündür. Bitin bulaşma nedeni tamamen bit bulunan bir çocukla yakın temasta olmasıdır. Bu nedenle çocukların mümkün olduğu kadar eşya paylaşmaması gerekmektedir.


BİTTEN TAMAMEN KURTULMA YOLLARI NELERDİR?
Bitten tamamen kurtulmanın yolları şu şekilde sıralanabilir;

Çocuğunda bit olduğundan şüphelenen kişilerin hemen bir doktora gitmesi ya da eczacıya danışması doğru olacaktır. Doktor bitlerin kısa sürede yok olması için özel şampuan ve losyonlar tavsiye edecektir. Bu ilaçlar reçeteli ya da reçetesiz olabilmektedir.

Bitlerden kurtulmak için saç derisine krem, losyon ve jel uygulamak gerekmektedir. Saçlar ıslatılıp şampuanlandıktan sonra durulayarak kurutmak gerekir. Kuru ve temiz saç derine ilaç uyguladıktan sonra 10 dakika ilaç uygulanarak tekrar durulanması gerekmektedir. Bu tedavi 7 ila 10 gün tekrarlanarak bitlerden kurtulmak mümkündür.

Bitlerden kurtulmak için ilaçsız tedavi arayanların ıslak tarama yöntemini kullanması da mümkündür. Islak saç tarama ile bitlerden kurtulmak isteyenlerin saçlarını ıslattıktan sonra zeytinyağı gibi bir kayganlaştırıcı uygulanarak ince telli tarak ile 15 – 30 dakika boyunca saçların taranması gerekmektedir. Bu işlem 2 hafta boyunca 3 – 4 günde bir tekrarlanarak kısa sürede bitlerden kurtulmak mümkün olacaktır. Özellikle çocuğuna kimyasal madde uygulamak istemeyen anne babalar ıslak tarama yöntemini daha fazla tercih etmektedir.


BİT İLACI KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Bit ilacı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanır;

Saça ilaç uyguladıktan sonra asla saç kurutma makinesi kullanılmamalıdır.
Bit ilacı uygulamadan önce saç kremi ya da kremli şampuan uygulanmamalıdır.
Bitlerden kurtulmak için böcek ilacı spreyleri kullanılmamalıdır.
Bir kerede birden fazla kere bit ilacı kullanılmamalıdır.
BİTİN EVDE YAYILMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?
Bitin evde yapılmasını önlemek için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanır;

Evde bitlenen birisi varsa yatak çarşafları ve giysiler sık sık yıkanmalıdır. Yıkama derecesi 60 derece ve üzerinde tutulmalıdır.
Kurutma makinesi varsa çamaşırlar mutlaka kurutma makinesine atılmalıdır.
Yıkanamayan eşyalar kuru temizlemeye gönderilmeli ya da ağzı kapalı bir poşette en az 3 gün bekletilmelidir.
Halılar ve mobilyalar iyice süpürülmeli ve sonrasında elektrik süpürgesi temizlenmelidir.
Çocuğun kullandığı tarak ve tokalar en az 1 saat alkol ya da ilaçlı şampuan ile yıkanmalıdır.

BİTTEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
Bitten korunma yolları şu şekilde sıralanır;

Okulda çocuklar mümkün olduğunca temastan kaçınmalıdır.
Tarak, fırça, şapka, eşarp, bandana, kurdela, toka, saç tokası gibi kişisel eşyalar asla paylaşılmamalıdır.
Okulda bit varsa çocukların her gün düzenli kontrol edilmesi gerekmektedir.
Çocukta bit varsa okula hemen haber verilmeli ve doktordan rapor alınarak çocuğun bu süreci evinde geçirmesi sağlanmalıdır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt