Çingene Şalvarı Çiçeği (Iresine Herbstii) Bakımı

Katılım
2 yıl 3 ay 8 gün
Mesajlar
18,002
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,200
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 5576

Çingene Şalvarı Çiçeği Özellikleri​

Halk arasında çingene şalvarı çiçeği olarak bilinen Iresine herbstii, Brezilya’ya özgüdür ve ıspanakgiller (Amaranthaceae) familyasından gelir. Toplamda, hepsi Güney Amerika’ya özgü yaklaşık 30 Iresine türü bulunur. İklim şartlarına göre, bir bahçede veya saksıda bir ev bitkisi olarak yetiştirilebilir. Popüler çeşitler arasında sarı damarlı ve kırmızı gövdeli yeşil yapraklara sahip ‘Aureoreticulata’ ve parlak pembe damarlı ‘Brilliantissima’ bulunur.

Gür ve dik büyüyen çingene şalvarı bitkisi doğal ortamında 1.5 metre yüksekliğe ve 90 santimetre genişliğe kadar ulaşabilirken, iç mekan kültüründe ise sadece 50 santimetreye kadar büyür. Çeşitliliğe bağlı olarak, sürgünler yeşil veya kırmızıdır ve genç sürgünler neredeyse şeffaf görünür.


Yaprakları geniş oval ila yuvarlak, mumsu ve 8 santimetre kadar uzunluktadır. Bunlar belirgin bir noktada veya iki sütunda son bulur. Iresine herbstiinin zıt yaprakları yeşil, sarı, kırmızı veya turuncu desenlidir ve damarlar genellikle canlı bir kontrast oluşturur. Yaprağın alt kısmı da genellikle hafif tüylüdür.

Yaz aylarında küçük, yeşilimsi beyaz çiçekler görünebilir. İsterseniz çiçekleri kesebilirsiniz. Çünkü çok küçüktürler ve bitkinin yaprakları kadar dekoratif değildirler.

Çingene Şalvarı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?​

Brezilya’ya özgü olan Iresine herbstii, öncelikle renkli yaprakları için yetiştirilen kısa ömürlü çok yıllık veya yıllık bir bitkidir. Hem dış mekanlarda hem de iç mekanlarda ekilebilse de dış mekanlarda biraz daha fazla talep gerektirir. Çingene şalvarı çiçeği, tropik kökenli olması nedeniyle çok fazla ısı ve neme ihtiyaç duyar. Kışların soğuk geçtiği bir bölgede yaşıyorsanız, ya ev bitkisi olarak yetiştirin ya da bir kapta saklayın ve sıcaklık düştüğünde iç mekana taşıyın.


Konum ve Toprak​

Çingene şalvarı çiçeği, tercihen güneşli bir yerde olmayı sever. Gelişmek için sıcaklığa, neme ve bol ışığa ihtiyaç duyar. Canlı rengini koruyabilmesi için bir pencerenin yanına yerleştirin. Bununla birlikte, bitki kavurucu öğle güneşinden korunmalıdır. Konum ne kadar karanlık olursa, muhteşem yaprak renkleri o kadar az gelişebilir. Daha küçük bitkiler kısmi gölgede gelişme eğilimindedir ancak büyüdükçe daha fazla ışığı tolere edebilirler.

Iresine herbstii, su birikintisi oluşmayan ve belirli bir miktarda kil içeren humus bakımından zengin substratları tercih eder. Bitkiyi açık havada yetiştirirken, organik olarak zengin ve iyi drene edilmiş bir toprak önerilir. İç mekanlarda da biraz tınlı hale getirilmiş normal saksı toprağı kullanılabilir.

Sulama, Nem ve Gübreleme​

Ana büyüme evresi sırasında, çingene şalvarı çiçeğinin toprağı her zaman nemli olmalı ancak su birikintisi olmamalıdır. Kök çürümesine yol açabilecek ıslak toprağı önlemek için saksı altlığında biriken suyu her zaman boşaltın. Büyümenin yavaşladığı kış aylarında daha az sulanır. Ek olarak, yaşlı bitkiler kuraklığa daha dayanıklıdır.

Düzenli nem, özellikle büyüme mevsimi boyunca önemlidir. Yeterli neme sahip olmayan bitkilerde kahverengi yaprak kenarları ve dökülen yapraklar gelişmeye başlayacaktır. Bu nedenle, %50 veya daha yüksek bağıl nemi korumaya çalışın. Bitkinin etrafındaki nemi yükseltmek için bir nem tepsisi veya oda nemlendiricisi kullanabilirsiniz.

İlkbahardan sonbahara kadar olan büyüme döneminde, çingene şalvarı çiçeğini her 2 haftada bir suda çözünür bir gübre ile besleyin. Büyümenin daha yavaş olduğu kış aylarında gübrelemeyi durdurun.


Saksı Değiştirme ve Budama​

Çingene şalvarı çiçeği, olgun boyutuna ulaşana kadar her yıl saksı değiştirmelidir. Daha sonra her iki yılda bir saksı değişimi yapılabilir veya daha genç bir bitki oluşturmak için çoğaltılabilir ve atılabilir. Ayrıca kökler toprak yüzeyinde görünür hale gelir gelmez, bitkiyi biraz daha büyük bir saksıya taşıyın. Tüm bunlarla birlikte, yaşlı bitkiler genellikle artık dekoratif değildir ve daha sonra kesimlerle çoğaltılmalıdır.

Iresine herbstii hızlı büyür ve budamaya iyi yanıt verir. Bahar, bu çok yıllık çalıyı budamak için en iyi zamandır. Küçük, soluk yeşil veya beyaz çiçekler gösterişli değildir ve kesilebilir. Çoğu bahçıvan, bitkinin enerjisini güzel yapraklarını büyütmeye yönlendirebilmesi için çiçek tomurcuklarını kesmeyi tercih eder. Bitkiyi daha kompakt tutmak için yumuşak gövde uçlarını da kesebilir ve aşağıda anlatıldığı gibi çoğaltma için kullanabilirsiniz.

Çoğaltma​

Çingene şalvarı çiçeği, ana bitkiden kesilen 8-10 santimetre uzunluğundaki yumuşak gövde uçlarıyla kolayca yayılabilir. Çelikler, doğrudan bir yaprak düğümünün altından kesilir. Sonra alt yapraklar koparılır ve saksı toprağına yerleştirilir. Toprak hafif nemli olmalıdır. Nemi içeride tutmak için saksıyı plastik bir torbanın içine kapatın ve bitki yeni büyüme belirtileri gösterdiğinde çıkarın. Yavru bitki köklendiğinde, besin açısından daha zengin bir alt tabakaya aktarılır.
 

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 29 gün
Mesajlar
25,277
Tepkime puanı
8,724
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Bitkileri saksıları ve uğraşmayı çok seviyorum... Kurban olduğum allah ne güzel yaratmış gövdesinin rengine bak..
 
Katılım
2 yıl 3 ay 8 gün
Mesajlar
18,002
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,200
Cinsiyet
bPg20e
Bende canlı çiçeklerle uğraşmayı seviyorum çiçeklerimizin resmini çekipte koyarım bir ara annem onlarla çocukları ile konuşur gibi konuşurdu her biri ile ayrı ayrı.. küçük yiğenim bize geldiğinde kıskanırdı anneannem çiçeklerini benden çok seviyor diye :)
 
  • Beğen
Tepkiler: LsR

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 29 gün
Mesajlar
25,277
Tepkime puanı
8,724
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Bitkilere yapılan her bakım sadaka gibidir onlarda canlı tabi.. bitkilerle uğraşan insan merhametli insanlardır derler.. uğraş güzel meşkale..
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt