Çiğdem nerede yetişir?

Katılım
3 yıl 7 ay 9 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Süseniller ailesinden sayılan çiğdem, çok yıllıklı sarı yada mavi çiçekleri olan otsu bir bitki olarak bilinmektedir. Birden fazla çeşidi bulunan çiğdem ilkbaharda veyahut sonbaharda çiçeklerini açar. Geceleri kapanan çiçekler sabah olduğu zaman tekrardan açılırlar. Güzel çiçeklere sahip olması nedeni ile sevilen ve yaygın olarak yetiştirilen çiğdem benzer zamanda yenilebilen bir bitki olarak bilinmektedir.

Çiğdem Evde Nasıl Yetişir?
Çiçekler dikildikten sonraki 2 ay içinde averaj sıcaklık 17 dereceyi geçmemelidir. Bu çiçeğin soğuklanma zamanı olarak kabul edilir ve çiçeklenmeye başladığı zaman olarak bilinir. Çiçeklerini açan çiğdem ise güneş alan yerlerde muhafaza edilebilmektedir.

Çiğdem süs bitkisi olduğundan dolayı evlerde yetiştirilmesi hayli yaygındır. Kolay bir biçimde yetişen çiğdem için 8 cm derinliğe ve 5-8 cm genişliğe sahip saksılar kullanılmaktadır. Her bir saksıya ise 3 veya 4 çiğdem çiçeği dikilebilir. Çiçeğin ekileceği toprağın yarısı kum yarısı torf ve perlit karışımı içermelidir. Ekim ve Aralık gibi aylarda 1'er hafta arayla 6-7 kez dikim yapılabilmektedir.

Çiğdemin anayurdu Alpler olarak bilinir. Alplerin dışında Güney Avrupa ve Akdeniz bölümlerinde de yaygın olarak çiğdeme rastlanır. Safran adıyla Türkiye'de Safranbolu'da da çiğdem yetiştirilir. Çoğunlukla sıcak iklimi seven çiğdem güneş alan yerlerde daha verimli olarak çiçeklerini açar.

Dikildiği zaman bakım istemeyen çiğdem nerede ise her çeşit toprak üstünde yetişebilir. Her yerde yetişebilmesine karşın en verimli olarak yüksek besin değerlerine sahip iyi sulanmış gevşek killi ve kalkerli topraklarda yetişir.
 

Melissa

İş Kadını <3
Katılım
3 yıl 1 ay 21 gün
Mesajlar
210
Tepkime puanı
129
Konum
Gebze
İsim
Melisa
Memleket
Bayburt
Meslek
Matba Ambalaj Muhasebe
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Aklıma izmir geldi
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt