Çeneçarpan Çorbası Tarifi

Katılım
2 yıl 2 ay 8 gün
Mesajlar
17,901
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,188
Cinsiyet
bPg20e
%C3%87ene%C3%A7arpan%C3%87orba-800x445.jpg


Çeneçarpan çorbası, ana malzemesinde elde açılmış hamur ve süt bulunan besleyici bir çorbadır. Bu çorba bir Tekirdağ mutfağı çorbası olarak kayda geçirilmiştir. Yörede mutfağın karakterinin önemli öğeleri olan süt ve hamur işinin bir arada kullanıldığı, oldukça lezzetli bir çorbadır. Geleneksel adı “Çeneçarpan çorbası” olan bu çorba, Trakya yöre mutfağında üç aşağı beş yukarı benzer bir tarifle hazırlanan “Sütlü hamur çorbası” ile benzerlik gösterir.

Rumeli ve Trakya mutfağında çorbaların çoğunda yer alan limonlu-yumurtalı terbiyeye bu tarifte de rastlıyoruz. Bu terbiye usulü çorbayı Tekirdağ’a özdeş “Çeneçarpan çorbası” ismiyle müsemma hale getirerek, yörede yapılan diğer sütlü hamur çorbası tariflerinden ayrıştırır.

Temel tarife ilave olarak limonlu-yumurtalı terbiyeye yer vermeyip, sadece üzerine gezdirilen kuru nane ile servisi ise çorbayı Kırklareli yöre mutfağına has “Sütlü hamur çorbası” haline dönüştürüverir. Trakya’nın bazı kesimlerinde üzerine toz kırmızıbiber gezdirilerek de servis edilmektedir.

Malzemeler :

  • 4 Su bardağı süt
  • 4 Su bardağı su
  • 1 buçuk su bardağı un
  • 3/4 su bardağı su ( Hamur için )
  • 4 Çorba kaşığı limon suyu
  • 1 Yumurta
  • Tuz
Hazırlanışı :

  • Un, tuz ve su karıştırılarak, yumuşak pürüzsüz bir hamur elde edin.
  • Bir sofra üzerinde, sofraya un serpeleyip yarım santim kalınlığında bir hamur açın.
  • Açtığımız hamuru, birbirine çok da yapışmaması için hafifçe unlayarak oklavaya hafifçe dolayın.
  • Oklavayı dikkatlice çekip, çıkan hamur rulosunu parmak kalınlığında dilimler halinde kesin.
  • Derice bir tencerede, su ve sütü bir taşım kaynatın.
  • Ayrı bir kapta limon suyu ve yumurtayı çırparak birbirine özlendirin.
  • Kaynamış su ve süt karışımından bir kepçe alıp, yavaşça limonlu terbiyeye sürekli karıştırarak yedirin.
  • Önce hamurları, ardından yavaşça limonlu terbiyeyi çorbaya ilave edin.
  • Hamurların birbirine yapışmaması için arada kaşıkla karıştırın.
  • 15-20 dk daha önce orta, ardından kısık ateşte pişirmeye devam edin.
  • Sıcak servis yapın.
 
Katılım
2 yıl 2 ay 8 gün
Mesajlar
17,901
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,188
Cinsiyet
bPg20e
İnceledim de biz buna bacaklı çorba deriz ben çok severim kışın güzel gider sıcak sıcak.Yöreye göre isim almış bence
 

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 29 gün
Mesajlar
25,264
Tepkime puanı
8,712
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Kremalı erişte çorbası gibi görünüyor..
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt