Boyanın kabarması nasıl önlenir?

Katılım
3 yıl 6 ay 12 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Ev dekorasyonunun önemli kabul edilen bir parçası olan duvar boyaları benzer zamanda evin temiz ve düzenli görünmesini sağlamaktadır. Duvar boyalarında meydana gelen kabarmalar ve çatlamalar ise evde kötü görüntüye neden olur. Duvar boyalarında meydana gelen kabarmalar bazı faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Duvarlarda bu negatif durumun yaşanmaması için nelere dikkatli olunması gerektiğine bir göz atalım.

Boyanın Kabarması Nasıl Önlenir?​

Boya kabarmasına neden olan etkenlerden bir diğeri de izolasyonla ilgili yaşanan problemlerdir. Eğer duvarda su sızıntısı var ise, boyanın alt tarafına nüfuz eden su boyanın kabarmasına ve dökülmesine neden olur. Ek olarak izolasyon sorunlarının yol açtığı küflenme sorunu de kısa zaman içinde müdahale edilmezse boyanın kabarması ile sonuçlanır. Bu neden ile boyada kabarma var ise tesisattan kaynaklanan bir su sızıntısı olup olmadığı kontrol ettirilmeli, tesisattaki sorunlar tamir ettirilmelidir. Ek olarak binaların ısı yalıtımdaki sorunlar de boya kabarmasına neden olur. Isı yalıtımında yapılmış olan hatalar bina duvarlarının iç ve dış bölümündeki sıcaklık farkının fazla olmasına neden olur ve bu halde genleşme farkından ötürü boyada çatlama, kabarma ve dökülme ortaya çıkabilir. Bu halde da binanın ısı yalıtımın doğru bir biçimde yapıldığından emin olunmalı, var ise hataların giderilmesi için gereken önlemler alınmalıdır.



Boya kabarmasının devamlı görülebilen nedenlerinden birisi boyanın yanlış uygulanmasıdır. Boya, yeteri miktarda inceltildikten sonra, ince katlar durumunda uygulanmalıdır. Ek olarak yeni kat uygulanmadan önce, daha önce uygulanan boyanın bütünüyle kuruması beklenmelidir. Kalın katlar durumunda ve kısa zaman aralıkları ile uygulanan boyalarda kabarma sorunu görülmektedir.

Boya kabarmasının diğer bir nedeni de, son kat boya uygulamasından önce astar boya uygulaması yapılmamış olmasıdır. Astar, alçı gibi yüzeylere boyanın tutunmasını sağladığından alçı sıvalı duvarların boyanmasında önce muhakkak astar uygulaması yapılmalıdır. Ek olarak bilhassa yağlı boya ve su bazlı boyalar arasında geçiş yapılırken boyanın alt katmandaki boyaya tutunması için dönüşüm astarı uygulanmalıdır. Bu gibi hallerde astar uygulamasının yapılmamış olması, bir zaman sonra boyanın kabarmasına neden olur. Bu nedenle boyanın kabarmasının engellenmesi için yüzeye münasip astar uygulamasının muhakkak yapılmış olması gerekir.

Duvar boyalarında meydana gelen kabarmaların nedenlerinden birisi yeni binalarda görülebilen binanın oturması halidir. Temeli üstüne tam olarak yerleşmesi sürecinde binada çok küçük boyutta bazı esnemeler ortaya çıkar. Bu esnemeler çoğu zaman boyaların çatlaması ve kabarması ile sonuçlanır. Özel olarak binaların üst katlarında rastlanan bu halin yaşanmaması için yeni binalarda, binanın yerleşmesi için yeteri miktarda beklenmeli ve badana işlemi en sona bırakılmalıdır.
 
Geri
Üst Alt