Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümü

Katılım
3 yıl 6 ay 12 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği bilgisayar sistemlerinin yapısı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin etkin kullanım yöntemleri konularında eğitim verir, araştırmalar yapar. Bu konularda, çağdaş teorik ve pratik bilgilerle donatılmış bilgisayar mühendislerini yetiştirmeyi amaçlar.

Kişisel Özellikler
Bilgisayar Mühendisi olmak isteyenlerin; üstün bir akademik yeteneğe, sayı ve sembollerle akıl yürütme gücüne, bir işi öğelerine ayırıp işlem basamaklarını belirleme becerisine sahip, mantık yürütme ve tasarım yeteneği olan, dikkatli, sabırlı, kendini sürekli yenileme gereği duyan, araştırıcı kimseler olmaları gerekir.

Dersler ve Eğitim Süreleri
Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresinin ilk iki yılda, ağırlıklı olarak, temel mühendislik ve temel bilgisayar mühendisliği dersleri yer almaktadır. Sonraki iki yılda ise, zorunlu olarak bilgisayar mühendisliği ile ilgili alınması gereken dersler dışında, öğrencilerin yazılım veya donanım konularına veya bilgisayar mühendisliğinin değişik alanlarına yönlenebilmelerini sağlamak amacı ile teknik seçmeli dersler konulmuştur.

Sosyal Statü ve Ünvanlar
Lisans eğitimi sonunda başarılı olan öğrencilere “Bilgisayar Mühendisi” unvanı verilir.

Çalışma Sahaları

Mezunlar gerek yurt içinde gerek de yurt dışında geniş iş olanakları bulmaktadırlar. Bilgi işlem merkezleri, yazılım ve donanım geliştirme şirketleri, yazılım ve donanım destek birimleri, bilgisayar ağları kurulum ve destek birimleri, bilgisayar ve ağ güvenliği birimleri, yurt içi ve yurt dışı üniversitelerde ve enstitülerde akademik kariyer, araştırma enstitüsü ve kuruluşları, gömülü sistem geliştirme ortamları, telekomünikasyon yazılımları geliştiren kurumlar, otomasyon yazılımları geliştiren kurumlar, çoğul ortam çalışmaları, yazılım mühendisliği uygulamaları, yapay zekâ çalışmaları, robotik çalışmalar yapan şirketlerde iş bulabilirler.

Hazırlanacak yazılım ile ilgili müşteri ilişkilerini kurar, Müşterilerden aldığı bilgiler doğrultusunda hazırlanacak yazılımın analizini yapar, tasarımını yapar, programını yazar, programını test eder, yazdığı programda eksiklik varsa düzeltir, yazılımı sorunsuz şekilde çalışır hale getirdikten sonra, gerekli durumlarda kullanım yönergesini hazırlayarak, kullanıcıların eğitilmesini sağlar, Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eder.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Yazılım Mühendisi olmak isteyenlerin; Mantık,yürütme ve tasarım yeteneği olan, fen ve matematik alanlarına ilgi duyan, bildiklerini başkalarına aktarabilme ve etkileme (ikna) yeteneği olan, dikkatli, sabırlı, ekip çalışmasına ayak uydurabilen, yeni fikirlere açık, kendisini sürekli geliştirebilen kimseler olması gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Genellikle iyi aydınlatılmış, temiz büro ortamında çalışılır bazen projeleri için seyahat etmeleri gerekebilir. Çalışırken üst yönetimle, programcılarla ve müşterilerle, yoğun bir şekilde iletişim halinde kalırlar.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, aşağıda belirtilen Üniversitelere bağlı Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültelerinin “Yazılım Mühendisliği” bölümleri ile Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin ” Yazılım MühendisliğiTezsiz Yüksek Lisans” programında verilmektedir.

Atılım Üni. (Ankara) Mühendislik Fakültesi,

Bahçeşehir Üni. (İstanbul) Mühendislik Fakültesi,

Beykent Üni. (İstanbul) Mühendislik Fakültesi,

Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi,

İstanbul Aydın Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi,

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İzmir) Bilgisayar Bilimleri Fakültesi,

Maltepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi,

Doğu Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi,

Lefke Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi,

Yaşar Üniversitesi.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Çoğunlukla özel sektörde olmakla birlikte, kamu sektöründe de çalışmaktadırlar.Fikir üretimine dayalı bir iş olduğundan, parasal olarak fazla sermayeye ihtiyaç duyulmaz bu yüzden yeni fikirler üretebilen yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur. Günümüzde bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak kendini yenileyebilen yazılım mühendislerine büyük ihtiyaç vardır.

EĞİTİM SONRASI

Yazılım mühendisleri kamu kurum ve kuruluşlarında işe başlamaları halinde devlet tarafından belirlenen ücret ile çalıştığı kurum için belirlenen tazminat ve mesai ücretini alırlar. Ücretleri asgari ücretin en az 4 katı kadardır. Özel Sektörde ise tecrübe ve çalışma süresine göre ücret değişikliği söz konusudur.

MESLEKTE İLERLEME

Yazılım Mühendisleri lisans eğitiminden sonra akademik kariyer yapabilirler. Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda, mesleklerindeki gelişime ve verimliliklerine paralel olarak yönetim kademelerine yükselebilirler. Kendi işlerini kurabilirler.

Mühendislik dalları arasında günümüzde en popüler mühendisliklerden birisi de bilgisayar mühendisliğidir.Çocukken bana büyüyünce ne olmak istersin diye sorduklarında bilgisayar mühendisi diye cevap verdiğimi hatırlıyorum.Tabi bu meslek çocukluk hayalim değildi.Ayrıca okuduğun bölümde inşaat mühendisliği ama demek istediğim bilgisayar mühendisliği çok popüler ve tercih edilen bir mühendislik bölümü.Bu yazımda da sizlere bilgisayar mühendisliğinden bahsedeceğim.Elimden geldiğince bilgisayar mühendisliğini sizlere tanıtmaya çalışacağım.

Bilgisayar mühendisliği genel olarak yazılım,programlama ve algoritma ile ilgilenen bölümdür.Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte bilgisayar mühendisliğinin önemi de artmaktadır.
Bilgisayar Mühendisliği İş İmkanları,Bilgisayar Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir?
Bilgisayar mühendisliği iş imkanları açısından geniş bir yelpazeye sahiptir.Ama diğer mühendisliklerde olduğu gibi bilgisayar mühendisliğinde de okulu bitirdikten sonra bir alana yönelir o alanda uzmanlaşırsınız ve o alanda çalışmaya devam edersiniz.Yöneleceğiniz alanı kendi özelliklerinize göre,yapmak istediğiniz şeye göre seçmenizde fayda var.Peki bilgisayar mühendisleri hangi alanlara yönelebilir,iş imkanları nasıldır biraz da onlardan bahsedelim.

Bilgisayar mühendislerinin çalışabileceği alanları ilk olarak 4’e ayırabiliriz.
Yazılım
Donanım
Sistem
Network
Bu saydığım dört alan bilgisayar mühendislerinin çalışabileceği ana alanlardır.Bunların altında binlerce alan daha sayabiliriz.Bunlardan bir kaçını sizlerle paylaşayım.
Yazılım Tasarım Uzmanı
İş Analisti
Test Kalite Güvence Uzmanı
Bir bankada yönetici (Bankalarda genel olarak endüstri ve bilgisayar mühendisleri çalışır)
Web Tasarımı
Grafik Tasarımı ve Çizimi
Kontrol Mühendisi
Donanım Mühendisi
Beyaz Şapkalı Hacker Burada bir parantez açarak beyaz şapkalı hacker ne demek ondan da bahsetmek istiyorum yeri gelmişken.Teknoloji geliştikçe savaşlarda sokaklardan çok bilgisayarlar üzerinden yapılır hale geldi.Hacker ne demek olduğunu bu yazıyı okuyan herkesin bildiğini düşünüyorum.İnternet korsanı.Beyaz şapkalı hackerlar da ülkelerini bu kötü hackerlara karşı savunan kişilerdir.
Veri Mimarı
Veri Analisti
Konfigürasyon Yöneticisi
Ağ İnternet Uzmanı
Robotik Mühendisi
Bu saydıklarım bilgisayar mühendislerinin çalışma alanlarının küçük bir kısmı.
Bilgisayar Mühendisliğinde Okuduğun Okulun Önemi Var mı?
Genelde söylenen bir şey vardır.Diğer mühendisliklerin aksine bilgisayar mühendisliğinde okuduğun okulun o kadar önemi yok diye.Bu söze kısmen katılıyor kısmen de katılmıyorum.Mühendislikte okuduğun okulun önemi hep vardır.Ama bir yere kadar gerisi kendini geliştirmene bakar.Bilgisayar mühendisliğinde sadece okuduğun okulun önemi diğer mühendisliklere göre daha az.Kendini geliştirmeye daha çok bakıyor.

Bilgisayar Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır ?

Bilgisayar mühendisliği maaşları da her mühendislikte olduğu gibi kişinin donanımına göre değişkenlik gösteriyor.Eğer sen kendini çok geliştirmiş,önemli programlama dillerine iyi derecede hakimsen güzel bir maaş ile başlayabilirsin.Ama piyasa ortalamasına göre yeni mezun bilgisayar mühendisleri 1800-2200 tl arasında değişen maaşlar ile işe başlıyorlar.+3.000 alan yok mudur tabi ki vardır.Dediğim gibi maaşınız kendi donanımınıza bağlı olarak değişir.

Yazılım mühendisliği, kullanıcının isteklerini göz önünde bulunduran ve maliyet kısıtlamalarını da bunun içerisine dahil ederek teknik ve ekonomik açıdan mümkün olabilen bakım – onarım ile ilgili de kolaylığı sağlayarak güvenli ve emniyetli, zamanında teslim edilebilecek en etkin yazılımı geliştirmek için tüm verileri bir araya getirmekten sorumlu olan kişileri yetiştiren bir daldır. Bu yüzden iş hayatında ve teknolojinin çok sık kullanıldığı günümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir bu mühendislik dalı. Çünkü her gün telefonlar, bilgisayarlar kullanılmakta ve bu aletlerin hepsi yazılımlara sahip eşyalar.

Yazılım Mühendisliği Maaşları ne kadarYazılım Mühendisliği Maaşları ne kadarYazılım mühendisliği bölümünün bulunduğu birçok üniversite vardır fakat önce karar verilmesi gereken sevilen iş bu mu, gerçekten yazılım mühendisliği mi isteniyor. İlk önce bunlara cevap verilmesi gereklidir. Sonrasında neler yapılması gerektiği araştırılarak adım adım oluşturulan bir programın uygulanması ile başarı zaten kaçınılmaz olacaktır. Tabii ki mezun olduktan hemen sonra da çok yüksek kazançlar hayalleri süslememeli ve iş ile ilgili bilgiler kısır döngüde bırakılmamalı. Çünkü her meslek grubunda olduğu gibi bilgilerin geliştirilmesi tecrübelerin fazlalaştırılması maaş konusunda da etkili faktörlerdendir.

Bu yüzden eğer ki yazılım mühendisliğine karar verildiyse mutlaka staj devamlılığı olacak şekilde yapılmalı hatta mümkünse okul dönemi bittiğinde ilk seneden itibaren eğer ki 2 aylık kısa dönemlerle çalışılabilecek bir firma imkânı var ise kullanılmalı. Bunlar okul bittikten sonra cv’de de güzel duracaktır. Okul hayatının hep devam edileceği sanılır ama hiçte böyle olmadığı dört senenin sonunda cv’ye eklenecek her hangi bir aktivite, staj, yaz dönemi çalışmaları yapılmadığının fark edilmesiyle suyun üstüne çıkar.

Yazılım MühendisliğiHer meslek grubunda olduğu gibi yazılım mühendisliği maaşları konusunda da kıdeme göre farklılıklar söz konusu. Mühendislik sınıflarına göre de değişiklik gösteren maaşlar için örnekleri şöyle sıralanabilir. Bu arada belirtmekte fayda var; yeni mezun bir mühendis için kendini geliştirmesi, diploma not ortalaması, staj yapıp yapmadığı, mühendislik dalı ile ilgili okul hayatındaki aktiviteleri ile birlikte bekar mı evli mi, çocuğu var mı yok mu, yabancı dil bilgisi derecesi gibi değişik faktörler etkilidir.

0-2 yıl arası 1.300-2.000 TL arası, 2-5 yıl arası deneyim ile ortalama 2.000-3.800 TL Aralığında, 5 yıl sonrası 4.000 TL üstü maaşlar söz konusu olabilmektedir. Ama belirtilen yazılım mühendisliği maaşları tamamen kişinin kendini geliştirmesi ile ilgili ve gelişimin büyüklüğü ile ilgili de değişebilecek rakamlardır.
 
Geri
Üst Alt