Berberin Nedir?

Katılım
2 yıl 2 ay 18 gün
Mesajlar
17,923
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
Berberin, kızamık, Oregon üzümü ve zerdeçal gibi çeşitli bitkilerin kabuklarında, yapraklarında, ince dallarında, rizomlarında, köklerinde ve/veya gövdelerinde bulunan bir alkaloiddir. Geleneksel olarak berberin, Ayurveda tıbbında ve geleneksel Çin tıbbında antimikrobiyal, antiprotozoal ve antidiyareik bir ajan olarak kullanılmıştır. İnsanlarda yapılan çoğu araştırma, berberinin glisemik kontrol belirteçleri, kan lipitleri, karaciğer fonksiyon belirteçleri ve metabolik bozuklukları olan kişilerde antropometrik parametreler üzerindeki etkilerini incelemiştir.

Berberinin Faydaları Nelerdir?

Tip 2 diyabetli kişilerde yürütülen klinik çalışmalardan elde edilen sonuçlar, berberinin kan şekerini bazı anti-diyabetik ilaçlarla benzer ölçüde azaltabildiğini göstermektedir. Metabolik bozukluğu olan kişiler üstünde yapılan sınırlı bir araştırma, berberinin kan lipitlerini ve karaciğer enzimlerini iyileştirebileceğini, vücut ağırlığını ve yağ kütlesini azaltabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, berberinin yukarıda belirtilen sonuçlar üzerindeki etkilerini inceleyen mevcut araştırmaların çoğunun metodolojik kalitesi düşüktür.

Berberinin Yan Etkileri Nelerdir?

berberin-nedir-faydalari-nelerdir-1024x575.png

Berberin normal dozlarda kullanıldığında genellikle güvenli gibi görünse de, güvenliği konusunda daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır. Bazı kişilerde berberin takviyesinin, ishal veya kabızlık, şişkinlik ve mide ağrısı gibi gastrointestinal yan etkilere neden olduğu bilinmektedir. Kan şekerini düşürme özelliği nedeniyle, berberin yüksek dozlarda hipoglisemi riskini artırabilir. Berberin, bazı ilaçlarla etkileşime girme potansiyeline sahiptir ve bu etkileşimlerin bazıları ciddi komplikasyon olasılığını artırır.


Berberin nedir, sorusuna özetle bu şekilde cevap verilebilir. Öte yandan, etkisinden emin olmadığınız ürünleri/besinleri kullanmamanız en doğrusudur. Herkesin metabolizmasının farklı çalıştığını ve herkeste aynı neticeyi vermeyebileceğini bilmek gerekir.
 
Geri
Üst Alt