- Katılım
- 4 yıl 1 ay 28 gün
- Mesajlar
- 5,542
- Tepkime puanı
- 1,102
- Yaş
- 28
- Konum
- İzmir/35
- Memleket
- İzmir
- Meslek
- Grafiker
- Cinsiyet
- Medeni Hal
Sırf baklava için yemeğe gidenler var mı aranızda? Yazın yanında dondurmayla, kışın yanında çayla mis gibi geleneksel tatlımız… Mis gibi tereyağı kokusu, lezzetli fıstık ve incecik hamuruyla bayramlarda ve arada tatlı krizlerinde gözlerin aradığı lezzet.
İçerisindeki yüksek orandaki yağ, şeker ve undan dolayı kalorisi bir hayli yüksektir. Diyette olanlar ve özellikle şeker hastalarının kesinlikle az tüketmeleri gerekmektedir.
Peki, baklava kaç kalori?
Bir porsiyon baklava (90 gr) 259 kaloridir.
– İlk olarak hamurumuzdan başlıyoruz. Un hariç hamurun tüm malzemelerini derin bir kabın içerisine alalım.
– Üzerine un ilave ederek yavaş yavaş yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Eksik kalırsa un ilave edelim. Ama hamur açarken eziyet vermesin diye kulak memesi kıvamı olmasına özen gösterelim.
– Elde ettiğiniz hamuru nemli bir beyaz bez ya da tülbent ile örtelim ve oda sıcaklığında dinlendirelim.
– Orta ateşte şeker eriyip, su kaynayana kadar karıştıralım.
– İyice fokurdamaya başladığında limon suyunu ilave edelim ve bir müddet daha bu şekilde kaynattıktan sonra kaşık yoluyla kontrol edelim. Bir tabak alalım, kaşığı şerbete daldırıp çekelim. Sonra kaşığın altını tabak yoluyla kontrol edelim. Eğer kaşığın altı tabağa yapışma ve yapışmama arasında ise şerbet olmuştur demektir. Ama eğer hiç yapışmıyorsa şerbetimiz su gibi olmuş demektir ya da çok yapışıyorsa çabuk şekerlenecektir. Kaşığımızı şerbete daldırıp denedik ne yapışıyor ne yapışmıyor ise ocaktan alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakalım.
– Sonra dinlenen hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde 20 beze çıkarın. Bu bezelerin üzerlerine nişasta serperek tepsimizin büyüklüğünde incecik bir biçimde açalım.
– Tepsiyi güzelce yağladıktan sonra açtığımız yufkaları tepsimize yerleştirelim. İlk 10 yufkayı tabanı için, geriye kalanları üst kısmı için ayıralım.
– Geriye kalan katları da çıktıktan sonra bir bıçakla keselim. Arta kalan eritilmiş tereyağını üzerine gezdirelim.
– 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirelim.
Piştikten sonra çıkarıp ılıyan şerbeti üzerine gezdirelim. Baklava şerbetini iyice çeksin.
Sonra baklava sizin. Yorulduğunuza değdi bizce ? Afiyet olsun!!
İçerisindeki yüksek orandaki yağ, şeker ve undan dolayı kalorisi bir hayli yüksektir. Diyette olanlar ve özellikle şeker hastalarının kesinlikle az tüketmeleri gerekmektedir.
Peki, baklava kaç kalori?
Bir porsiyon baklava (90 gr) 259 kaloridir.
Peki, baklava nasıl yapılır merak ettik mi hiç?Malzemelerimiz
Hamurumuz için;- 2 adet yumurta
- 2 çay bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı
- 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
- 1/3 su bardağı su
- 4 su bardağı un
- 3,5 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- 1/4 adet limonun suyu
- 300 gram fıstık (iri çekilmiş)
- 1 su bardağı nişasta
Kat araları için;- 250 gram eritilmiş tuzsuz tereyağı
– İlk olarak hamurumuzdan başlıyoruz. Un hariç hamurun tüm malzemelerini derin bir kabın içerisine alalım.
– Üzerine un ilave ederek yavaş yavaş yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Eksik kalırsa un ilave edelim. Ama hamur açarken eziyet vermesin diye kulak memesi kıvamı olmasına özen gösterelim.
– Elde ettiğiniz hamuru nemli bir beyaz bez ya da tülbent ile örtelim ve oda sıcaklığında dinlendirelim.
– Sonra şerbetimizi hazırlıyoruz. Derin bir tencerenin içine toz şeker ve suyu karıştıralım.– Orta ateşte şeker eriyip, su kaynayana kadar karıştıralım.
– İyice fokurdamaya başladığında limon suyunu ilave edelim ve bir müddet daha bu şekilde kaynattıktan sonra kaşık yoluyla kontrol edelim. Bir tabak alalım, kaşığı şerbete daldırıp çekelim. Sonra kaşığın altını tabak yoluyla kontrol edelim. Eğer kaşığın altı tabağa yapışma ve yapışmama arasında ise şerbet olmuştur demektir. Ama eğer hiç yapışmıyorsa şerbetimiz su gibi olmuş demektir ya da çok yapışıyorsa çabuk şekerlenecektir. Kaşığımızı şerbete daldırıp denedik ne yapışıyor ne yapışmıyor ise ocaktan alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakalım.
– Sonra dinlenen hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde 20 beze çıkarın. Bu bezelerin üzerlerine nişasta serperek tepsimizin büyüklüğünde incecik bir biçimde açalım.
– Tepsiyi güzelce yağladıktan sonra açtığımız yufkaları tepsimize yerleştirelim. İlk 10 yufkayı tabanı için, geriye kalanları üst kısmı için ayıralım.
– Her katın arasına eritilmiş tereyağı sürelim. Bu baklavamızı nefis yapacaktır. Ortasına geldiğimizde fıstıkları ilave edelim.– Geriye kalan katları da çıktıktan sonra bir bıçakla keselim. Arta kalan eritilmiş tereyağını üzerine gezdirelim.
– 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirelim.
Piştikten sonra çıkarıp ılıyan şerbeti üzerine gezdirelim. Baklava şerbetini iyice çeksin.
Sonra baklava sizin. Yorulduğunuza değdi bizce ? Afiyet olsun!!