Ayak Parmakları Arası Deri Döküntüleri Neden Olur ?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 8 gün
Mesajlar
25,232
Tepkime puanı
8,697
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Ayaklarda Deri Soyulması Neden Olur? Ayaklarda Deri Döküntüsü Sebepleri

Ekli dosyayı görüntüle 3390

Ayaklarda deri soyulması yaygın görülen rahatsız edici bir durum olsa da tedavisi kolaydır. Ayrıca, sorunun kaynağını bilmek ve bu doğrultuda önlem almak ayaklarınızdaki deri döküntülerinden kurtulmanızı sağlayabilir. Ayak derisindeki döküntülerin potansiyel birçok nedeni olmasına rağmen yaygın etkenler, mantar enfeksiyonları, kuru cilt, hiperhidroz, sedef ve egzamadır. Ek olarak, yeterince su içmemek, uygunsuz ayakkabı giymek ve güneş yanıkları gibi faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir. Gün boyunca giydiğiniz çorabınızı çıkarıp ters çevirdiğinizde pul pul deri döküntüleriyle karşılaştıysanız bu konuda yalnız değilsiniz. Ayaklarda deri döküntüsü çoğu insanın yaşadığı yaygın bir sorundur. Diğer yandan, panik yapmayı gerektirecek acil bir sağlık riski oluşturmasa da çoğu zaman kaşıntılı olması ve nahoş bir görüntü oluşturması nedeniyle can sıkıcı olabilir. Bu nedenle, ayaklardaki deri soyulmasının sebebini bilmek ve uygun tedaviyi almak önemlidir. Ayaklarda deri soyulmasının birkaç muhtemel sebebi olduğundan bahsetmiştik. Şimdi bu etkenleri maddeler halinde sıralayıp ayaklarda deri döküntüsü neden olur? Sorusunu cevaplandırmaya çalışalım ve bu konuda neler yapabileceğimize hep birlikte göz atalım… Ayaklarda Deri Döküntüsüne Neden Olan Etkenler Ayaklardaki deri soyulması yalnızca parmak aralarında, tabanında, üzerinde veya topuklarda olabileceği gibi ayağın bütününde olabilir. Ayrıca, genel olarak döküntülere kaşıntı eşlik etse de bazı kişiler kaşıntısız döküntü yaşayabilir. Ek olarak, ayaklarda yanma, kuruluk, fazla terleme, ayak kokusu veya kızarıklık eşlik edebilir.

Ekli dosyayı görüntüle 3391

Mantar enfeksiyonları: Ayaklarda deri döküntüsü veya soyulmasının en yaygın nedeni mantar enfeksiyonlarıdır. Özellikle tinea pedis isimli mantarın yol açtığı sporcu ayağı veya atlet ayağı olarak bilinen enfeksiyon, ayaklarda deri soyulması konusunda birincil suçlulardan biridir. Çoğu zaman ayak parmak aralarında başlar ve ayağın diğer noktalarına yayılır. Her iki ayakta olabileceği gibi tek ayağı da etkileyebilir. Sporcu ayağı bulaşıcı bir mantar enfeksiyondur. Doğrudan temas yoluyla veya enfekte olan yüzeye dokunmak (basmak) yoluyla bulaşabilir. Nemli ve karanlık bölgeleri çok seven bu mantar, spor salonlarının duş kabinlerinde, buhar odalarında, umumi havuz kenarlarında, hamam ve kaplıcalarda yoğun olarak bulunur. Bu tür ortamlarda, zemine çıplak ayakla basmamak, başkasının kullandığı terliği giymemek ve ortak havlu kullanmamak çok önemlidir.


Ayaklarda kaşıntı olmaması mantar olmadığı anlamına gelmez. Çoğu insan, ayaklarında deri soyulması olmasına rağmen kaşıntı yaşamazlar. Bu nedenle, aslında bunun bir mantar enfeksiyonu olduğunun farkına varmazlar. Güzel haber, antifungal kremler veya spreyler ayak mantarından kurtulmanızı sağlayabilir. Ayrıca, 1 ölçüye 1 ölçü olacak şekilde beyaz sirke ve su karışımında her gün ayakları 20 dakika bekletmek mantar enfeksiyonlarına iyi gelir. Cilt kuruluğu: Bazı insanların yağ bezleri normalinden çok daha az yağ (sebum) üretir. Böylelikle cilt kurur ve pul pul dökülen, pürüzlü, kaşıntılı bir cilt ortaya çıkar. Ayrıca, kuru hava, çok sıcak suyla duş almak, uzun süre güneşe maruz kalmak, sigara içmek ve stresli bir yaşam sürdürmek, el ve ayaklar dahil tüm ciltte kuruluğa neden olur.


Ayaklarınızdaki deri döküntülerinin kuru cilt nedeniyle olduğunu düşünüyorsanız çözümü basittir. Bu konuda bolca su içmek ve nemlendirici kremleri kullanmak anahtardır. Ayrıca, kuru ciltler için uygun sabun kullanmak, ılık suyla duş almak ve odadaki nem seviyesini yükseltmek işinize yarayabilir. Egzama: Bir tür cilt rahatsızlığı olan egzama ayak tabanından dirseklere ve hatta kafa derisine kadar vücudun birçok noktasında görülebilir. Bulaşıcı olmayan bu hastalığı yaygın semptomları, kaşıntı, kızarıklık, döküntü, kuruluk ve cilt çatlaklarıdır. Egzama hastalığından ötürü ellerinizde veya ayaklarınızda deri döküntüsü yaşadığınızı düşünüyorsanız, cildiye bölümüne giderek bir dermatologa muayene olmanız gerekir. Doktorunuzun teşhise göre reçeteleyeceği antihistamin ilaçlar veya steroid kremler sorunu çözecektir. Sedef: Bu cilt rahatsızlığı, ayak tabanı dahil vücudun birçok bölgesinde döküntüye ve kaşıntıya neden olabilir. Sebebi net olarak bilinmemekle birlikte, cilt hücrelerinin aşırı büyümesi ve genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Egzamada olduğu gibi sedef hastalığı için de cildiye bölümüne giderek uzman bir dermatologa muayene olmak şarttır. Doktorunuz teşhis sonrası salisilik asit veya kortikosteroid içeren kremleri reçeteleyebilir. Aşırı terleme (Hiperhidroz): Aşırı terleme durumu olan hiperhidroz tüm vücudu ya da bölgesel olarak vücudun bazı noktalarını etkileyebilir. Ayaklarda en çok tabanlarda meydana gelir. Ayakların çok fazla terlemesi, tahrişe, kızarıklığa ve deri soyulmasına neden olabilir. Doktor tarafından reçetelendirilen antikolinerjik ilaçlar veya çeşitli çözeltiler ile tedavi edilebilir.

Uygunsuz ayakkabı seçimi: Ayağa tam uyum sağlamayan sentetik ürünlerden yapılmış ayakkabılar, ayaklarda deri kalınlaşması ve döküntü dahil bir dizi cilt sorununa neden olabilir. Diğer yandan, topuk çatlakları söz konusu olduğunda ise terlikler birincil suçludur.

Ekli dosyayı görüntüle 3392

Mümkünse her gün aynı ayakkabıyı giymeyin ve günlük olarak çorabınızı değiştirmeyi alışkanlık haline getirin. Gün sonunda size uygun bir tarif seçerek ayak banyosu yapmayı düşünün. Ayrıca, sentetik malzemeler yerine deriden imal eden ortopedik ayakkabıları tercih edin. Doğal deri döküntüleri: Ayaklardaki deri soyulmaları genel olarak çeşitli etkenler doğrultusunda meydana gelse de bazı zamanlarda yalnızca vücudun doğal bir süreci olarak gerçekleşebilir. Bu zararsız ve geçici bir durumdur. İhtiyacınız olan tek şey bir ponza taşıdır. Banyo esnasında ayaklarınıza ponza taşı uygulayın ve sonrasında nemlendirici krem ve losyon kullanın.


Ayak mantarı için eczanelerde reçetesiz olarak satılan krem ve spreyleri kullanabilirsiniz veya doktorunuzun teşhis sonrası reçetelediği ilacı kullanarak deri döküntüsünden kurtulabilirsiniz. Diğer yandan, gelecekte bu tür sorunlarla karşılaşmamak için aşağıdaki önlemler işinize yarayabilir… Havuz, hamam, kaplıca, spor salonu vb. yerlerde çıplak ayakla yere basmayın. Başkasına ait terlik, ayakkabı, çorap veya havluyu asla kullanmayın. Her gün aynı ayakkabıyı giymeyin ve çoraplarınızı her gün değiştirin. Polyester (naylon) çoraplar yerine pamuklu çorap ve hava alan ayakkabıları tercih edin. Kuru cilde sahip biriyseniz nemlendirici kremleri kullanın. Duş sonrası veya ayaklarınızı yıkadıktan sonra ayaklarınızı iyice kurulayın. Ayak mantarı şikayeti için doğal yöntem arıyorsanız, ayaklarınızı sirkeli suda bekletmeyi deneyin. Ayaklarınızı temiz tutun. Ne Zaman Doktora Gitmeliyim? Ayaklardaki deri döküntüsüne neden olan faktörler çoğu zaman endişe kaynağı ciddi bir sorun değildir. Hatta bazı zamanlarda tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, ayaklarınızdaki deri soyulmasına aşağıdaki ek semptomlar eşlik ediyorsa kısa zamanda doktora gitmeniz gerekir. Ayaklarda şişme Şiddetli kızarıklık Açık yara şeklinde çatlaklar Herhangi bir neden olmadan şiddetli deri soyulması Ateş, ağız kuruluğu, baş dönmesi, zihin karışıklığı gibi dehidrasyon belirtileri Sonuç: Ayaklardaki deri soyulmasının en yaygın nedeni mantar enfeksiyonlarıdır. Bununla birlikte, sedef ve egzama gibi cilt rahatsızlıkları, ayaklarda aşırı terleme, cilt kuruluğu, güneş yanıkları ve uygunsuz ayakkabı, çorap seçimi gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Ek semptomların görülmediği basit ayak deri döküntülerini eczanelerde reçetesiz satılan birçok ilaç tedavi edebilir. Eğer bu çözümler işe yaramazsa bir doktora görünerek uygun ilaç tedavisini almak gerekir. El, ayak ve vücudun diğer bölgelerindeki tüm deri döküntüleri için cildiye bölümüne gidilmelidir.
 
Geri
Üst Alt