Aristoteles’in Varlık, Bilgi Ve Değer Anlayışları

Katılım
3 yıl 7 ay 7 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Aristoteles, önemli bir sistem filozofu ve Platon’un öğrencisidir. Düşüncelerini anlayabilmek adına Aristoteles’e iki ayrı açıdan bakılabilir. İlki kendinden önceki filozofların düşüncelerini irdelemiş ve farklı filozofların çözümler getirdiği problemlere Aristoteles’te kendi çözümlerini sunmuştur ayrıca bu düşüncelere eserlerinde de yer vermiştir.

Aristoteles, bu yaklaşımı nedeni ile ilk felsefe tarihçisi olarak kabul edilmektedir. Her zaman öğretici bir dil kullanan Aristo, problemlere sistematik bir şekilde yaklaşmıştır.

İkincisi ise Aristoteles’in felsefe dışında (bilim, sanat v.b) alanlara da çalışmaları ile katkı sağlamış ve düşüncelerinin günümüze dek ulaşıp hala etkili olmasıdır.

Aristoteles’in etkisi özellikle Hristiyan ve Müslüman coğrafyalarında bulunan felsefenin temelinde 2-15. yüzyıl arasında hissedilmiştir. Bu dönemlerin düşünce dünyasının şekillenmesinde Aristoteles’in fizik ve mantık alanında yaptığı çalışmalar etkili olmuştur.

Eserleri İslam dünyası tarafından Arapça’ya çevrilerek üzerinde yapılan çalışmalar bilim ve felsefe alanına büyük katkılar sağlamıştır. Bu nedenle İslam filozofları tarafından “ilk öğretmen” unvanına layık görülmüştür.

Konu Özeti
Konuyu kısaca gözden geçirelim. Aristoteles’in varlık, bilgi ve değer anlayışları aşağıda kısaca verilmiştir.

Varlık anlayışı: Aristo, varlıkların ayrı bir dünyada değil maddelerin özünde olduğunu savunur.
Bilgi Anlayışı: Aristoteles’e göre bilgi edinme yetisi akıldır. Akıl da edilgin (pasif) ve etkin (aktif) olmak üzere ikiye ayrılır. Bilginin malzemesini edilgin akıl yani duyular verir, onu biçimlendiren ise etkin akıldır. Kaynak
Değer anlayışı: Her eylemin özünde iyi olanı arzuladığını söyleyen Aristoteles, bu iyinin ne olduğunu sorgulamaktadır. Yapılan her türlü eylemin iyi ile ilgili bir amacı olduğunu söylemektedir. Aristo’ya göre insan iyi ile mutlu ve huzurlu olabilmektedir, en güzel ve hoşa giden kavram mutluluktur.
 
Geri
Üst Alt