- Katılım
- 2 yıl 9 ay 4 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Son yıllarda ev ev ofislerde tercih edilen areka palmiyesi, kelebek palmiyesi olarak da bilinir. İnce uzun yaprakları ile kolayca ayırt edilen bu bitki, nemli ve sıcak ortamları sevdiği için genellikle ev ortamında yetiştirilir. İç mekan bitkileri arasında popüler olan areka palmiyesi, aydınlık ortamları sever. Doğru bakımlar yapıldığı takdirde kolayca yetiştirilir.
Areka Palmiyesi Bakımı Nasıl Yapılır?
- Saksı seçimi: Areka palmiyesi için, çok büyük veya çok küçük saksı kullanılması önerilmez. Bu nedenle bitkiye uygun orta büyüklükte bir saksı seçilmelidir. Bitki büyüdükçe iki yılda bir saksı boyutu büyütülebilir. Saksının drenaj delikleri olmasına dikkat edin.
- Toprak seçimi: Areka palmiyesi, torf bakımından zengin toprakları sever. Minerallerce zengin olan topraklar, bitkinin daha iyi gelişmesine yardımcı olur. Bazı dönemlerde vitamin desteği de verilebilir. Bitkiyi saksısına yerleştirmek için; toprağı saksıya döktükten sonra üzerinde boşluk bırakın ve areka palmiyesini toprağa yerleştirin. Üzerine tekrar toprak ekleyerek köklerini sağlamlaştırın. Daha sonra ilk can suyunu verin.
- Sulama: Areka palmiyesini ektikten sonra, sulaması konusunda dikkatli olmanız gerekir. Eğer susuz bırakırsanız, kısa sürede solmaya başlar. Ancak fazla sulamalar köklerin çürümesine neden olabilir. Bu yüzden sulama yapmadan önce toprağı elinizle kontrol edin. Toprağı nemli kalacak şekilde sulayın. Yaz aylarında daha sık, kış aylarında ise haftada bir kez sulamanız yeterli. Sulama işlemi aynı gün ve saatlerde yapmaya da dikkat edin.
- Ortam: Areka palmiyesi sıcağı ve nemli havaları sever. Bu yüzden bolca güneş alabileceği pencere kenarı gibi alanlara yerleştirin. Bitkinin hep aynı yerinin güneş almasını önlemek için, saksıyı her gün hafifçe döndürün. Soğuk havaları sevmeyen bu bitki, -5 derecenin altında donabilir ve ölebilir. Bu yüzden kış aylarında kesinlikle açıkta bırakılmamalı, iç mekanlara taşınmalıdır.
Areka Palmiyesi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sulama esnasında köklerin çürümesini önlemek için, sprey şişesi kullanarak yapraklara su püskürtebilirsiniz.
- Bitkinin yaprakları sararırsa, toprağı vitamin ve minerallerle destekleyin.
- Toprağı yetersizse, torf bakımından zengin toprak ilavesi yapabilirsiniz.
- Yaprakları hassas olduğu için, aşırı rüzgar ve soğuklardan koruyun.
- Areka palmiyesinin yapraklarında kuruma ve sararma olduysa, bitkinin kalanına yayılmasını önlemek için yaprakları sararan yaprakları bitkiden ayırın.
- Sulama esnasında mutlaka dinlenmiş su kullanın.
- Doğru koşullar sağlandığında, 12 metreye kadar uzayabilen areka palmiyesini, gerekli hallerde budayabilirsiniz. Bu sayede daha verimli bir şekilde büyüyecektir.