Arama Motoru Nedir? Nasıl Kullanılır? Arama İpuçları, ders ve çalışma notu

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 8 gün
Mesajlar
25,232
Tepkime puanı
8,697
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Arama Motoru Nedir? Nasıl Kullanılır? Arama İpuçları

Arama-Motoru-Nedir-Nasil-Kullanilir-Arama-Ipuclari


Arama motoru (search engine), dünyadaki hemen hemen tüm web sitelerinin listelendiği, kategorilere ayrılmış, aradığımız bilgileri en kısa yoldan ve hızlı bir şekilde ulaşmamızı sağlayan web siteleridir.

İnternet üzerinde yüzlerce hatta binlerce arama motoru bulunmaktadır. Bunların bir kısmı kendi alanlarındaki web sitelerini listelemekte, bir kısmı yerel alanlarda hizmet vermektedir. Bir kısmı da dünya üzerindeki hertürlü web sitesini listelemektedir

Arama kriterlerini en aza indirmek arama motorlarındaki komut satırına herhangi bir kelimeyi yazdığımızda, bu arama motoru bu kelimenin geçtiği tüm dökümanları listeler.

Oysa bu dokümanların içinde işimize yaramayan öyle çok doküman listelenir ki, işimize yarayanı bulmakta zorlanmaya başlarız. Mesela bu arama motorlarından bir tanesine web yazıp aramasını istediğiniz zaman, karşımıza yüzbinlerce sayfa çıkar. Diğer taraftan " web sayfası" yazıp aramasını istediğimiz zaman ise hem içinde web geçen hem de sayfası geçen tüm dokümanları listeleyeceğinden bu sefer milyonlarca doküman çıkacaktır.

Oysa bunun için, internetin heryerinde olduğu gibi, büyük bir kolaylık sağlayan arama parametreleri vardır. Bu parametreleri kullanarak aradığımız dökümanlara doğrudan ulaşabiliriz.



Arama Motorunda Sıralama Nasıl Yapılır?
Arama motorları, sayfanızı inceleyip kelimelerin kullanılma oranlarını, yerlerini ve şekillerini ölçer. Bir kelime diğerlerine göre, çok sık olarak, hem başlıkta, hem yazılarda, hem resimlerin açıklamalarında kullanılmışsa, o sayfanın o kelimeye yönelik içeriğe sahip olduğu kanısına varılır. O kelimeyle arama yapıldığında, o sayfa, kelimeyi daha az kullanan yada başlığında o kelimeye yer vermeyen sitelere göre daha üst sırada yer alır.


Arama Parametreleri Nelerdir?
Arama parametreleri, arama motorlarına göre zaman zaman değişkenlik içerse de, tüm arama motorlarında geçerli olan bir kaç parametre vardır. İşte bunlardan birkaçı:



+ parametresi "ve" anlamına gelir. Sık kullanılan bir kelime istediğiniz sonucu almanızda önemliyse, kelimenin başına “+” koyarak aramaya dahil edebilirsiniz. (“+” işaretinden önce boşluk bıraktığınızdan emin olunuz.)
Arama satırına web sayfası yerine web+sayfası yazarsak, arama motoru artık bize içinde sadece web sayfası geçen dokümanları listeleyecektir. Bu dokümanların içinde web kelimesi ortada sayfası kelimesi başta veya sonda olabilir. Bu işimizi biraz daha kolaylaştırmış olacaktır. Ama hala tam aradığımız doküman bu olmayabilir. O zaman da;



"" parametresini kullanmalıyız. Yani "web sayfası" yazıp aranmasını istediğimiz zaman, içinde sadece web ve sayfası yan yana geçen dokümanlar listelenecektir. Yani sadece belirli bir ifadeyi içeren sonuçlara ulaşmak isteyebilirsiniz. Bu durumda arama terimlerinizin başına ve sonuna çift tırnak koyun. Şarkı sözleri, İsimler vb.



- parametresi Aradığınız terimin birden fazla anlamı varsa (örneğin çay, hem sıcak bir içecek hem de bir tür akarsu anlamına gelir) istemediğiniz anlamı ifade eden kelimelerin önüne eksi (“-”) işareti koyarak arama işleminizi daha da özelleştirebilirsiniz.
(Çay -akarsu) Arama motorunun arama satırına "web sayfası" - eğitim yazarak aramasını istediğimiz zaman, arama motoru, içinde web ve sayfası yan yana bulunan ama eğitim kelimesi içermeyen tüm dokümanları listeleyecektir.



Aramanın Püf Noktaları

  1. Anahtar kelime seçiminde dikkatli olun. En doğru sonuç için fazla sayıda anahtar kelime seçin.
  2. Aradığınız kelimeleri çoğul yazmak yerine tekil yazın.
  3. Google büyük harf küçük harf ayrımı yapmaz. Kelimeleri istediğiniz gibi yazabilirsiniz.
  4. İki ya da daha fazla anahtar kelimeyi bağlarken aralarına ’and’, ’&’ veya ’+’ işaretlerini yerleştirin.
  5. Kelimeleri parçalı olarak aramak için ’?’ ve ’*’ işaretleri kullanılabilir. Tek harfi değişken yaparken ’?’ (?özlük: gözlük ve sözlük);
  6. Kelime tamamlamak için ise ’*’ (tele*: telefon ve televizyon) işaretleri kullanılabilir.
  7. Anahtar kelimelerden hepsini ayrı ayrı listelemesi için kelimelerin arasına "|" işareti (Alt Gr+<) konmalıdır.
  8. Anahtar kelimeleri çoğul yazmak yerine tekil yazın.
  9. Anahtar kelimelerin yan yana bulunduğu sayfalara ulaşmak için kelimeleri çift tırnak ("Turgut Özal") içine alın.
  10. Anahtar kelimelerden, listelenmesini istemediklerinizi yazmak için başına ’-’ işareti koyun. Örneğin -Turgut Özal yazarsak, içinde Turgut kelimesi olmayan Özal sonuçlarını listeler.
  11. İçerisinde mutlaka geçmesini istediğiniz kelimeleri yazarken başına ’+’ işaretini koyun.
  12. Hem Turgut, hem de Özal kelimelerini barındıran sayfaları listelemek için "+turgut +özal" yazmanız gerekir.
 
Geri
Üst Alt