- Katılım
- 2 yıl 9 ay 4 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Bitkisel ve hayvansal proteinler vücutta kas gelişimini sağlıyor. Kemik sağlığına iyi geliyor. Peki et tüketmeyenler protein açığını diğer besinlerle kapatabilir mi? İşte yanıtı..
MUTFAKTA SAĞLIKLI PROTEİN KAYNAKLARI SEÇME KILAVUZU
Yumurta en yüksek sindirilebilirliğe sahip tek hayvansal protein kaynağıdır.
Kırmızı eti yağından arındırırsanız 1 porsiyonda daha çok protein karşılarsınız.
Tavuk, hindi ve balık eti proteinlerinin biyolojik yararı kırmızı ete yakındır.
Süt, yoğurt, peynir ve kefir iyi kalite hayvansal protein alımı için çok değerlidir.
Baklagiller, tahıllar, sebzeler, meyveler ve kuru yemişler belirli dengede yenirse hayvansal proteine eş değer amino asit alımına yaklaşabilirler.
ENERJİ İÇECEKLERİ SAĞLIKLI YAŞAMDA ÖNERİLMİYOR
Daha dinç ve daha aktif olmak adına özellikle gençler tarafından sıkça tercih edilen enerji içecekleriyle ilgili bilimsel yayınlar sağlık açısından riskleri bildirmektedir. Kafein, şeker, tatlandırıcı, bitkisel özütler, taurin ve B vitaminleri içerebilen enerji içecekleri bu maddelerin etkileşimiyle toksik etkiler gösterebilmektedir. Fazla kullanım kardiyovasküler ve nörolojik sistemi etkileyebildiği belirtilmektedir.