Anlayarak hızlı okuma nasıl yapılır?

Katılım
3 yıl 6 ay 12 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Hızlı okuma teknikleri içerisinde yer alan ufak püf noktalarını değerlendirerek anlayarak hızlı okuma nasıl yapılır sorusuna cevap bulabilirsiniz. Okuma konusunda meraklı olan insanlar genelde ellerinde olan kitaplarla yetinmezler. Daima yeni şeyler okumak bir öncelik, bir istek veya bir arzu gibidir. Eline kitap alan kişinin hedefi kitabı en kısa sürede bitirmektir. Bir bakıma haftada 1 kitap okumayı başarmak isterler. Çoğu zaman başarılı olamazlar ve hatta hedeflerinin yanına bile yaklaşamazlar.


Hayat yoğundur, yorucudur ve size ekstra zaman tanıma konusunda bencil davranır. Bu nedenle hızlı okuma tekniği ortaya çıkmıştır. İnsanlar okumaları gereken kitapları hızlı okuma teknikleriyle okumaya çalışırlar. Bu tip durumlarda teknikleri iyi kullanamadıkları için başarılı olamazlar. Aslında kitabı bitirme konusunda belirlenen zamana ayak uydururlar ancak kitapta anlatılanları tam olarak anlayamadıkları için başarısız sayılırlar.



Anlayarak hızlı okuma nasıl yapılır?
Benzer sıkıntıya sahip olabilirsiniz. Kitabı anlayarak ancak hızlı bir biçimde okuyabilen insanlardan olmak isteyebilirsiniz. Eğer hedefiniz buysa şanslısınız, bu yazıda size destek olacak ufak ama kullanışlı taktikler yer almaktadır. Bu taktiklerden yararlandığınız sürece anlayarak hızlı okuma nasıl yapılır sorusuna cevap verebilecek okuyuculardan olursunuz.

1. Önce Sonuç Kısmını Okuyun

Yazarların birçoğu okuyucuya pek aldanmadan kitaplarını yazarlar. Bu kaçınılmaz sonucu okuyucunun önüne çıkarır. Uzun cümleler, garip benzetmeler, farklı örnekler ve bunun gibi daha birçok unsuru kullanan yazarlar okuyucunun anlayabildiği dilde bir yazı veya kitap oluşturamamış demektir. Bu onlar için başarısızlık anlamına gelir ancak bunu fark etmeleri zaman alabilir.

Kitabın ilk sayfasından itibaren bu tür anlaşılmayan cümlelerle karşılaşırsanız o kitabı hızlı bir biçimde bitirme şansınız diğerlerine göre çok daha düşük olur. Bu nedenle doğrudan sonuç kısmına geçmelisiniz. Yazarlar mutlaka kitaplarında düşüncelerini ve anlatılanları özetledikleri kısımlara yer verirler. Bunlar genellikle kitabın veya kitap içerisindeki bölümün son sayfaları olur. Doğrudan bu kısımlara göz atarak kitabın tamamını okumadan içerisinde anlatılanlara hakim olabilirsiniz.

2. Hatırlatıcılar Kullanın

Kitap okuyucularının sıklıkla yaptıkları en basit hatalardan birisi hatırlatıcılar kullanmamaları veya aşırı kullanmalarıdır. Hatırlatıcılar bir takım işaretleyici araçlardan oluşmaktadır. Sayfalar arasına yerleştirilen bloknotlar, yapıştırılan postişler veya bunun gibi araçlar bu konuda verilebilecek ideal örneklerdir. Bunları her şey de kullanmamalısınız ve her 10, 20 veya 30 sayfada bir hatırlatıcı kullanmak size bir şey kazandırmaz. Bunun yerine yazarın özetleyici cümlelerini bulmaya odaklanmalısınız.

Özetleyici cümleleri bulduktan sonra onları dilerseniz bloknotlar kullanarak bunları yazabilir, dilerseniz keçeli kalemler kullanarak altlarını çizebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra sadece altı çizili veya not alınan kısımları okumanız kitap hakkında genel bir bilgiye sahip olmanızı sağlayacaktır.

3. İçindekiler Kısmını ve Alt Başlıkları Kullanın

Bazıları kitaplarda yer alan içindekiler kısmını küçümser ancak hızlı okuma konusunda burası bir nimettir. Bu kısımdan genel olarak kitabın belirli bölümlerinde neler anlatıldığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Bununla birlikte bazı kitaplarda içindekiler kısmına dahil edilmemiş alt başlıklar olmaktadır. Bu kısımları tespit ettiğiniz zaman sadece okumak istediğiniz kısımları okuma şansına sahip olursunuz. Bunun anlamı ise kitabın tamamını okumadan anlatılanları anlama şansına sahip olmanızdır.

4. Dizinler Kısmını Küçümsemeyin

Dizinler kısmı genelde gözden kaçan bir alandır. Okuyucu kitaptaki son cümleyi okuduktan sonra daha fazla kurcalamak istemediğinden ve bu sayfalar genellikle kitapların sonunda yer aldığından pek kullanılmazlar. Ne zamana kadar? Elbette dizinlerin ne işe yaradığını bilen birisi gelene kadar!

Dizinler size belirli terimlerin hangi sayfalarda yer aldığını gösteren kısımlardır. Eğer neyi aradığınızı biliyorsanız ve sadece o kısmı okumak istiyorsanız kocaman bir bölümü okumak yerine o terimin hangi sayfalarda geçtiğini dizinler kısmından kontrol ederek anında o sayfaya ulaşabilirsiniz. Böylece çok fazla vakit kaybetmeden aradığınız bilgiye ulaşabilirsiniz ve kafanızı karıştıracak bilgileri okumak zorunda kalmazsınız.

5. Her Kelimeyi Okumaya Çalışmayın

Bu konudan eminim. Birçoğumuz okuduğumuz metinlerin çoğunda her kelimeyi okumak için direniriz. Bu zihin yorucudur, bir kelimeyi atladığınızı düşünüp anında geri dönebilirsiniz ve tekrar tekrar okumalar gerçekleştirip zamanınızı tüketirsiniz.

Bu alışkanlık insanın okuma arzusunu köreltmektedir. Bunun yerine metni akıcı bir biçimde okumaya çalışmalısınız. Zaman zaman kendinizi içinden çıkılmaz durumlarda bulabilirsiniz. Bu alışkanlıktan mutlaka kurtulmalısınız.

Hemen bunu bir örnekle açıklamaya çalışayım. Süslü anlatım tabirini birçoğunuz duymuştur. Bu anlatım şeklinde yazar bir şeyi betimlerken varını yoğunu ortaya koymaktadır. Cama konmuş bir kuş düşünün. Yazar bu kuşu betimlerken oldukça uç noktalara gider. Kuşun gözünden tutun kanadındaki farklı renkli çizgiye kadar her şeyi en ince ayrıntısına kadar yazarak betimleme yapar. Siz satırları okurken betimlemelerin parçalarıyla boğuşursunuz ancak anlatılmak istenen sadece cama konan kuştur. Edebiyatta bunun örneklerini fazlasıyla görebilirsiniz.

Yukarıdaki örnekte yer alan süslü anlatıma fazla takılmadan okuma yapmanız durumunda, yani o kısmı atlamanız durumunda, elbette bir şeyleri es geçmiş olursunuz ancak kitabın genelinde anlatılandan uzaklaşmış olmazsınız.

Yazı genelinde paylaştıklarımın çoğu hızlı okuma tekniklerinin bir parçasıdır. Dilerseniz hepsini bir arada kullanabilirsiniz, dilerseniz sadece birini kullanarak diğerlerini es geçebilirsiniz. Önemli olan hızlı okuma gerçekleştirerek istenilen bilgiye ulaşmaktır. Anlayarak hızlı okuma nasıl yapılır sorusunun cevap arıyorsanız hedefiniz zaten tam olarak budur.
 
  • Beğen
Tepkiler: LsR

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 8 gün
Mesajlar
25,232
Tepkime puanı
8,697
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Mesela bu konudaki yazılarda kötü dolandıra dolandıra anlatmış hızlı okumayı... bu konu kitap'dan şikayet ederken kendi içinde hızlı okunmasını düşürmüş' ki ben yavaş okurum hızlı konuşurum heycanlı gibi. Ama hızlı okumak istersemde göz gezdirmeyle sayfa taslağını kafamda çıkarırım... bu konu mesela ortalarda beni engelledi ?
 
Geri
Üst Alt