Amerika'nın Keşfi ve Soylu Vahsi Kavramı

Katılım
3 yıl 6 ay 12 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Amerika'nın Keşfi ve Soylu Vahsi Kavramı

Eski Yunan'da Pausanias (M.Ö 2. yüzyıl) kendi memleketinin alt tabakalarının hayatlarından, inanclarından bahsetmek suretiyle bize ilk folklor incelemesini yapmıs yazar olarak görünür (Boratav)
Arap seyyah Ibni Fazlan’ın 10. yüzyılda Türkistan'a yaptigi seyahatle ilgili seyahatnámesinde, Arap seyyah ve şairi Ebû Dülef’in 10. yüzyılda Türk, Çin, Hint Ülkelerine yaptığı seyahatle ilgili risalesinde, Venedikli Marco Polo Nun 13. yüzyılda Uzakdogu seyahati ile ilgili olarak yazdığı seyahatnamesinde ve Arap seyyáhı ibni Batuta 'nin 14. yüzyıla ait seyahatnamesinde birçok folklorik bilgi yer almaktadır.
Avrupa'da halk kültürüne, Amerika'nın bulunuşuyla başlayan bu ilginin altında çeşitli nedenlerle Amerika'ya giden din adamları, gezginler,sanatçılar ve maceraperestlerin Yeni Dünya'da gördüklerini yazdıkları kitaplar vardır. Bir anlamda, Avrupa kendi halkınin kültürüne ilgi duymadan önce bu yayınlardan Amerika yerlilerinin törenlerini inançlarını ve geleneklerini öğrenmiş, onlarla ilgilenmeye başlamıştır denilebilir
Avrupa'nın soylu vahşi ruhu, Avrupaliların ilkellere en fazla benzeyen köylülerinin ve halk olarak nitelenen alt gelir ve kültür gruplarının arasında aranmalıdır. Iste bu yaklaşım, Avrupa aydininn başlangişta ilkellere yönelen merakının kendi içine dönmesini saglar.
Halk kültürü ürünlerine değer verilerek bunların derlenmesi konusundaki ilk çalışmalar, bilinçsiz olarak 17. yüzyılda başlamıştır. Ingiliz Thomas Browne Nun 1846'da yazdığı "Halk Arasındaki Bos Inançlar Üzerine Araştırmalar" kitabi. Fransız Jean Baptiste Thiers İn 1677 yılında yazdigi "Bos Inançlar El Kitabı" adlı kitap, Fransız Charles Perrault Un halk masal kitapları öncü derleme kitaplarıdır.(Thomas İngiltere’de ilk folklore kelimesini kullandı 1846)
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt