Amarant (Amaranth) Nedir? Amarant’ın Faydaları Nelerdir?

Katılım
2 yıl 2 ay 10 gün
Mesajlar
17,908
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
amaranth-on-spoon-1296x728_w400_q90_op.webp

Amarant olarak bilinse de bazı kaynaklarda “amaranth” olarak da geçiyor. Amarant aslında bir süs bitkisi. Uzun yıllardır varlığını sürdüren pembe, sarı, beyaz ya da kırmızı gibi renklerde olan bir bitki. Süs bitkisi ancak yaprakları yenebiliyor. Bitkinin tohumları altın değerinde; tohumları tahıl grubundan sayılır ve ciddi bir protein kaynağı olarak soframızda yerini alıyor. Amarant için protein zengini bir tahıl demek mümkündür. Kökeni milattan önce 6000’li yıllara dayanıyor. Özellikle Aztekler, Mayalar, Amerika yerlilerinin en güçlü protein kaynaklarından biriydi zamanında. Kinoa kadar güçlü bir protein kaynağıdır. Amarantın içerisinde magnezyum, çinko, kalsiyıum, potasyum, fosfor, bakır gibi önemli maddeler vardır. Aztekler’in şifa kaynağı olarak kullandığı bu bitki aynı zamanda bazı kaynaklarda “ot” olarak da geçer. Eskilerden biri kullanılan amarant farklı şekillerde tüketilebilir. Amarant’ın kendisi bitkidir, yaprakları sebzedir.

Amarant nasıl tüketilir?

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi amarantın farklı tüketim şekilleri vardır; kendisi bir bitkidir, yaprakları sebze, tohumu ise tahıldır. Bu nedenle bitkinin tamamı, farklı şekillerde tüketilebilir. Amarant bitkisinin tohumları kinoaya benzer. Kinoalı tarifler yaparken amarant tohumundan da yararlanılabilir. Amarant tohumlarından salata ya da pilav gibi lezzetler yapılabilir. Yanı sıra haşlama olarak da yapabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz. Amarant unu da piyasada var olan bir un çeşididir. Amarant tohumlarının öğütülmesiyle amarant unu elde edilir. Amarant unu ile ekmek yapabilirsiniz ya da farklı hamur işleri yapabilirsiniz. Lezzet olarak büyük bir fark yoktur ancak sağlıklı unlardandır. Amarant tarifleri arama motorlarında bulunabilir. Amarant tohumunu öğütüp un olarak kullanabilir ve hamur işlerine ekleyebilirsiniz. Yanı sıra haşlama şeklinde kullanabilirsiniz. Özellikle kinoaya benzer bir tadı olması ve tok tutucu özelliğinin bulunmasından dolayı diyet yapanların tercih ettiği lezzetlerden biri olabilir. Diyet sırasında hep aynı salatalı yemek zaman zaman can sıkıcı olabilir ve diyet motivasyonunun kaybolmasına yol açabilir. Diyet yaparken önemli olan belirli bir beslenme rutinini oturtmaktır. Her gün farklı şeyler yiyerek diyetten sıkılmamak mümkündür. Örneğin amarant tohumu. Salatanıza amarant tohumu ekleyebilir ve dilerseniz zeytinyağı, limon ile karıştırıp şahane bir öğün hazırlayabilirsiniz. Amarant’ın nerede satıldığını ve bu bitkiye nasıl ulaşım sağlayabileceğinizi ileriki satırlarımızda paylaşıyor olacağız.

Amarant’ın faydaları nelerdir?

Amarant nedir kısaca bahsettikten sonra şimdi gelin bu bitkiyi bu kadar özel kılan nedenler neymiş birlikte göz atalım. Amarant bitkisinin birçok faydası bulunur ancak onu diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri yüksek protein oranıdır. Proteini sebzeden ya da tahıldan almak isteyenler için ideal bir seçimdir. Özellikle hayvansal protein almak istemeyenler için idealdir. 100 gramında ortalama 3,7 gram protein bulunur. Amarant tohumu, en önemli bitkisel proteinlerden biridir. Yanı sıra kalsiyum, potasyum bakımından da zengindir. Yüksek miktarda lif içerdiği için tok tutucu bir etkiye sahip olduğu söylenebilir. Yine bu lif sayesinde bağırsak sistemi sağlıkla çalışır. Amarant bitkisinin glütensiz olduğunu biliyor muydunuz? Glüten alerjisi olanlar, glütenli gıdaların yol açtığı sıkıntıları çok iyi deneyimlerler ki bu noktada amarantın glütensiz olması çok büyük önem arz eder. Çölyak hastaları ve glüteniz beslenme düzenine giren kişilerin de rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Amarant bitkisinin kötü kolesterolü düşürücü etkisi olduğu düşünülür. Özellikle kanserle savaşta etkili bir savaşçı demek mümkündür. Amarant yağında bulunan maddelerin kanserle savaşta önemli rol oynadığı söylenir. Diyabet hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. İçerisinde bulunan kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirir, kemik erimesi gibi sorunlara iyi gelir. Amarant bitkisinin en büyük özelliklerinden biri de tok tutucu etkisinin olmasıdır. Özellikle diyet yapanlar için tok tutan tarifler her zaman önemlidir. Amarant tohumu ile yapılan bir salata, uzun süre tokluk sağladığı gibi bağırsak sisteminin de doğru çalışmasına yardımcı olacaktır. Kısaca amarant, diyet dostu gıdalardan biridir.

Amarant nerede satılır?

Amarant satın almak için organik ürünler satan dükkânlara gidilebilir. Yanı sıra gurme marketlerde ve internet üzerinden satış yapan organik ürünlerin yer aldığı sitelerde amarant tohumuna ulaşılabilir. Burada önemli olan satın aldığınız yerin güvenli olmasıdır. Korona virüs pandemisi sebebiyle online alışveriş artık daha çok revaçta anca bu durum beraberinde pek çok riski de getiriyor. Bu nedenle güvenilir olmayan, iyi araştırmadığınız sitelerden ürün almamanızı öneririz. Bir diğer önemli notumuz da amarant bitkisinin kullanımı üzerine olacak. Her ne kadar doğal ve şifa kaynağı olarak lanse edilse de günün sonunda “herkese iyi gelen mucize yiyecek” diye bir şey yoktur. Bu nedenle eğer kronik bir rahatsızlığını ya da bir sağlık sorununuz varsa amarant bitkisini günlük rutininize katmadan önce mutlaka doktorunuzdan onay almanız gerekir. Özellikle alternatif tıp konusuyla ilgileniyorsanız tüketeceğiniz ürün ne olursa olsun öncelikle bilime danışın, doktorunuzdan onay alın ve ona göre programınızı oluşturun. Aksi halde yarar sağlamak isterken zarar görebilirsiniz. Alternatif tıp anlamında kullanılan her ürün için mutlaka işin uzmanına danışmayı ihmal etmeyin.
 
Geri
Üst Alt