Alocasia Macrorrhizos Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalı?

Katılım
2 yıl 3 ay 17 gün
Mesajlar
18,040
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,206
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 5577

Alocasia Macrorrhizos Bitkisinin Özellikleri​

Alocasia macrorrhizos, Asya’nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişir ve Araceae bitki ailesine aittir. İç mekan kültüründe iki metreden fazla büyümez fakat doğal ortamlarında sekiz metre gibi bir yüksekliğe ulaşabilir. Büyük yeşil yaprakları ile gerçek bir orman hissi yarattığı için iç mekan bitkisi olarak dünyanın birçok ülkesinde popülerdir. Bazı türlerin tüm kısımları hidrosiyanik asit içerdiğinden, çocuklar ve evcil hayvanlar için tehlikeli olabilir.

1,5 metre uzunluğa kadar uzun saplar, bitkinin güçlü rizomlarından bir yelpaze şeklinde çıkıntı yapar. Çok yıllık bir tür olan Alocasia macrorrhizos, tüm yıl boyunca taze ve yeşil görünür. Yayılan ve büyük yapraklar nedeniyle, nispeten büyük miktarda yer kaplar. Çoğunlukla tek renk olan yeşil yaprakları bir metre kadar çapa ulaşabilir. Yapraklar oval, ok veya kalp şeklinde ve bazen dalgalıdır.

Alocasia Macrorrhizos Bakımı​

Sıcak bir evde veya kış bahçesinde yetiştirilebilir. Alocasia macrorrhizos kalıcı olarak yüksek toprak nemi gerektirir. Bu nedenle, toprak tüm yıl boyunca daima nemli tutulmalıdır. Mart sonu/Nisan başı ile Eylül arasındaki dönemde, her hafta sulama suyuna bir miktar sıvı gübre eklenmelidir. Çok hızlı büyüdüğü için genellikle her yıl yeni, daha büyük bir saksıya ihtiyaç duyar. Çoğaltmak işlemi, güçlü bir şekilde gelişmiş rizomların (köksapların) bölünmesiyle kolayca gerçekleştirilebilir.

Konum​

Alocasia macrorrhizos, iç mekanlarda doğuya veya batıya bakan sıcak bir yeri tercih eder. Yeterli neme sahip ısıtılmış bir kış bahçesindeki koşullar bu tür için idealdir. Doğrudan güneş ışığından kaçınılmalıdır. Sıcaklık söz konusu olduğunda tutumludur. Asya’nın tropik bölgelerinden gelmesine rağmen, her zamanki oda sıcaklığı ile harika bir uyum içindedir. Sıcaklıklar kışın ve geceleri bile her zaman 15 santigrat derecenin üzerinde olmalıdır. Yavaş yavaş alıştıktan sonra, Haziran’dan Ağustos’a kadar açık havada da olabilir.

Toprak​

Besinler ve humus açısından zengin bir alt tabaka, Alocasia macrorrhizos bitkisinin saksıda gelişmesi için gereklidir. Aynı zamanda, toprak gevşek ve iyi drene edilmiş olmalıdır. Bu faktörler bitkinin hayatta kalması için hayati öneme sahiptir. pH değeri yaklaşık 5.5 olan, yüksek kaliteli saksı toprağı önerilir. Toprak kum veya biraz çakıl ile karıştırılarak geliştirilebilir. Alternatif olarak, hindistancevizi humusu ve kil granülleri ile karıştırılmış geleneksel saksı toprağı kullanılabilir.

Sulama​

Alocasia macrorrhizos çok suya ihtiyaç duyar. Bunun nedeni, havaya çok fazla nemin salındığı büyük yapraklarıdır. Bitki ayrıca kuru odalarda iç mekan iklimini iyileştirmek için mükemmeldir. Kesin su miktarı elbette bitkinin büyüklüğüne ve konumuna bağlıdır. Ancak genel bir kural olarak, özellikle yaz aylarında toprağın her zaman çok nemli olması gerektiği söylenebilir. Bununla birlikte, köklere zarar vereceğinden su basmasını önlemek de önemlidir.

Gübreleme​

Büyüklüğü, bu bitkinin gelişebilmesi için çok fazla besine ihtiyaç duyduğunu tek başına açıkça ortaya koyuyor. Nisan ayından Eylül ayına kadar haftalık gübre uygulaması önerilir. Gübre, sulama suyuna basitçe dökülen sıvı gübre ile haftalık olarak uygulanır. Bunun için yeşil bitkiler için uygun sıvı gübre kullanılmalıdır. Ancak, uzun vadeli çubuk gübrelerden uzak durulmalıdır. Alocasia besinleri köklerde depolar ve eşit olarak dağıtamaz.

Budama​

Alocasia macrorrhizos için budama gerekli değildir. Solmuş yaprakların elle koparılması yeterlidir. Ancak yapraklar gerçekten solmuş olmalıdır. Yapraklarda sadece yeşil veya sarımsı lekeler varsa, bunlar koparılmamalı, bitki üzerinde kalmalıdır. Sebebi, yaprakların hala yeşil veya sarı oldukları sürece bitkiye fayda sağlayan değerli besinler içermeleridir.

Saksı Değiştirme​

Tropik iklim haricinde bile, Alocasia macrorrhizos çok hızlı büyüme eğilimindedir. Bitkiyi satın almayı ve yetiştirmeyi düşünüyorsanız, neredeyse her yıl saksı değiştirmeye hazır olmalısınız. Bahar mevsiminde ilk sürgünler filizlenmeye başladığında, saksı değişikliği yapmak için en iyi zamandır. Yeni saksı, tüm kök topunu derinlik ve genişlikte kolayca barındırabilmelidir. Bu işlemden sonra yoğun sulama da önemlidir.

Çoğaltma​

Alocasia macrorrhizos bitkisinin çoğaltılması çok basittir. Bitki, keskin, temiz bir bıçakla bölünmesi ve toprağa dikilmesi gereken çok güçlü rizomlara sahiptir. Bölünmüş köksapın büyüyebilmesi için, sürekli olarak yüksek bir sıcaklık ve çok yüksek nem kesinlikle gereklidir. Özellikle ikincisini bir apartman dairesinde garanti etmek genellikle zordur. Bununla birlikte, yetiştirme kaplarını plastik bir torbayla kaplamak nemi artıracak ve kök büyümesini teşvik edecektir.

Kış Mevsiminde Bakım​

Bir hatırlatma olarak, Alocasia macrorrhizos tropikal bir bitkidir ve bu nedenle soğuğa dayanıklı değildir. Yaz aylarında dışarıda olabilir ancak en geç sonbaharda, korumalı bir odaya geri dönmesi gerekir. Sıcaklık hiçbir koşulda 15 santigrat derece altına düşmemelidir. Aydınlık bir yer ve düzenli sulama da önemlidir. Bitki, Eylül’den Mart’a kadar olan dinlenme evresinde daha az su kullanır fakat toprak daima nemli tutulmalıdır. Bu süre zarfında gübreleme gerekli değildir.
 
  • Beğen
Tepkiler: LsR
Geri
Üst Alt