Alabaş Nedir? Alabaşın Faydaları ve Zararları

Katılım
2 yıl 2 ay 10 gün
Mesajlar
17,908
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 7650

Alabaş, turpgiller ailesinden olan lahana, brokoli, karnabahar, kale, Brüksel lahanası ile aynı türde bir sebzedir. Pembe ve yeşil olmak üzere iki farklı türü bulunur. Hem yaprakları hem de yumru bölgesi de tüketime uygundur. Alabaş, isteğe göre farklı şekillerde kullanılabilir. Haşlanarak, kızartılarak ya da kavrularak tüketilmektedir. Hatta bazı yemeklerin içine de eklenebilir.

Alabaşın Faydaları ve Zararları​

Alabaşın Faydaları ve Zararları


Alabaş, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir sebzedir. İçerisinde bulunan potasyum, tansiyonu dengeleyerek yüksek tansiyon oluşumunu engeller. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini belirli bir oranda düşürür. Kan basıncını düşürerek sinir, stres ve yorgunluk gibi semptomları azaltır. Özellikle kansızlık problemi yaşayanların sık tükettiği bir sebzedir. Yüksek oranda demir içerdiğinden dolayı kansızlık ile mücadele etme de yardımcı olur.

Antioksidan bakımından zengin bir besin olduğu için kanserli hücrelerin oluşmasını engeller. Aynı zamanda vücutta var olan kanser hücrelerinin yayılma hızını da yavaşlattığı bilinmektedir. Böbrek gibi çeşitli organların düzenli çalışmasını da sağlar. Grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde etkilidir. Alabaş sebzesinin yumru kısmında bulunan suyu, öksürük gibi birçok problemin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Kalori bakımından da oldukça düşüktür. Bu nedenle diyetlerde öğün olarak tüketilir.

Alabaş sebzenin bilinen ciddi zararı yoktur. Ancak turp kökenli bir bitki olduğundan dolayı tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekilir. Haftada ikiden fazla tüketildiği zaman, vücutta fazla iyot emilimine sebep olur. Bu nedenle tiroid hastaları alabaş turpunu doktor kontrolünde tüketmesi gerekir. İdrar söktürücü etkisinden dolayı da böbrekleri fazla çalıştırıp, uzun dönemde çeşitli hasarlara yol açabilir.
 
Geri
Üst Alt