Ağzınızı Açın ve Kanseri Kontrol Edin

Katılım
3 yıl 5 ay 10 gün
Mesajlar
602
Tepkime puanı
275
Konum
Antalya
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 3645
Ağzınızı Açın ve Kanseri Kontrol Edin

Yakınınızda bir aynanız varsa ona uzanın ve “aaah!” Deyin. Ağzınızı açın ve yaralar olup olmadığını kontrol edin. Eğer yaralar görürseniz, doktorunuza gidin ve kontrol ettirin. Ağız kanseri, bir kişinin ağzındaki kanserli bir dokudur. Bu, burun boşluğundan metastaz, bademciklerden lenfoma veya ağızdaki mukus hücrelerini etkileyen melanomdan kaynaklanır.

En sık görülen ağız kanseri, ağız ve dudak çizgisinde yer alan dokuda başlayan kare hücreli karsinomdur. Bunun nedeni, ağız kanserinin sıklıkla dil dokusu veya dudak çevresinde dönmesidir.

Ağız kanseri ayrıca ağız tabanında, diş etlerinde ve yanak astarında da meydana gelebilir. Bazen damakta veya kişinin ağzının çatısında da olabilir. Skuamöz hücreli karsinom kötü huyludur ve hızla yayılma eğilimindedir.

Ağız kanserinin nedeni hala araştırılmaktadır. Hastalığa nasıl maruz kalınabileceği konusunda birçok olasılık vardır. Bunlardan biri geçmişi varsa. Akciğer kanseri gibi, onkogenler DNA mutasyona uğradığında aktive olur.

Akciğer kanseri gibi, tütün içmek ağız kanserine yol açabilir. Daha fazla ayrıntı vermek gerekirse, puro, sigara ve pipolardan gelen ısı ağızdaki mukoza zarını tahriş edebilir. Tütün çiğnemek ayrıca ağız zarında tahrişe neden olabilir ve son çalışmalar, tütün çiğnemeye ve enfiye uzun süreli kullanıcılarda ağız kanserine neden olmak için daha fazla kredi vermiştir.

Sigara içmek yeterli değilse, alkol de ağız kanseriyle ilişkili bir aktivitedir. Bir kişi yoğun şekilde içip sigara içerse ağız kanserine yakalanma riski yüksektir. Riskleri, çok sigara içenlerden veya aşırı içenlerden iki kat daha fazladır.

Takma diş veya dolgu takılıyorsa, her zaman diş hekimine danışılmalıdır, çünkü bunlara dikkat edilmezse, luekoplaki oluşabilir. Luukoplakia, dolgu veya protezlerden diş etlerine sızan kir nedeniyle ağızda oluşan bir enfeksiyondur.

Araştırmalar, erkeklerin kadınlara göre ağız kanserine daha yatkın olduğunu gösteriyor. Bu adamlar 40 yaşın üzerindedir.

Ağız kanserinin belirtileri:

– Dilde, dudakta veya ağzın herhangi bir bölgesinde yumru veya deri lezyonu

– Bu topaklar genellikle küçüktür ve genellikle soluk renklidir. Bazen rengi solabilir veya sadece karanlık olabilir.

– Ağız dokusunda sert kenarlı bir çatlak şeklinde de gelebilir

– Çoğu zaman ağrısız olduğu için fark edilmez, ancak zaman ilerledikçe tümör aşırı evrede iken ağızda yanma hissi oluşabilir.

Bir kişi ayrıca aşağıdakilere sahip olup olmadığını kontrol etmelidir:

– Ağız yaraları

– Yutma zorluğu

Hastanın durumu kötüleşirse, tedavi tümörün cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Ama bu tümör yeterince küçükse olabilir. Değilse, radyasyon tedavisi alternatif yoldur. İleri bir tümör ise tedavi kemoterapidir. Ancak ağız kanseri için kemoterapi, hem cerrahi hem de radyasyon tedavisinin bir kombinasyonudur.

Daha büyük kanserler için ameliyat sırasında oluşabilecek yan etkiler nedeniyle boyun ve başın yapısına özen gösterilmelidir.

Ağız kanserinden sağ çıkabilenlerin oranı, ileri düzeyde olanlarda % 50’dir. 1. aşamada olanlar için ise % 90’dır. Bu yüzden erken teşhis, etkilenenlerin hayatta kalmasına yardımcı olur.

Rehabilitasyon, kanser tedavisinden sonra gerçekleşir. Bunlar hareket, yutma, çiğneme ve konuşma egzersizleridir. Bunlar, hastanın ağzını tekrar normal bir şekilde kullanmasına yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst Alt