Adet Döneminde Metabolizma Hızlanır mı? Regl Döneminde Kilo Farkı

Katılım
3 yıl 7 ay 28 gün
Mesajlar
23
Tepkime puanı
113
Adet Döneminde Metabolizma Hızlanır mı? Regl Döneminde Kilo Farkı



Adet dönemi, kanamanın dışında farklı yan etkiler olan, hormonların, duygu değişimlerinin ve bir dizi semptomun sürekli dalgalandığı bir döngüdür. Regl döneminde her kadın farklı semptomlar yaşasa da şekerli yiyecekleri yeme isteği, sinirlilik, şişlik ve kramplar bu dönemde yaygındır. Bunlara ek olarak, adet döneminde metabolizmanın hızlandığı söyleniyor. Peki ama bu iddialar gerçeği yansıtıyor mu? Menstrüasyon döneminde, hiçbir şey yapmadan kilo almak veya vermek mümkün mü?

Adet döneminde ortaya çıkan semptomlar çoğu kadında ortak olsa da bu, her kadının aynı şeyleri yaşayacağı anlamına gelmez. Örneğin, bazıları şiddetli karın krampları yaşarken, bazıları bu süreci oldukça rahat geçirebilir. Nitekim, her kadının menstrual döngüsü ”farklı bir dünyadır” Adetliyken kimi kadınların kilo verdiğini, kimilerinin ise kilo aldığını söylemelerinin asıl nedeni kişiler arasındaki biyolojik farklılıklardır.

Diğer yandan, adet döneminde metabolizmanın hızlandığını ve istirahat esnasında bile kalori yakarak kilo vermenin mümkün olduğunu iddia edenlerin sayısı oldukça fazla. Elbette bu çoğumuz için harika bir haber ancak gerçekten doğru olabilir mi? Bu soruya cevap arayan bilim insanları birkaç farklı çalışma yürüttü. Ancak sonuçları ne yazık ki tatmin edici değil! Şimdi, bu araştırmanın detaylarına göz atalım…

Adet Döneminde Metabolizma Hızı Artar mı?

2003 Haziran ayında yapılan bilimsel bir çalışmada, kadınların adet dönemleri boyunca metabolik hızlarının artıp artmadığı konusu araştırıldı. Çalışmaya, 19 sağlıklı kadın denek olarak katıldı. Regl döneminde olan deneklerin dinlenme zamanlarında yaktığı kalori (RMR) miktarı, standartlaştırılmış ortamda düzenli olarak ölçüldü. Ancak ne yazık ki, her kadının metabolik hız durumu birbirinden hayli farklıydı ve araştırma sonucunda net bir bilgi elde edilemedi.

Söz konusu araştırmanın sonuç raporunda, ”Çalışmamızın bulguları, RMR’nin tüm kadınlarda ‘stabil’ olarak varsayılamayacağını göstermektedir. RMR’deki birey içi varyasyonun etkileri ve enerji dengesi üzerindeki etkisini görebilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır” İfadeleri kullanıldı.

Tüm bunlar, adetliyken kilo vermenin veya almanın kişiden kişiye değişebileceği anlamına geliyor. Bazı kadınlar regl döneminde az da olsa kilo kaybı yaşarken, bazı kadınlarda bu herhangi bir fark oluşturmaz. Diğer yandan, bazı kadınlar tartıya çıktığında biraz daha fazla kilo almış olduğunu görebilirler. Peki ama regl dönemindeki kilo farkı neden oluyor?

adetliyken-kilomuz-fazla-cikar-mi.jpg


Regl Döneminde Kilo Farklılığı Neden Olur?

Adet dönemimin iki ana aşaması vardır. Bunlar; foliküler baz ve luteal faz olarak adlandırılır. Östrojen ve progesteron hormonlarının seviyeleri, adetinizin farklı dönemlerinde yükselir ve düşer. Bu da açlık seviyenizi etkiler.

Foliküler aşama boyunca östrojendeki artış, huysuz, gergin veya üzgün hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle, vücudunuz size hızlı bir enerji artışı sağlayacak yiyecekleri arzular. Örneğin, bir çikolatayı ısırdığınızda, bir anda rahatlamış ve daha mutlu hissedersiniz.

Ayrıca, adet dönemi kan şekeri seviyelerini de etkiler. Canınızın çikolata veya diğer şekerli şeyleri çekmesinin bir başka nedeni, vücudunuzun kan şekeri düzeylerini yükseltme ihtiyacına yanıt olarak verdiği tepkidir.

Ek olarak, adet döneminin ikinci gününe kadar vücut bir miktar su tutar. Vücutta tutulan suyun miktarı farklılık gösterse de genel olarak 100 gr ila max 1,5 kg arasındadır. Tüm bunlar, adet dönemindeki kilo farklılığının altında yatan ana faktörlerdir.

Adetliyken Egzersiz Yaparsam Daha Fazla Kalori Yakar mıyım?

Regl döneminde yapılan hafif ve ılımlı egzersiz, pelvik bölgelerimizdeki basıncı azaltıyor ve vücudumuza salınan endorfin miktarını artırıyor. Bu da aslında gevşememize ve ağrılarla savaşmamıza yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ancak tüm bunlar, adetliyken spor yapmanın ekstra kalori yaktıracağı veya fazladan zayıflatacağı anlamına gelmiyor. Yinede bu dönemde egzersizden uzak durmamak her açıdan harika bir fikirdir. İşte, bu dönemde yapabileceğiniz birkaç hafif egzersiz…

  • Yürüyüş
  • Hafif tempoda koşu
  • Bisiklet sürmek
  • Yoga
  • Yüzme.
  • Düşük ağırlıklarla sizi fazla zorlamayacak hafif direnç egzersizleri
  • Bol su içmeyi unutmayın!
Sonuç:

Adet döneminde metabolik hızın artıp artmadığı konusunu netleştirmek için birkaç bilimsel çalışma yapılmıştır ancak bu çalışmaların sonuç raporları kararsız veriler sunmaktadır. Bu, biyolojik süreçlerin inanılmaz derecede karmaşık olduğunun ve her insanın birbirinden farklılık gösterebileceği anlamına gelir. Bir başka ifadeyle, regl döneminizde sizin metabolizmanız hızlanabilir ancak bir arkadaşınızın bu dönemde metabolizması daha yavaş çalışabilir.

Bunların dışında, adet döneminde fazladan yeme isteği ve vücudun bir miktar su topluyor olması, az da olsa tartıda fazla bir rakamla karşılaşmanıza neden olabilir. Neyse ki bu kilo artışı kalıcı değildir ve çoğu zaman regl döneminin sonlanmasıyla kendiliğinden kaybolur.
 
Geri
Üst Alt