A'dan Z'ye hamilelikte yapılacaklar ve kaçınılacaklar

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 4 gün
Mesajlar
25,266
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Avrasya Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan hamilelik sürecinde uygulayabileceğiniz bakım sırlarını ve hamilelikle ilgili aklınıza takılan birçok konuya ilişkin bilgileri anlatıyor.
Haber: A'dan Z'ye hamilelikte yapılacaklar ve kaçınılacaklar…

Hamilelik birçok kadının hayatının dönüm noktasıdır. Çünkü sadece fiziksel olarak değil ruhsal ve hormonsal olarak da bir değişim geçirirler. Kendi bedenlerinde başka bir canlıya misafirlik etmek gibi bir mucizeye tanıklık ederler. Dolayısıyla öncelikler değişmeye, hayatın odak noktası bebek olmaya başlar. Bu noktada birçok anne adayı bazı rutinleri bebeğe zarar verir düşüncesiyle yapmazken kişisel bakımlarını ihmal edebiliyor.
Hamilelik döneminde saç boyanır mı?
Hamilelik döneminde yapılıp yapılmaması en çok kafa karıştıran konuların başında saç boyatma geliyor. Kadınların en sık başvurduğu yöntemlerden biri olan saç boyatma uygulamasına hamilelik döneminde devam edilip edilemeyeceği en merak edilen konular arasında yer alıyor. Birçok anne adayı saç boyasında bulunan kimyasalların bebeğe zarar vereceğini düşünüyor. Aslına bakılırsa bu düşünce çok doğrudur, boyanın içindeki kimyasallar hem anne adayına hem de bebeğe zarar verebilir.
Saç boyası sorununun önüne geçmek içinse bazı küçük ipuçları var. Öncelikle çoğu uzmanın hem fikir olduğu bir konu var ki, saç boyatma işlemi hamileliğin 13. haftasından sonra yapılması gerektiğidir. Çünkü ilk 12 hafta bebeğinizin organlarının geliştiği ve dış etkenlerden en çok korunmaya ihtiyaç duyduğu dönemdir. Saç boyasının içindeki kimyasallar bebekte ciddi olmasa da zararlara yol açabilir. Anne adayının kadın olduğu unutulmamalı, onun kendini iyi ve güzel hissetmesine set çekilmemeli. 13. haftadan sonra saç boyamasına izin verilmeli.
Oje sürmek bebeğe zarar verir mi?
Kadınlar için bir diğer önemli konu ise oje sürmektir. Bu konu hakkında iki farklı görüş olsa da hamilelik süresince oje sürmenin bebeğe zararı bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Eğer anne adayı oje sürmek istiyorsa kaliteli ve güvenilir markaların ojelerini sürmeli, oje en fazla 5 gün tırnakta durmalı ve genellikle asetonsuz oje çıkarıcıları tercih etmelidir.
Hamilelikte meydana gelen çatlaklar nasıl geçer?
Hamilelik döneminin en tatsız ve en istenmeyen hatıralarından birisi de çatlaklardır. Özellikle karın ve bacak bölgesinde ortaya çıkan bu istenmeyen hatıralardan kurtulmak mümkündür. Öncelikle hamilelik öncesi de dahil olmak üzere hamilelik süresi boyunca düzenli şekilde bol su içmek, hamileliğin ilk günlerinde doktorun da onayladığı kremin kol, bacak ve karın bölgesine sürülmesi, ılık su ile duş alarak küçük daireler şeklinde masaj yapmak çatlakların oluşmasını engelleyebilir ve oluşan çatlakların azalmasını sağlayabilir. Ayrıca birçok bitkisel kür ve doğal yağlar da çatlaklarla savaşmak için önemli bir silahtır.
A'dan Z'ye hamilelikte yapılacaklar ve kaçınılacaklar…

Hamilelik döneminde spor yapmanın faydaları var mı?
Eğer ki, hamileliğin özel riskli bir durumu yoksa ve doktordan da onay alınmışsa hamilelik süresince yapılan sporun çok önemli faydaları vardır. Şöyle ki, hamilelik döneminde yapılan spor;
Normal doğumu kolaylaştırır ve sancıların azalmasını sağlar,
Şişlik ve ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur,
Kilo kontrolünü sağlar,
Bel ve sırt ağrılarını azaltır,
Hamileliğe bağlı duruş bozukluklarını önler,
Uyku problemlerini azaltır.
Hamileler için en uygun sporlar ise;
Koşu,
Hafif tempolu yürüyüş,
Kegel egzersizler,
Yüzme,
Pilates ve yoga şeklinde sıralanabilir.
Anne adayları nasıl giyinmeli?
Anne adayları özellikle hamileliğin ikinci ayından sonra kilo almaya başlayacağından kollar, bacaklar ve karın bölgesinde şişmeler görülecektir. Bu sebeple anne adayları çok daha rahat, sıkmayan, terletmeyen pamuklu kıyafetler tercih etmelidir. Dar ve sentetik kıyafetler ise dolaşımı zorlaştırdığı için tercih edilmemeli, yüksek topuklular yerine ortopedik ayakkabılar giyilmelidir.
Temiz havanın hamileler üzerinde bir etkisi var mı?
Oksijeni bol olan hava temiz havadır, temiz havanın ise sağlık üzerindeki etkisi yadsınamaz bir gerçek! Temiz hava, baş ağrılarını, yorgunluk ve bitkinlik hissini ortadan kaldırdığı gibi insan psikolojisi üzerinde de olumlu etkiler bırakır. Özellikle hamileler mutlaka temiz havadan faydalanmalı, güneşin etkisinin azaldığı saatlerde temiz havanın keyfini çıkarmalıdır.
Hamileyken araba kullanılır mı?
Hamile kadınların araba kullanmasında hiçbir sakınca yoktur. Ancak yolculuk esnasında dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Öncelikle hamileler de mutlaka emniyet kemeri kullanmalıdır. Arabanın direksiyon yüksekliği karna bakacak şekilde değil göğse bakacak şekilde yüksek ayarlanmalıdır. Özellikle ilk ve son aylarda dikkat edilmesi gereken bir konu da uzun yolculuklardır. İlk dönemlerde kanama riski, son dönemlerde ise doğurma riskini düşünerek tek başına uzun yolculuklar yapmaktan kaçınılmalıdır.
A'dan Z'ye hamilelikte yapılacaklar ve kaçınılacaklar…


Hamilelikte nasıl beslenilir?
Anne adaylarının dikkat etmesi gereken en önemli konu, beslenmedir. Çünkü anne adayı yediği besinlerle sadece kendini değil, bebeğini de beslemektedir. Tam da bu sebeple anne adayları sağlıklı ve düzenli bir beslenme rutini benimsemeli ve rutine uymalıdır.
Anne adayları özellikle ilk üç ay az ama sık sık yemelidir. Beslenme listelerinde yeşil sebzeler, proteinli besinler, et, yumurta ve balık mutlaka yer almalıdır. Balığın içinde yer alan omega 3'ün bebeğin gelişimi üzerinde olumlu etkisi vardır. Bu sebeple haftada en az 2 kere balık yenmelidir. Su içmenin hamilelik döneminde hayati önemi var. Su hem sağlık için hem de anne sütünü arttırdığı için günde en az 2.5 litre olacak şekilde tüketilmelidir.
Bunların dışında anne adayı hazır ve paketlenmiş gıdalardan, sucuk, salam gibi şarküteri ürünlerinden, alkol, kahve, kola gibi kafeinli içeceklerden ve tabi ki sigaradan uzak durmalıdır. Beslenme için 3D kuralı uygulanmalıdır. Düzenli, dengeli, doğal 3 ana öğün, 3 ara öğün alınmalıdır. Mümkün oldukça katkı maddesi içeren ürünler tüketilmemelidir. Dengeli yani 4 yapraklı yonca gibi protein, karbonhidrat, sebze, meyve ve süt ürünlerini eşit tüketmek gerekir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt