Acı yiyince neden dilimiz sızlar?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 8 gün
Mesajlar
25,232
Tepkime puanı
8,697
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Dil dediğimizde akla gelen ilk şey beş tattır: Tatlı, tuzlu, acı, ekşi ve umami.
Tat alma duyusu, yediğimiz yemeklerin dilimizdeki tat alma hücrelerini harekete geçirmesi, beyne giden sinirleri tetiklemesiyle oluşur. Dil tatların yanı sıra ısıya, basınca ve bunları taklit eden kimyasallara karşı da duyarlıdır. Bu maddeler tat olarak değil, ağızda ve dilde yarattıkları his olarak kendilerini gösterir.
Asya mutfağının vazgeçilmezlerinden olan Siçuan (Çin) biberi en ilginç hislerden birini yaratır. Dilde hafif bir sızlama ve uyuşma hissi oluşur. Buna biberdeki “sanşol” denen madde neden olur. Bu maddenin, dildeki sinirlerin zarında bulunan kanallara tutunarak bu hisse yol açtığı biliniyor.
2013’te yapılan bir araştırmada deneklerin dudağına bu madde sürülmüş, daha sonra parmak uçlarına çeşitli titreşimler uygulanarak hangisinin biberin yarattığı hisse yakın olduğu sorulmuş. Herkesin 50 Hz şiddetindeki titreşimi seçmesi üzerine araştırmacılar o titreşime duyarlı belli bir sinirin bu hissi yarattığı sonucuna varmış.

Baharat acısı​

Tadı olmayan başka bir tat da acı bibere o tadı veren kapsaisin molekülüdür. Bu madde, hücrelerde ısıyı algılayan ve acı duyma mesajını beyne ileten hücrelerdeki alıcılara tutunur. Karabiberdeki piperin ve hardala ve turpa o yakıcı tadı veren alil isotiosinanat da benzer bir etki yaratır.

Bu yiyecekleri yediğimizde acı hissederiz, çünkü onların harekete geçirdiği alıcılar 42 dereceden fazla ısı ya da asit ile tetiklenir. Bunların muhtemelen yediğimiz şeye karşı dikkatli olmamızı hatırlatan uyarıcı bir işlevi vardır. Fakat kapsaisin ve diğer maddelerin dile zararı yoktur, istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.
Acı ve baharatlı yiyecekler bir süre sonra dilinizde aynı yakıcı etkiyi bırakmayacak, tat alma hücrelerindeki alıcılar bu yiyeceklerin içerdikleri maddelere karşı aynı şiddette tepki göstermeyecektir.

Acılı tedavi​

Bu olgu, bilim insanlarını kapsaisin maddesini ağrı kesici olarak kullanma denemelerine itmiş, bu maddeyi içeren kremler eklem romatizması ağrılarına karşı kullanılmaya başlanmıştır. Fakat kremin ağrıyı keserken aşırı ısı hissi yaratma gibi bir yan etkisi olmaktadır.
Etil alkol kapsaisini algılayan alıcıların daha düşük ısıda harekete geçmesine neden olur. Alkollü içkiler içildiğindeki yanma hissi ya da baharatlı yemeklerin alkolle birlikte daha acı gelmesi bundandır.
Nanedeki mentolün ağızda bıraktığı soğuma hissi de bir rastlantı nedeniyledir; ağız soğuduğunda harekete geçen alıcı mentolle de tetiklenir.
Bu alıcılar sadece ağızda değil, deride de vardır. Siçuan biberi ile banyo yapmaya kalksanız aynı hissi derinizde de duyarsınız. Acı biber doğradıktan sonra elinizi yanlışlıkla gözünüze sürdüğünüzde de unutamayacağınız bir ders almış olursunuz.


İngilizce Çeviri :


Food: How spicy flavours trick your tongue

Why does a hot curry burn your mouth? Veronique Greenwood explores why your tongue sometimes tingles in unexpected ways.
W
When you consider the tongue, what leaps to mind are the five canonical tastes – sweet, salt, bitter, sour, and umami. These sensations arise when receptors on the surface of taste bud cells are activated by your food, triggering nerve fibres that run to your brain and help generate the experience of a savoury roast or a fresh strawberry. But your tongue is more versatile than that. It's also sensitive to temperature, pressure, and chemicals that mimic both of these things, which turn up in a number of foods. This peculiar latter group of sensations is called chemesthesis, and you probably experience some flavour of it every day.
One of the strangest examples is the Szechuan peppercorn, a staple of Asian cooking. You know when it's been sprinkled over a dish because suddenly your mouth begins to tingle gently, while going curiously numb. A compound known as “sanshool” is responsible. It turns out that sanshool binds to channels in the membranes of neurons in the tongue that respond to touch, producing a kind of tactile mirage.

In fact, in a 2013 paper, researchers rubbed the substance on volunteers' lips and then tapped their fingertips with devices that can vibrate at a variety of frequencies, asking them to say which frequency most resembled the throbbing caused by the peppercorn. Consistently the answer was about 50 Hz, which suggested to researchers that a certain type of nerve is responsible for the sensation, one that is sensitive to that particular frequency.

Spicy heat

Another “non-taste” taste is the burning of capsaicin, the molecule that gives hot peppers their kick. Capsaicin binds to a receptor on cells that detect temperature and cells that send messages of pain. The same receptor and related ones are activated by piperine, a compound in black pepper that you might shake on your eggs in the morning, and allyl isothiocynanate, the burning compound in mustard and radishes.

It feels hot when you eat these foods because the receptors they trigger are usually switched on at temperatures higher than 42C or by acid, presumably to warn us that whatever we've put in our mouths is bad news. However, capsaicin and other hot foods won't damage your tongue – eat as much as you want.

You may notice, in fact, after you've eaten a lot of spicy food, that the burn won't affect you as much, as the receptors eventually stop responding so strongly to the compound. The phenomenon is called capsaicin desensitisation and has long fascinated scientists because it suggests that capsaicin is able to alleviate pain. Capsaicin creams are now available for treating arthritis pain, for instance. But a drug that turns off the receptor in an attempt to treat pain was deep-sixed, because it made subjects feel unusually hot.

Ethanol can lower the temperature at which the capsaicin receptor is activated, which has been suggested to be the reason why a shot of alcohol burns. It may also be why spicy food can taste spicier if you're drinking warm booze, and why that chilled drink is so satisfying. Ethanol has other peculiar properties: after ethanol has been applied to the tongue, your mouth hurts more easily, perhaps because of the connection between this receptor and pain perception.

And on the other side of the spectrum, the chill of menthol in peppermint also arises from an odd coincidence. A receptor that triggers when the temperature in your mouth takes a dive is also set off when menthol is around.

Of course, all this isn't limited to your mouth. The same receptors are present in your skin. If you were to bathe in Szechuan peppercorns, you'd get the same effect, and rubbing your eyes after chopping a hot pepper is an unforgettable experience. But we grow so used to the riot of sensations caused by food that it's worth drawing attention to these odd wonders. Next time you eat Chinese or feel the burn of mustard, consider the non-taste receptors inside your mouth.
 
Geri
Üst Alt