Acı Kavun

Katılım
3 yıl 5 ay 29 gün
Mesajlar
3,002
Tepkime puanı
1,099
Konum
Gezegen
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
ac%C4%B1-kavun-faydalari-300x141.jpg


Kabakgiller familyasındandır. Cırtatan kavunu, Eşekhıyarı, Acıdüvelek, Acıdülek, Yaban hıyarı, Çakal kavunu olarak da bilinir.Sarı çiçekli, tüylü, çok yıllık, otsu bir sürünücü bitkidir. Kökleri 30-40 cm, gövdesi ise 1- 2 m’ye kadar uzanır. Gövde ve dallarının üzeri fırça gibi sert tüylerle kaplıdır. Yaprakları üçgen şeklindedir. Üstü yumuşak, altı sert tüylerle kaplıdır. Mavi yeşil yapraklı, sert kaba tüylü, sürüngen otsu bir bitkidir. Akdeniz bölgesinde çok rastlanır. Oval meyvelerinin içindeki sıvıdan sulandırılarak ve köklerinden infüzyon yolu ile faydalanılır. Kökünün hoş olmayan bir kokusu ve acı bir tadı vardır. İçerdiği en önemli madde Elaterin’dir. Yararları oldukça çok olmasına karşın kabukları ve çekirdekleri zehirli bir yapıya sahiptir. Etkisi oldukça güçlü ve zehirli bir bitki olmasından dolayı bazı yan etkilerine karşı acı kavunun bilinçli ve dikkatli kullanılması gerekir. Yarar sağlamak isterken yan etkilerine maruz kalmamak için kesinlikle dahilen tüketilmemelidir. Az miktarda da olsa tüketildiğinde karın ağrısı ilk zehirlenme belirtilerinden biridir.Aşırı kullanılması halinde kalın bağırsak için oldukça tehlikelidir ve kanlı isale sebebiyet verebilir. Sarılık hastalığında, buruna damlatılırsa sarılığı geçirir.Yeni çıkacak diş yerlerine sürülürse çıkmasında yardımcı olur.Yaprağı zeytinyağı ile iyice kızartılıp karına sürülürse karın ağrısını geçirir.Kökünün haşlanıp buharında oturulursa basura iyi gelir.Saçkıran hastalığına iyi gelir.Romatizma, gut ve kadın hastalıklarına iyi gelir.Kan akan yere bastırıldığında kanı keser.
 
Geri
Üst Alt