8 Maddede Apandisit Ameliyatları. Nasıl Yapılır? Yan Etkileri Nelerdir? Ağrı Yapar Mi?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 9 gün
Mesajlar
25,232
Tepkime puanı
8,697
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Ekli dosyayı görüntüle 2975

1- Apendiks nedir?

Apendiks
, tıp literatüründe kör bağırsağın tıbbi ismidir. Kalın bağırsak ile ince bağırsağın birleştiği bölgede bulunur. Kalın bağırsağın bir uzantısı olarak kabul edilir. Apendiks, kalın bağırsak tarafından emilen maddelerden çıkan yararlı bakterileri içerisinde biriktirerek bunların vücuda geri dönüşünü sağlamakta, sindirim sistemine destek olmakta ve enfeksiyonlara karşı vücudun verdiği savaşı desteklemektedir. Sağlığımız için faydalı işler yapmasının yanında herhangi bir nedenle apendiksin alınması durumunda vücudumuzda bir fonksiyon bozukluğu görülmemektedir. Bunun temel nedeni apendiksin hayati değer taşıyan bir işlev üstlenmemesidir. Apendiks, aynı bademciklerin yaptığı gibi vücudu farklı virüslere karşı korucuyu görevler üstlenir. Apendiks üzerinde oluşabilecek iltihaplanmalar sonucunda ise halk arasında “apandisit” adı verilen hastalık meydana gelmektedir.

2- Apandisit nedir?

Bağırsak sisteminin apendiks adı verilen bölgesinde herhangi bir nedene bağlı olarak medyana gelen iltihaplanmalar sonucunda apandisit ortaya çıkar. İltihaplanma genel olarak apendiksin iç kısmının dışkı ile tıkanması sonucu olur. Böyle bir durumda apendiks içerisinde basınç artmaya başlar. Basıncın iyice artması ile birlikte apendiksin farklı bölgelerinde şişlikler meydana gelir. Zamanla nekroz adı verilen çürüme başlar ve apendiks yırtılır. Halk arasında bu yırtılmalara apandisit patlaması denmektedir.

3- Apandisitin belirtileri nelerdir?

Apandisitin en belirgin belirtileri arasında karın bölgesinde hassaslık, ağrı, mide bulantıları, iştahsızlık, sindirim bozuklukları, kabızlık, ishal, ateş ve zaman zaman kalp çarpıntısı gelmektedir. Apandisit ağrısı, hastalığın ilk döneminde daha az şiddette görülür ve hissedilir. Zamanla önce göbek çevresine ve karnın sağ alt bölümüne yayılır. Ağrı artmaya başladığında da diğer belirtiler ortaya çıkar. İshal, iştah kaybı ve kusmalar bu evrede daha sık görülür.

4- Apandisit neden ortaya çıkar?

Apandisite neden olan çok farklı durumlar olabilir. Bunlardan en sık görülenleri; vücutta var olan enfeksiyon nedeni ile apendiksin lenf dokusunun genişlemesi, bağırsak hastalıkları, genetik yatkınlık, dışkı, parazitler veya meyve çekirdeklerinin artıkları olabilir.

Apandisitin nedeni ne olursa olsun vücut içerisinde göstereceği tepki aynıdır. Apendiks bölgesinde başlayan ağrı karın bölgesine vurarak kendini gösterir. Fakat kişiden kişiye yerleşim yeri farklılık gösterdiği için tanısını koymak biraz zorlaşabilir, hastalık kendini saklayabilir.

5- Apandisit tanısı nasıl konur?

Apandisit genel olarak karın bölgesinde hissedilen ağrı ile başladığından birçok farklı hastalık ile kolaylıkla karıştırılabilmektedir.

Apandisit ağrıları, göbek deliği civarından başlar, önce mide etrafına yayılır. Bununla birlikte kusma, kanlı ishal, karın bölgesinde hassaslaşma veya kabızlık gibi belirtilere neden olur. Bu durumda hızla doktorunuz ulaşmanız gerekir. Erken tanı koyulamaması durumunda apendiks bölgesinde yırtılma (Apandisit patlaması) oluşabilir. Bu durumda hastanın hayati tehlikesi de mevcuttur.

Doktorunuz akyuvarların (lökosit) yüksekliğini ölçen kan testleri, ultrasonografi ya da tomografi ile hastalığın teşhisini koyabilir.

Genel olarak iki tür apandisitten bahsedilir. Bunlar kronik ve akut apandisittir. Öncelikle hastanın genel durumu incelenir ve tedavi süreci başlatılır.

6- Apandisit tedavisi nasıl yapılır?

Apandisitin tedavisi cerrahi yöntemdir. Cerrahi olarak uygulanacak yöntemlerle apendiks bölgesi alınır ve hasta tedavi edilir. Apandisit ameliyatı açık cerrahi ya da laparoskopik (kapalı) olarak gerçekleştirilebilir. Eğer hastaya hızlı tanı konulmuşsa ameliyat sırasında perforasyon (İltihabın karın içerisinde yayılması durumu) görülmez.

Apandisitin iltihaplanması durumunda apendiksin alınması mecburi bir durumdur. Bunun en temel sebebi bu bölgedeki iltihabı kurutmak için herhangi bir ilaç tedavisinin uygulanamamasıdır. Apendiks bölgesinde ağrı hissedildiği an, bölgede yırtılma gerçekleşmeden erken önlem alınması gerekmektedir. Eğer yırtılma gerçekleşmiş ve iltihap kana karışmış ise müdahale edilemez ve hasta için hayati tehlike başlamış olur.

7- Apandisit ameliyatı nasıl yapılır?

Apandisit ameliyatları, eğer hastaya erken teşhis konulmuş ise oldukça basit ve kısa sürecek bir şekilde yapılabilir. Hasta hızla ameliyata alınır, uzun bir hazırlık sürecine ihtiyaç duyulmaz. Hastanın ameliyatı öncesinde 6 saat kadar bir süre aç kalması istenir. Eğer hastanede ise bir şey yemez ve içmez.

Ameliyatlar çoğunlukla laparoskopik (Kapalı) olarak gerçekleştirilir. Karnın sağ alt tarafından en büyüğü 1’er cm’lik 3 adet delik açılarak içeri girilir. İlgili bölüm alınarak çıkartılır. Eğer yırtılma olmuşsa ve iltihap yayılmışsa bunlar temizlenir.

8- Apandisit ameliyatı sonrası süreç nasıldır?

Apandisit ameliyatı sonrasında hastalar çoğunlukla 12 saat içerisinde ayağa kalkabilirler. Küçük ağrılar dışında yan etkiler görülmez. Hastanın ve hastalığın genel durumuna göre ortalama olarak 1 hafta içerisinde normal hayata geri dönebilirler. Eğer ameliyat sırasında ilgili bölgeye dikiş atılmış ise bunun korunması için bir dizi önlem alınabilir. Doktorunuzun vereceği beslenme düzenine uyulur.
 
Geri
Üst Alt