- Katılım
- 4 yıl 2 ay 25 gün
- Mesajlar
- 25,600
- Tepkime puanı
- 8,841
- Yaş
- 35
- Konum
- Memed' Home
- Web sitesi
- forummeskeni.com
- İsim
- CHRS
- Memleket
- Neresi?
- Meslek
- IzdırapÇI
- Cinsiyet
- Medeni Hal
Gömülü diş cerrahisi nedir?
17-25 yaş aralığında kendini gösteren 20 yaş dişleri, ağızda sürme sonucu üçüncü azı dişler olarak çıkar ve çekilmeleri zorunlu değildir. Eğer; bu dişler, ağız içerisinde düzgün ve karşısında bir diş ile kapanacak şekilde çıkıyorlarsa çekilmeyebilirler.
Peki yirmi yaş dişleri hangi durumlarda çekilir? Bu durumları, 6 başlık altında inceleyelim.
1.Çürük
Dişlerin sürmesi evresinde; besin artıkları ve bakteriler diş yuvasında birikerek çürük oluşumlarına yol açarlar. Buna bağlı olarak; çürüğün meydana geldiği dişlerde ve bu dişlerin çevresinde bulunan komşu dişlerde enfeksiyon ve apse oluşumu görülebilir. Bu oluşumlar ise kişiye, çok şiddetli ağrılar hissettirebilir.
2.Dişeti apsesi (perikoronitis)
Henüz bir kısmı sürmüş dişlerde, o alanda var olan enfeksiyonun yumuşak dokuya da yayılmasıyla oluşur. Bu durum; ağız kokusuna, ağrıya ve şişliklere yol açar. Bazen ise ağzın tam açma ve kapama yapma işlevini engeller. Bu durum ise trismus olarak adlandırılır. Eğer; bu durum bir an önce tedavi edilmezse; enfeksiyon, lenfler aracılığıyla yanak ve boyun bölgesine doğru ilerleyerek yayılım gösterirler.
3. Basınç ağrısı
20 yaş dişlerinin sürmesi esnasında, komşu dişler baskıya uğrarlar. Bu baskının oluşturduğu basınç, ağrıya yol açar ve bu durum; “basınç ağrısı” olarak adlandırılır. Hatta; bazı durumlarda, komşu dişlerin aşınması bile görülebilmektedir.
4. Ortodontik amaçlı
Özellikle; genç yaşta olan kişiler, dişlerinde var olan çapraşık ve bozuklukların tedavi edilmesi için ortodontik tedavi yaptırırlar. Yukarıda bahsettiğimiz üzere; yirmi yaş dişlerinin sürmesi esnasında oluşturduğu basınç, komşu dişlere de kuvvet uyguladığı için bu kuvvet dişlerde itmeye sebebiyet verir. Bu itme ise dişlerde çapraşık oluşumlarına neden olur.
5. Protezle ilgili faktörler
Protez tedavisi uygulanması düşünülen hastaların, yirmi yaş dişlerinin de değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni, nadir olarak; 20 yaş dişlerinin, protetik olarak kullanılabilme ihtimalidir.
6. Kist oluşumu
20 yaş dişlerin sürmesi esnasında; etrafında folikülün (kılıf) rezorbe olmaması nedeniyle kist oluşumları görülebilir. Bu oluşumlar büyüyerek, çene kemiğinde aşınmalara neden olur. Aynı zamanda; kemikte büyük boşlukların oluşumuna ve buna bağlı olarak da çene kemiğinin zayıflamasına yol açar. Zamanla zayıflayan çene kemiklerinde de kırıklar oluşur. Nadir olarak görülüyor olsa da; bu kistler, tümöre dönüşünceye kadar devam edebilir.
Bu riskler altında yaşamamak ve oluşabilecek olumsuz durumları engellemek adına 20 yaş dişlerinin çekilmesinin kararını, diş hekiminiz yaptığı klinik muayene sonucunda karar verecektir..