0-6 yaş arası çocuklarda utangaçlık

Blog

********
Katılım
3 yıl 7 ay 30 gün
Mesajlar
157
Tepkime puanı
46
Konum
Evren
Cinsiyet
vtEvVy
Çocuk nasıl utangaç oluyor? İşte formülü! ocuklarda utangaçlığın okul döneminde başarısızlığa yol açabileceği uyarısını yapan uzmanlar, 0-6 yaş arasındaki çocuklarda utangaçlığın ortaya çıkmasındaki formülü anlattı.

0-6 yaş arası çocuklarda utangaçlık


Her çocuk genetik farklılıklar gösterse de ve farklı çevresel koşullarda yetişse de 0-6 yaş arası çocuklarda utangaçlık konusunu şöyle formüle edebiliriz:

Koruyucu, baskıcı, yargılayıcı, ilgisiz ebeveyn modeli + Güvensiz, sevgisiz, onaysız gelişim ortamı + Çocukta oluşan değersizlik, yetersizlik ve eksiklik inancı = Utangaçlık 0-6 yaş arası utangaç olduğu nasıl anlaşılır?

• Annesi ve yakın olduğu diğer kişiler dışında kimseyle iletişim içinde olmaz.
• Onları bir toplulukta annenin yanında, elinden eteğinden tutmuş, annenin vücuduna yaslanmış, yaklaşmaya çalıştığınızda annenin arkasına saklanmış bulabilirsiniz.

• Sorulara cevap vermeyen ya da kısık bir sesle kısa ve beden diliyle (baş sallayarak, kaş-göz işaretleriyle) cevap verirler

• Arkadaşlarının arasına katılmayan, ürkek bakışlı, anneden ayrılınca ağlayan çocuklar olarak tanıyabiliriz.
ASPERGER SENDROMUNA DİKKAT!
Utangaçlık ve çekingenlik çocuklarda güvensizlik ve huzursuzluğun yanında parmak emme, tırnak yeme, saçlarını çekme, sağa-sola sallanma gibi davranış sorunlarıyla birlikte de görülebilir. Bazen de belirtileri çekingenlik ve utangaçlıkla benzer olan asperger sendromu (ileri işlevli otizm) ile de karışabilir.

Utangaçlığı tasvip eden ya da büyüdükçe geçer diyerek önemsemeyen aileler bir uzmana danışmadığı için asperger sendromunu erken dönemde fark edemez ve çocuk için gerekli önlemi almada geç kalabilirler.
 
Geri
Üst Alt