Genel Forumlar'ın en şahanesine hoş'geldiniz.. Genel Forum - Genel Forum Sitesi'🌼

Kayıt olarak genel forum sitemizin içeriklerine ulaşa'bilirsiniz.. Yenilikci bir forum anlayışını benimseyen forummeskeni sitemiz.. Sizleri eğlendirmekten, bilgilendirmekten çok mutluluk duyacaktır..

Sorgulayıcı olma, refleksif, tutarlılık, evrensellik, yığılımlı ilerleme, sistemli olma ve logos ne anlama gelir

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
4 yıl 2 ay 11 gün
Mesajlar
25,599
Tepkime puanı
8,841
Yaş
35
Konum
Memed' Home
Web sitesi
forummeskeni.com
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Sorgulayıcı olma, refleksif, tutarlılık, evrensellik, yığılımlı ilerleme, sistemli olma ve logos ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sorgulayıcı olma, Sorgulamak insanın özü, felsefenin de çıkış kaynağıdır. İnsan merak eder, bilmek ve anlamak ister. İnsan aklı sınır tanımaz, hep ihtimalleri değerlendirmek, algılayabildiğinin ötesini görmek ister. İnsan kendini bilmek ister.

Refleksif düşünce ya da refleksivite, kendini gözlem ve analiz konusu olarak alan öznenin tutumudur. Refleksivite, kendi hakkında, kendi üzerine düşünen, kendisini bir obje gibi ele alıp bakabilen bir öznenin durumunu ifade etmektedir.

Tutarlılık, Tutarlılık bir önermenin diğer önermelerle gerçeklik veya doğruluk açısından aynı niteliği taşıması durumudur. Bir önermenin doğru olarak değerlendirilebilmesi için tutarlı olması şarttır. Bir önermenin kendi kendiyle çelişki içinde olmaması olarak da tanımlanabilir.

Evrensellik, Evrensellik, anlayış düzleminde, hem bilgi hem de siyasal alanlarda genel geçer ilkelerin var olduğunu öne süren ve bu ilkelerin her yerde mutlak geçerliliğini savunan bir anlayış biçimidir.

Yığılımlı ilerleme, Felsefenin özelliklerinden biri, onun kümülatif (yığılımlı) olmasıdır. Felsefe öznel bir etkinlik olduğu ve her insan özgün bir varlık olduğu için felsefi sorgulama yapan herkes, aynı sorulara farklı yanıtlar verecektir. Bu da bir bilgi yığılımına neden olur.

Sistemli olma, Bilim sistemli, felsefe yığılımlı (=kümülatif) ilerler. Ancak her filozofun argümanının kendi içinde sitemli olması gerekir. Yoksa çok fazla boşluğu, hatalı noktası olduğu için rasyonel olma özelliğini kaybeder.

Logos, Logos, Yunanca'da duyguları kavrama anlamındaki pathos sözcüğünün karşıt anlamı olan us ile kavrama anlamındadır. Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür.
 
24,447Konular
87,796Mesajlar
1,159Kullanıcılar
Üst Alt