- Katılım
- 2 yıl 8 ay 18 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Hindistan cevizi sütü, hindistan cevizinin etinden elde edilen bir sıvıdır. Hem dokusu, hem de rengi dolayısıyla süt ismini almıştır. Peki, hindistan cevizi sütü gerçekten süt mü? Süt ürünleri, memeli canlıların doğumdan sonra ürettiği süt salgısından elde edilir. Günlük hayatta en çok kullanılan süt inek sütü olsa da, keçi sütü, koyun sütü, manda ve deve sütü de yaygındır. Memeli canlılardan elde edilen bu süt doğrudan içilebildiği gibi, peynir, tereyağı, dondurma, krema gibi süt ürünlerinin yapımında da kullanılır.
Hindistan cevizi ise tropik palmiye ağaçlarında yetişen büyük bir tohumdur. Bu meyveden elde edilen süt, bir hayvandan elde edilmediği için süt ürünü olarak kabul edilmez. Yani hindistan cevizi sütü, aslında bir süt ürünü değildir. Çoğunlukla Asya ve Hint mutfağında kullanılan bu süt, konserve veya bitki sütü olarak satılabilir. Konserve hindistan cevizi sütü, hindistan cevizinin içindeki beyaz etin rendelenip suda kaynatılarak kremsi bir macun elde edilmesiyle yapılır. Daha sonra elde edilen sıvı süzülerek konserveler haline getirilir. Vegan ve laktoz intoleransı olanlara karşı alternatif olarak sunulan bu ürünler, inek sütü yerine kolaylıkla kullanılabilir.
Laktoz yalnızca memeli canlılardan elde edilen süt ve süt ürünlerinde bulunur. Bitkilerden elde edilen hiçbir süt, laktoz içermez. Bu nedenle hindistan cevizi sütü laktoz içermeyen bir besindir ve laktozsuz beslenmeye uygundur.
Ayrıca hindistan cevizi sütü doğal olarak süt içermediğinden inek sütü alerjisi olan kişiler için de güvenlidir. Laktoz intoleransının aksine inek sütü alerjisi bir bağışıklık tepkisine neden olur. Etkilenen bir kişi süt içeren bir şey tükettikten sonra kurdeşen, hırıltı ve mide rahatsızlığı gibi alerjik semptomlara neden olabilir. Hindistan cevizi sütü, laktoz intoleransı veya süt alerjisi olan kişiler için iyi bir seçenektir. Aynı zamanda bu süt bitkilerden elde edildiği için, vegan diyetlerine de uygundur.
Hindistan cevizi ise tropik palmiye ağaçlarında yetişen büyük bir tohumdur. Bu meyveden elde edilen süt, bir hayvandan elde edilmediği için süt ürünü olarak kabul edilmez. Yani hindistan cevizi sütü, aslında bir süt ürünü değildir. Çoğunlukla Asya ve Hint mutfağında kullanılan bu süt, konserve veya bitki sütü olarak satılabilir. Konserve hindistan cevizi sütü, hindistan cevizinin içindeki beyaz etin rendelenip suda kaynatılarak kremsi bir macun elde edilmesiyle yapılır. Daha sonra elde edilen sıvı süzülerek konserveler haline getirilir. Vegan ve laktoz intoleransı olanlara karşı alternatif olarak sunulan bu ürünler, inek sütü yerine kolaylıkla kullanılabilir.
Hindistan Cevizi Sütü Laktozsuz Mu?
Laktoz, doğal olarak sütün içinde bulunan bir karbonhidrattır. Bazı insanlar laktoz intoleransı adı verilen bir durum nedeniyle laktoz tüketemezler. Bu duruma sahip olan kişilerde, laktozu düzgün bir şekilde parçalamak ve sindirmek için gerekli olan laktaz enzimi yoktur. Bu yüzden laktoz içeren süt ürünleri tüketildikten sonra gaz, ishal ve şişkinlik semptomları görülür.Laktoz yalnızca memeli canlılardan elde edilen süt ve süt ürünlerinde bulunur. Bitkilerden elde edilen hiçbir süt, laktoz içermez. Bu nedenle hindistan cevizi sütü laktoz içermeyen bir besindir ve laktozsuz beslenmeye uygundur.
Ayrıca hindistan cevizi sütü doğal olarak süt içermediğinden inek sütü alerjisi olan kişiler için de güvenlidir. Laktoz intoleransının aksine inek sütü alerjisi bir bağışıklık tepkisine neden olur. Etkilenen bir kişi süt içeren bir şey tükettikten sonra kurdeşen, hırıltı ve mide rahatsızlığı gibi alerjik semptomlara neden olabilir. Hindistan cevizi sütü, laktoz intoleransı veya süt alerjisi olan kişiler için iyi bir seçenektir. Aynı zamanda bu süt bitkilerden elde edildiği için, vegan diyetlerine de uygundur.